用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 ...
樓主: se6b03
go

只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 [複製鏈接]

回覆:只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加

贊成半日制!!!

引用:Quote:waisi+發表於+14-6-10+01:44+同親身

回覆:lauwingtai 的帖子

依家講半日制
受益只不過是雙非而已
所以我寧願得不到
都唔益他們

芝麻脆脆  贊成!而家有好多野都好似要迎合雙非  發表於 14-6-10 10:12

回覆:sandra28 的帖子

讚成

讚成半日制,等小朋友有返童年生活

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+14-06-09+發表本身

原帖由 Cathy.Leung 於 14-06-09 發表
但對返工家長有影響,教師工作量也相對倍增
上下午校係兩批唔同老師 佢地工時仲短左喎

醒目開學勳章

早前的分享,有關考慮半日制。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =2819127&extra=

lauwingtai 發表於 14-6-10 00:15
絕對支持半日制,講多無謂,全日制點好都冇用,學位根本唔夠派。
"我朋友個仔住火炭,返九龍塘,五點起身,五點九保姆車,放學下午三點,回到家四點幾,仲要做功課、溫書、食飯,玩陣都唔得,八九點已經要訓覺,非人生活。"

搞成咁似係自己的選擇,唔怪得人!

se6b03 發表於 14-6-9 23:18
本身我好反對小學推行全日制,前港英政府為了應付出生潮,以前小學大多半日制,都可以應付到70至80年代既出 ...

我支持全日制,不過要增加功課堂,返屋企唔使做功課,只是溫習。孩子全日制,我可以安心上班。

半日制,父母都返哂工,邊個睇住細路?長輩?外傭?幫到手睇功課嗎?唔係個個細路都識自動波。到時又搵補習社、托管中心?邊個先係得益者?
以前一代母親係家庭主婦,或者攞手作仔回家做,可以睇住細路,依家連細路放假都唔可以帶佢返工,獨留子女在家又犯法。
根源問題唔係全日半日問題,係有部分家長鬥多功課、鬥催谷,家長根本容不下小朋友在校有玩的時間,覺得咁係浪費時間。我坐車聽過某催谷型龍校家長話社工搞的活動只係玩、教點同人玩,好無聊,寧願去另一個老師的補習班。
要改,唔係改制度,首先家長要改心態。

引用:Quote:se6b03+發表於+14-6-9+23:18+本身我

原帖由 hoihoima 於 14-06-10 發表
我支持全日制,不過要增加功課堂,返屋企唔使做功課,只是溫習。孩子全日制,我可以安心上班。
...
同意
贊成半日的家長,想問下你哋諗住小朋友的另外半天係做乜?我想像的只係同姐姐响屋企,睇暴力卡通、打機;一係上補習班,要快人一步;再加一大堆興趣班,要優勝過人。一二年級或者會午睡嘅,五六年班呢?仲去公園?都係補習、補習+補習…

引用:Quote:se6b03+發表於+14-6-9+23:18+本身我

原帖由 hoihoima 於 14-06-10 發表
...
同意。
小朋友在學校完成功課,回家只是玩或上興趣班。

回覆:lauwingtai 的帖子

我印象中你話痛恨犯法行為?

回覆:Argyle 的帖子

覆緊叫人佔中嗰位……

今時今日為咗解決雙非童引申的問題而轉半日制,一定得唔到大多數家長支持,就算小學呢關解決咗,過幾年就到中學學位不足。我建議政府在深圳買學位俾雙非童,可緩和中港芧盾,直接幫到香港啲家長和學生。政府有錢,有能力解決問題……

Argyle 發表於 14-6-10 09:08
今時今日為咗解決雙非童引申的問題而轉半日制,一定得唔到大多數家長支持,就算小學呢關解決咗,過幾年就到 ...

依家個班人係想係香港讀,而唔係大陸冇書讀,你係深圳俾個學位都解決唔到問題。

回覆 Cathy.Leung 的帖子

教師工作量唔會倍增, 上下午班係唔同教師.

我喜歡全日制呀。三點幾已回到家,其實只是比上午班返多兩三個鐘。

好奇一問:為了轉番半日制,去癱瘓中環???

又要一刀切? 一轉就全部轉晒? 有一半學位半日制都好吖, 而家冇得揀, 最少我個區一間半日制都冇, 有得揀各取所需幾好, 我明白揀全日定揀半日都有自己理由
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題