用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人為MS/其它半龍放棄KV/St cat?
go

有沒有人為MS/其它半龍放棄KV/St cat? [複製鏈接]

有沒有人為MS/其它半龍放棄KV/St cat?

5    0    0    0

一定有。

你睇下今年小一派位幾嚴峻,就知道有龍/半龍在手係好重要,
除非你真係唔鍾意自己個間龍小就另當別論!

回覆:anpanman888888 的帖子

有呀,我放在st cat

回覆:有沒有人為MS/其它半龍放棄KV/St cat?

🙋🈶

Sure 有,眼見唔少!

我冇!有ms and sc, finally choose sc! 對ms 印象麻麻

回覆:msyoyolam 的帖子

選擇是個人的,可能 msyoyolam 自行已經夠晒分,加上對SC的迷思,選SC亦不是什麼。

但若不是已有十拿九隱,咁就真是要祝您好運,小孩能考到或抽到比民生更好的學校!

引用:選擇是個人的,可能+msyoyolam+自行已經夠

引用:Quote:原帖由+DCMaMe+於+14-06-10+發表選擇

原帖由 galaxybag 於 14-06-10 發表
沒有更好或是更不好,只有更適合或是更不適應,也不要過份迷思半龍或全龍!有人就算在次級小學但是頭幾名還 ...

回覆 msyoyolam 的帖子

which is ms?

個人認為, 半龍無疑給予家長比較安穩既保險線, 如果家長自己玩唔起小一遊戲, 又或者對小朋友兩三年後既表現有不確定既感覺, 半龍會係你既選擇。

如果家長已有大把分響手/對小朋友充滿信心/有齊心理準備玩小一遊戲,讀SC/KV亦無不妥,最緊要家長知道自己想要D咩,期望D咩,小朋友適合D咩

眼見朋友揀KV、SC、培正定民生,我覺得好似揀老公咁,冇男人係完美既,只有一個你認為適合先去嫁,係有辣有唔辣架啦,考慮清楚就唔好望番轉頭啦

ekhc    發表於 14-6-16 02:07

回覆 galaxybag 的帖子

Agree... 尤其在KG時間,沒有最好,只有最適合自己小朋友和家庭理念便是了!
前提是若家長會因周遭的環境,朋輩小孩的比較,考小一的壓力等等,令家長對小孩教學理念有所動搖或改變,咁有小學的幼稚園,的確係一個好好的選擇。

其實只要有留心呢幾年考小一的情況,大家就會明白,唔係話家長唔想比小朋友們玩,有些係唔敢玩,10個以上的興趣班,不停的比較,就算家長本身幾有理念,到頭來都會因為擔心或不其然的變數而變得緊張。等大抽獎更是難為了家長們,那份心理壓力,那份無奈,真是慘過自己搵工。

最後其實有小學的幼稚園,基本上都係有歷史,有校譽的好學校,所以加埋加埋,我會覺得龍校的確有其吸引之處。

ekhc    發表於 14-6-16 02:08

DCMaMe 發表於 14-6-10 11:54
選擇是個人的,可能 msyoyolam 自行已經夠晒分,加上對SC的迷思,選SC亦不是什麼。

但若不是已有十拿九隱 ...
我自行冇乜分亦唔係教徒,只係做過下research , 民小不是我杯茶(報嗰時冇乜認識,收左先諗),加上st cat 同我既教育理念好接近,亦覺得適合小朋友!我有心理準備玩小一玩戲,對個女都有信心。諗過如考唔到好學校點算,但我問自己,如本區一般學校vs 民小,我都寧願㨂前者(因為唔駛跨區,又免費),所以就放民生喇其實,大家太神化龍校了,攪到放棄龍校好似有罪咁!都係嗰句,最重要適合自己小朋友

abby0624  Agree  發表於 14-6-11 09:25

引用:Quote:DCMaMe+發表於+14-6-10+11:54+選擇是

原帖由 msyoyolam 於 14-06-10 發表
我自行冇乜分亦唔係教徒,只係做過下research , 民小不是我杯茶(報嗰時冇乜認識,收左先諗),加上st cat  ...
如果真係大抽獎派到邊間小學都無所謂嘅話,甘就唔使煩啦,是旦讀1間幼稚園都得。
但我就做唔到,因我自知我個校網有好多間小學都很差。

引用:Quote:DCMaMe+發表於+14-6-10+11:54+選擇是

我自行冇乜分亦唔係教徒,只係做過下research , 民小不是我杯茶(報嗰時冇乜認識,收左先諗),加上st cat  ...

回覆 msyoyolam 的帖子

可能之前用詞令你有些誤會,如是就真的不好意思。我一直都是說,最好的KG就是最合適自己小朋友和家庭理念的學校。這點沒有改變。
在這並不是要神化龍校,只是想作為過來人的一些看法分享,可能在這幾天,感受更大令語氣也重了起來。

這段時間,眼見好多朋友為自己小孩考小一撲來撲去,果種辛苦,無奈真不好嘗。一年以來考不同的學校,不時的等待,一封又一封的Reject Letters,大人會不停自我返問,呢幾年有咩做得不足,是否自己小朋友真的那麼不濟。小朋友係知道的,亦會問點解無/ 心儀的學校唔收自己,係咪自己太差。那些我從他們很少已看著他們成長的小朋友們,為何少少年紀便要承受那些壓力?還有他們朋輩的比較,其他家長們和學校的壓力,並不好受!

之後更是⋯⋯扣門的準備,等待上星期的派彩,那種朋友們自以為能Handle到的壓力,連他們都有好幾天不能好好入眠。只能說小一是一場硬杖,要面對就要好好做好自己和心理上的調整,小朋友的情緒亦不能輕視,要明白大家共同要面對,嚟緊幾年係出生率和雙非問題最高的時間,真係要好好準備!

ekhc    發表於 14-6-16 02:09

回覆:有沒有人為MS/其它半龍放棄KV/St cat?

揀半龍與否,手持幾分,住咩校網,加小朋友性格會否主動表現自己都會成為家長考慮因素,人人情況唔同,只要選適合自己小朋友的學校便是大方向

回覆:msyoyolam 的帖子

我跟妳一樣,放MS留LH. (個人: 不介意民小是傳統小學,但不大喜歡民幼)。過不到自己那關,為一個小學學位放棄更適合自己的教育。

將來是否能上比民小好的學校,不知道。但會努力。努力過,已對得住自己。我信條條大路通羅馬。

加油!

‹ 上一主題|下一主題