用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 弘立書院
樓主: iamcny
go

喇沙小學 vs 弘立書院 [複製鏈接]

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國際視野,小班關顧應該好D,讀得開心D。

對喇沙認識不深,怕傳統學校為追趕功課考試,會失去學習興趣,但抽到連試的機會都不給兒子,又怕幫佢揀錯。畢竟一生人能這樣幸運的機會不多,要很感恩。

有沒有熟喇沙的家長前軰可以指點下?我很希望兒子有平衡的發展同有愉快的學習經歷。

引用:感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘

原帖由 iamcny 於 14-06-08 發表
感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國 ...
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋友同家長好慘的…  大概你知自己要乜,只係唔捨得吧?

引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

原帖由 evacalbee 於 14-06-09 發表
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋 ...
十分中肯

樓主話要平衡發展和愉快學習,即係心中已有答案,講真ISF吾錯嘅。

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國 ...
喇沙絕不是happy school,小學時已長期在微型社會中鬥爭,成王敗寇,非常realistic,亦因而train出好多世界仔,就算至渣一群,出來社會做事亦比一般人好,因為好識走位及古惑。喇沙亦有不少學生,中學畢業到外國升學。你應視乎小朋友性格及接受能力。如果係好pure好true,呢間學校未必適合。如果抗逆力強又醒目,就讀啦。

真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他健康愉快,但又希望他有一定程度的學術根底,以免日後升學困難。

老實講自己都唔係好確定個仔的受壓能力,因為從來無逼過佢。不過,理智的朋友會認為可以試下D難嘅,之後再轉happy school,但我唔知咁諗啱唔啱。

亦有人話喇沙其實唔係真係算最谷,話佢都好著課外活動。唉!讀書嗰個又唔係自己,其實都唔知我認為好的是否真的適合兒子。

mk3288  喇沙小學是要培養兼顧到學業和運動或音樂的人,只擅長其中一種是不夠的。  發表於 14-6-9 11:57

回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

喇沙啦…… 仲問……

家庭環境如何?有條件長遠support 到小朋友嗎? is 小朋友,永遠
在中上流社會的bubble
我身邊朋友讀is 的,事業成功還好。不成功的,都是靠屋祖陰,接受不到打份不 glamorous 的工

我投喇沙一票..... 我識得既喇叭仔, 全是又玩得, 又讀得....

引用:真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他

原帖由 iamcny 於 14-06-09 發表
真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他健康愉快,但又希望他有一定程度的學術根底,以免日後升學困難。 ...
學校係唔谷,家長自己谷。家長唔谷的,便要接受個仔中下游,除非是天才不用讀書也能名列前茅。不過話時話,出來做事後識了兩個LS 仔,一個60後,一個70後,不約而同非常醒目圓滑,受歡迎,但不是正直之流。

little_yolky  我師弟係70後LS仔, 好醒目, 圓滑, 正直又有禮貌。  發表於 14-6-10 13:35

你會選弘立表示錢對你而言並不是首要條件,弘立多台灣老師,一剛入學,國語的比例較重,等越高年班,就會偏重英文。
如果能力夠,屋企又比得起,其實去弘立是不錯的選擇。

想輕鬆就不要來喇沙小學,除非自己真是超班馬。否則一定要付出相當的努力,準備輕鬆自在的就不要發夢了。

比我,如果錢唔係問題,我會選弘立.

既然都仲要諗入唔入LS...我簡單d...入LS...直到真係發覺傳統官津唔適合...再轉去國際學校都得...大把家長係咁...相反就應極難

况且...我並不完全認同傳統小學純係死讀書...都可以讀得輕鬆d...當然比國際學校辛苦d ~~~

如果覺得個仔是自律高效型的,來喇沙就對了。

hadwinboy 發表於 14-6-9 01:02
學校係唔谷,家長自己谷。家長唔谷的,便要接受個仔中下游,除非是天才不用讀書也能名列前茅。不過話時話, ...
都不一定,識兩個,都正人君子,做得野,有leadership, 就係寸嘴少少。 入得ls 當然要上中學,不過我fd d 仔有C補都上唔返,可imagine the competition.
樓主會否考慮ls 先,頂唔順先再諗isf

回覆:iamcny 的帖子

如果鐘意弘立的模式,而選喇沙讀小學,你一定會後悔

其實有什麼关於喇沙的问题你想问? 我试试儘量答你,讓你有多些资料考慮

既然希望他健康愉快 <<< 一定係弘立啦~
‹ 上一主題|下一主題