用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致蝗虫家長書
樓主: 宏心
go

致蝗虫家長書   [複製鏈接]

引用:回覆+宏心+的帖子 第一次聽有人鬧人系蝗虫

原帖由 wingsma 於 14-06-08 發表
回覆 宏心 的帖子

第一次聽有人鬧人系蝗虫時,還以為系鬧香港人系蝗虫!蝗虫系只會消耗大量食物,沒有生產 ...
香港人的食物,95%是入口的,但他們用來買食物的$$是自己辛苦,用勞力賺回來的,中間還用了10多20%嚟交稅,養其他無貢獻的真蝗蟲。

回覆:致蝗虫家長書

跨區生仔在先
鬧人跨區派位在後

回覆 宏心 的帖子

第一次聽有人鬧人系蝗虫時,還以為系鬧香港人系蝗虫!蝗虫系只會消耗大量食物,沒有生產 ...
物資是免費供给香港的嗎?我們是免費得到的嗎?我們是用錢買的,不供給香港,香港可從外國購買,仲好,有保證,唔駛擔心買咗D黑心食物。

CurrySo  講得好!  發表於 14-6-9 22:09

講得非常好

回覆 宏心 的帖子

你究竟是否香港人?

回覆 宏心 的帖子

如果中國同胞有份喺香港交稅,我相信絕對有資格咁大口氣話對佢哋不公!
可惜!佢哋大部份無交稅之餘,仲不斷搶香港嘅資源去供返比祖國!而唔係祖國供比香港囉!
床位、奶粉、藥物、學校、公屋、私樓、海洋公園、廸廸尼⋯有邊樣唔係因為祖國同胞而改變??
試問依家藥房多d定seven多d?香港人食飯多定食藥多先?
香港出生率低唔會絕後㗎!不如死返上去告中央對你哋不公啦~又唔放寬一孩政策,又唔攪聯省校網,又唔攪好食品藥物安全!要辛苦你哋誇區落香港生b咁唔公平對你!

vincher    發表於 14-6-9 07:24

引用:Quote:原帖由+wingsma+於+14-06-08+發表回

原帖由 Candycat225 於 14-06-08 發表
如果中國同胞有份喺香港交稅,我相信絕對有資格咁大口氣話對佢哋不公!
可惜!佢哋大部份無交稅之餘,仲不 ...

回覆:Candycat225 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+wingsma+於+14-06-08+發表回

原帖由 Candycat225 於 14-06-08 發表
可惜!佢哋大部份無交稅之餘,仲不 ...
同意

回覆:宏心 的帖子

係喎,仲話無攞資源!甘就唔好係度反政府小學啦,因為唔洗錢!要讀,就唔該讀私校,係度做壞榜樣!唉!有甘嘅家長……小朋友大左……即使去邊,受咩教育都係白費

回覆:lcathy 的帖子

如果我地抽完再輪到佢地抽,即使班契弟有權落黎抽,我會容易接受D。

睇完呢段仲火滾

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20140608&guid=52563080&category_guid=6996647&category=instant

引用:你們不在香港居住,對香港從無貢獻,只是乘

原帖由 宏心 於 14-06-08 發表
你們不在香港居住,對香港從無貢獻,只是乘香港政府不察,趁機讓子女做「香港人」,來港打劫香港資源。

...
.

引用:睇完呢段仲火滾 http://hkm.appledaily.co

原帖由 sig28 於 14-06-08 發表
睇完呢段仲火滾

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20140608&guid=52563080&category_guid=6996 ...
咩,求伛過黎生呀????係咪有精神病???

回覆:宏心 的帖子

如果唔係呢班人⋯幼稚園又點會變成一盤生意?仲變埋大耳窿!小朋友細細個就要喺競爭環境之中長大!唔怪得乜童真乜人情味都無啦⋯將來長大必定自私自利⋯唉

樓主這個topic真係開得好,有個機會比我哋呢班唔係「新HK人」可以抒發吓,班B6家長真係好乞人憎呀,返上去讀啦,嘈嘈嘈!

回覆 Irismammy 的帖子

95%入口係咪=唔駛錢?!!
‹ 上一主題|下一主題