用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 合一堂學校 34 網 合一堂 報到區
樓主: mawanppl
go

34 網 合一堂 報到區  

引用:我揀合一堂都係想要間happy+school,不太谷

原帖由 elainetam 於 14-06-09 發表
我揀合一堂都係想要間happy school,不太谷的學校和 首選是基督教
然後c6喜歡學校附近寧願 沒有屋村商場 不 ...

大家好,我是路人甲,我有好多朋友仔女在合一堂讀,有已經畢業也有現在小五小六,在升中派位大約十幾人派Band 1,所以大家要努力讀書.

rambo717 發表於 14-6-9 12:59
大家好,我是路人甲,我有好多朋友仔女在合一堂讀,有已經畢業也有現在小五小六,在升中派位大約十幾人派Band 1 ...

咁請問普通係派咩多?
合一堂六年級應該有4班,計佢25個人一班,都成100個學生,如得十幾人升中派band 1,比率都幾低喎!

回覆:34 網 合一堂 報到區

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問大家係第幾志願入到架?

都oK,近呢年多人留意呢間,開始屬於中上,我相信黎緊學校知名度會更高,上年好多人放乙二都難抽,校付近地方好,難白講我覺得應該不會太多新移民就讀,我喜歡小班活動教學多D,崔谷學校家長和小朋友太大壓力!

乙一,吾係太差,亦吾需太勁學校,我揀呢點

過往升中紀錄都係作參考之用
其實最重要都係小朋友自己架啫
如果第1志願放合一堂 相信父母應該知此校都唔係話好谷既
學校黎講 沒有最好 只有最適合

升中都係靠小朋友讀書成績,3線學校都有小朋友派去bank 1中學啦

回覆 mademoiselle 的帖子

今年有12x人,大約1x%人band 1.今天有一位朋友囡囡六年級,學校只叫頭十幾名填band 1,但學校就幾好.

回覆:elainetam 的帖子

引用:回覆+mademoiselle+的帖子 今年有12x人,大

原帖由 rambo717 於 14-06-09 發表
回覆 mademoiselle 的帖子

今年有12x人,大約1x%人band 1.今天有一位朋友囡囡六年級,學校只叫頭十幾名填ban ...
多謝分享

但今年換左校長, 唔知會點呢?

我都冇唸過咁後, 所以揀合一堂時冇睇升中情況, heheh~ 每年都會有變化, 都冇得預太遠。 我哋希望俾個輕鬆啲嘅學習環境阿囡, 等佢有個快樂童年。

我係路人乙, 好少見有人討論這間學校, 所以入黎八吓
我兩個仔都係讀合一堂.  希望你D小朋友都會喜歡這間學校.

回覆 funfunyuyu 的帖子

halo 你好 想問下合一堂的上課時間係幾點到幾點?
同埋校車費貴嗎?
謝謝你

elainetam 發表於 14-6-9 16:47
回覆 funfunyuyu 的帖子

halo 你好 想問下合一堂的上課時間係幾點到幾點?

上課時間8:15至3:00.  校車費用不知道, 因為我係行路返學.

回覆:funfunyuyu 的帖子

請你講下學校生活點?thx
我仔將9月入讀小一,我都行去返學大约15分鐘

fly2happy  可以請問你地住邊頭呀?我都要諗定如果讀尼間要點安排時間.因為一拖二,細佬無甘早返學呀.  發表於 14-6-12 10:29

IRENEYY 發表於 14-6-9 17:14
請你講下學校生活點?thx
我仔將9月入讀小一,我都行去返學大约15分鐘

...

我D仔讀得好開心.  不過我諗其實好睇個人, 包括作為父母的我唔係D太緊張既人, 而我D仔更加唔緊張, 所以都開心.  合一堂D老師唔會因為D學生測驗成續低過80分就打電話比家長既學校.

學校有功課輔導班, 3:00-5:00, 可以最遲6:00走, 好似$400(大約)一個月, 加錢(大約$100, not sure)輔導班後有校車接送

學校冇小食店, 只係汽水機, 所以要自己帶小食返學.

下午通常有導修堂, 可以比學生做功課, 所以雖然我冇報功課輔導班, 但D仔在家裏都唔使用太多時間做功課(如果唔拖既話....)

一日平均6-7樣功課, 包括改正, 問心唔算好多

funfunyuyu 發表於 14-6-9 17:55
我D仔讀得好開心.  不過我諗其實好睇個人, 包括作為父母的我唔係D太緊張既人, 而我D仔更加唔緊張, 所以都 ...

多謝你嘅分享呀!呢度真係唔多人講合一堂,不過我唸以後應該會多啲

喺土瓜灣呢邊啲朋友,其實完全唔知有合一堂學校添,哈哈~