用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人為派位搬屋, 中咗衰咗雙得或雙失的例子? ...
go

有無人為派位搬屋, 中咗衰咗雙得或雙失的例子? [複製鏈接]

如題, 現今資訊發達, 父母已共通知道邊D學校好, 邊D係無人揀的四寶, 也是因為資訊發達, 簡接造成派位首3志願低(因為大家都知哪些是好學校, 大家都搏). 有人甚至搬屋添, 想問那些咁大投資的家長(或身邊例子), 孟母三遷是否得到想要的結果? 如果雙失(即派唔到好學校, 又付了昂貴租金), 如何執生?
   10    0    0    0

回覆:有無人為派位搬屋, 中咗衰咗雙得或雙失的例子?

我真係搬屋求校㗎!不過,當自己無直資私小時。就仲會敢亂搏!?自己執生,揾間易抽中嘅打底,先再叩過。希望以實力再上一層樓啦

回覆:有無人為派位搬屋, 中咗衰咗雙得或雙失的例子

我為派位搬屋,小朋友K3轉埋校。最後有私小o係手,派位亦派到第一志願。
覺得一年前決定搬屋個選擇好正確!

我有打算搬去41網,但到時又好彩有直資收左,又幾心儀,變左冇得抽,搬屋又要早搬,到時好似白搬。有冇心得可以分享?

回覆:maymay321 的帖子

搬屋高班下學期填抽獎表前搬都得。到時應該都有好多私小直資出左結果!
41網真係玩死人!好似好多名校,但其實真係吾中第一志願就隨時吾知派左去邊。諗清楚先決定呀。

kwy1117 發表於 14-6-8 00:45
搬屋高班下學期填抽獎表前搬都得。到時應該都有好多私小直資出左結果!
41網真係玩死人!好似好多名校,但 ...

原來係高班下學期?我聽人講話要大抽獎交表前,即1月份左右,要去教育署改地址。報紙又話聖誕節前好搬屋?其實有程序係點?41係諗過下,但要認真再諗,謝謝提點!

回覆:蝦米豬 的帖子

我都系升k3前暑假搬屋捱貴租,派了第一志願,弟弟又可跟尾,值得!

我升K3暑假搬12網,成功入St. Joseph

回覆:maymay321 的帖子

最遲係要k3上學期尾(即1月)搬屋。下屆我都有份,稔住如冇直資私小收,自行又唔得的話就唔搬,因為我依家住果區都有心儀一間2線頭學校,冇backup情況下唔會搏。

如果有幸有私小收又俾抽獎,我先會搬去搏更心儀的。本身想搬去12區,亦一早稔好12區乙一二排序(稔住乙二果間都穩陣),点知今年統一結果係冇晒保險線… 冇backup真係好危險

我當時都搬得好急,13年尾先搬,本身住個區一間心儀學校都無,唯一把心一橫撥屋,好幸運抽到超心儀的乙一,值得

引用:我為派位搬屋,小朋友K3轉埋校。最後有私小

原帖由 camomile00 於 14-06-08 發表
我為派位搬屋,小朋友K3轉埋校。最後有私小o係手,派位亦派到第一志願。
覺得一年前決定搬屋個選擇好正確! ...
恭喜!

原來1月左右,大部分直資、私小已出offer,咁又博得過!

我K3轉校加搬屋到12網,由自住樓變租屋,租金係供樓一倍,但我節省車錢校車錢就相差約千多元,依家好彩入到比原本target更好的,所以我覺得係賺咗。
另外因我在東區返工,太太在灣仔返,兩人每日慳咗3個小時坐車,多咗時間陪兩個仔

maymay321    發表於 14-6-8 11:38

lewisfung 發表於 14-6-8 11:23
我K3轉校加搬屋到12網,由自住樓變租屋,租金係供樓一倍,但我節省車錢校車錢就相差約千多元,依家好彩入到 ...

係喎!其實我地兩夫婦都係港島返工。你當時有沒有私小backup?其實k3轉校,小朋友易適應嗎?你當時選12網,不選11網?是否12網比較好?有人說選11網比較安全。

我朋友數年前她同樓4個搬入抽41 的都落空
另一個去年bingo  (租金>20000), 今年搬走左了

引用:+本帖最後由+maymay321+於+14-6-8+11:35+編

原帖由 maymay321 於 14-06-08 發表
我比較大胆,一間私小同直資都無考。唔好學我,因我一心一意津小。我選12的原因1)租金比11平2)我覺得12網選校算平均3間男3間女2間男女都算比較好,有官校同不同宗教,唔會所有人集中哂一兩間。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+maymay321+於+14-6-8+11:35+編

原帖由 maymay321 於 14-06-08 發表
今年12網好恐怖,非熱門擺第二都唔入,三思

回覆:蝦米豬 的帖子

朋友有成功和失败的,失败佢全家搬九龍城住報喇叭小學,插不中,叩門冇消息,佢連校長車截停,交信(以上動作太危險不可試)最後都失败,朋友幫佢找間私校同区,一條龍佢最终接受了。

小朋友適應力好強的。我仔K3轉校,適應方面完全無問題。
我自己當初揀12唔揀11係我兩個都係仔。12網果兩間男校都有直屬中學。11網D學校只係聯繫中學。

引用:小朋友適應力好強的。我仔K3轉校,適應方面

原帖由 camomile00 於 14-06-08 發表
小朋友適應力好強的。我仔K3轉校,適應方面完全無問題。
我自己當初揀12唔揀11係我兩個都係仔。12網果兩間 ...
我都有兩個仔,請問12區有邊兩間學校好?

‹ 上一主題|下一主題