用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區派位如何?
樓主: Smartbubu
go

荃灣區派位如何?  

回覆:荃灣區派位如何?

回覆:荃灣區派位如何?

回覆 naughtybj 的帖子

咪玩,BAND5 點會勁 過名校.

預科收返來既BAND 1生, 會考通常16,17分.  
講多次, 中英文佢地最少係C .  其他科都係CCDD 咁.

我地中英文係弱,但唔等其他科於無A無B. .

引用:回覆+naughtybj+的帖子 咪玩,BAND5+點會勁

我都離題離得幾過份. 講既都係廿年前既舊史.
現在行DSE. 中英常識仲難考.  再過多十年, 更加唔知什麼環境.

大家都是為子女好. 共勉之.

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我都離題離得幾過

有冇人第二志願派到學校?

回覆:kmmum 的帖子

就算band 5學校只要努力學習,一樣可以入大學的。我中一至五讀band 1學校,中六七讀band 5學校,感覺band 5學校的同學只要肯努力,一樣也不賴,記得當年高考全班考得最好的同學有2A1B1E,就是英文拿了E,入UST,後來畢業去了big 6工作,這個同學是那家b5中學原校生。

我也有原校升讀b1中學的同學,自恃聰明,結果入不了大學。那一屆會考,這間收了很多外來生,其中有幾名更是我升讀b5中學的原校生,他們幾個會考都有5A以上。

這間學校不是嶺南,但相信校風比嶺南更差,警車長期門外駐守,現已關門大吉了。

當然B1中學入大學人數及百份比是多的,自我中一開始已是90%以上,但也有人是追不上及不讀書的。相反b5校只要定力夠,知道要努力,也一樣可以成功。

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我都離題離得幾過

原帖由 kmmum 於 14-06-09 發表

我都離題離得幾過份. 講既都係廿年前既舊史.
幾廿年前聖十架都無咩嘢。我喺度讀,嗰陣有4個上咗荃官中添啦,住我對面個男生,廿幾年前讀潮州小學,而家做緊教師啦

但幾廿年前啲舊史無謂用喺而家做參考。

引用:大家好!我今年9月要填小一入學,+見到大家的

原帖由 cc0402 於 14-06-09 發表
大家好!
我今年9月要填小一入學, 見到大家的留言都好擔心~
本身爸爸係柴天舊生, 有20分,

乙一大部份人都會揀浸聯,馬基,兩間官小,石鍾山,伍季明同思源。2012年,我乙二選了荃基,結果中了。不知2015年情況會不會差不多。

alanwong238 發表於 14-6-9 16:23
Unbelievable too
我有朋友真係以前讀B.5 跟住到中三無讀書, 無所事事一年覺得唔係路. 跟住又走去讀書. 可能 hea 左一年又開 (hug) 覺得要努力讀書. 會考數學同物理攞A (可能有天份). 之後讀中大. 但個英文底佢覺得真係比同學差一些. 但無話無可能, 只不過成功例子唔多. 而且而家後生一輩有幾多好似我地個代跌低再起身去努力. 可能一世都係宅男就會.

識人第一志願入浸小. 其實話抽奬. 睇返個規則係每個人都有一個編號, 有人排到好前, 有人排好後. 但個編號我地根本唔會知. 而派位根本按編號先後去派. 所以你排得越前就實派到第一或第二志願. 個遊戲一開始已經注定抽唔抽到, 只要你編號好前就實得. 根本就唔係好似攪六合彩咁型式.

其實荃灣而家邊間係一線校?

//
62校網因人口結構轉變, 學位都顯得緊張. 最熱門的學校, 有: 海壩街官立小學、
荃灣官立小學、香港浸信會聯會小學、中華基督教會基慧小學(馬灣)、荃灣天主教小學..

其他學校的競爭亦不相不仲.
//
source: uncledos