用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問︰地利亞 VS 基真
樓主: 60後爸爸
go

急問︰地利亞 VS 基真

引用:呢度好多盲毛,唔知頭唔知路就亂吹,中小學

原帖由 鵰狸 於 14-06-16 發表
呢度好多盲毛,唔知頭唔知路就亂吹,中小學都不分。
地小係地幼的安全網,好多地幼的畢業生上唔到好的小一 ...
地小貢好,學生做咩轉校?真名校可否舉例?

60後爸爸 發表於 14-6-15 23:17
就因父母英文差,工作上飽受同事歧視,人工又較同一職位同事低,唔想小朋友行自己的舊路。

尋日參觀基真o ...

呢啲書係俾無乜學過英文嘅學生睇.  如果係雙非學生, 有機會無讀過英文, 就經過大抽獎, 入咗呢間小學.

引用:Quote:60後爸爸+發表於+14-6-15+23:17+就因

原帖由 honeyhoneycandy 於 14-06-16 發表
呢啲書係俾無乜學過英文嘅學生睇.  如果係雙非學生, 有機會無讀過英文, 就經過大抽獎, 入咗呢間小學.

...
算吧啦你地,樓主要慨唔係呢d回覆啊,係好似雕兄個d先得

回覆:急問︰地利亞 VS 基真

其實我覺得樓主英文心結好重,你都係去地小。

引用:樓主選邊間就由自己選擇。不過見佢講到自己

樓主選邊間就由自己選擇。不過見佢講到自己咁七,忍唔住REPLY。
除直資外,小一學校自己話事的收生係好少, ...
你係地小用家?

引用:當然。要知道個制度點玩。識玩,就唔會玩P1

當然。要知道個制度點玩。識玩,就唔會玩P1。所以見到呢到D POST,講叩門,都戇QQ。係P1層面,你個靚仔有幾 ...
明白喇,地小家長。

回覆:60後爸爸 的帖子

識得一個人以前讀地小,之後入了b1英中,現在出來工作,他話以前的英文對他工作很有幫助。眼見現在很多人都有degree /master ,但能做到高級的只有能講流利英語的人,陳守仁/林文燦一樣有很多印巴同學,但就很多人想入。

回覆:RUVSY 的帖子

基真事件雖是個別事件,但我覺得學校的處理手法很有問題

60後爸爸 發表於 14-6-18 11:39
對!除你說2間學校,還有聖瑪加利,我不明白,這些學校也有很多南亞、印巴等學生。

點解很多人搶住入?地 ...

選學校係要要平衡小朋友能力.性格,父母資源同期望.唔會有一間所謂最好最適合所有小朋友的. 我身邊好多個案因為選錯咗結果受害的是小朋友. 讀名校的但讀唔上無晒自信, 讀國際學校的搞到好懶散. 無論你選那一間都有它們的不足的地方的話坊間總有些課程可以補救問題只係時間”. 好似我自己咁由KG我選間開心既KG比個仔目的當然想佢每日快快樂樂咁返學, 而到K3時我就比佢出面學野打定底上小學. D我就要付出額外既金錢同時間. 如果你現在肯定無錢比佢去外國讀比著我我會選基真, 同時比佢出去補英文. 因為個人認為考DSE同到佢地出來做事中文程度好重要. 所以應該讀傳統學校. 雖然地利可能都有中文學但係程度到佢地讀返傳統中學一定唔夠. 不過如果你決定讀地利唯有就一路比佢係出面讀中文.但你要睇佢地中學派位好唔好. 唔好的話你要預入直資或私校. 但係都尾都係要睇中文程度, 全科科好中文唔得DSE衰咗考唔到大學又無錢去外國讀咪又係搞著個小朋友.

回覆:急問︰地利亞 VS 基真

明白樓主一心對孩子好,但戴有色眼鏡睇任何野都係會有色慨,以樓主對英文慨重視,區內派B1中學超過50%慨幾間津校都無一間合乎到佢要求,樓主應該都係只叩直資同私校吧?