用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問︰地利亞 VS 基真
樓主: 60後爸爸
go

急問︰地利亞 VS 基真

回覆:急問︰地利亞 VS 基真

60後爸爸,其實問自己最好,自己鐘意邊間揀邊間,仲有,我覺得吾係一定要去外國讀書先讀地記囉!我有個朋友個仔响地記讀完,升中派位吾好去番地記中學讀當然佢升吾到大學喇,但佢去揾工比好多人優勝,因為佢講得一囗流既英文,依家佢月入幾萬,所以呢,吾係讀大學先至可以有份好工既

引用:60後爸爸,其實問自己最好,自己鐘意邊間揀

原帖由 Jessica.Ceci 於 14-06-10 發表
60後爸爸,其實問自己最好,自己鐘意邊間揀邊間,仲有,我覺得吾係一定要去外國讀書先讀地記囉!我有個朋友 ...
Agreed

如果係香港讀書, 中文其實都幾重要.
如果地利亞如大家所言, 只注重英文而中文差, 就真係要三思.

如果讀咗真係覺得好差, 你可以考慮二年級考插班, 聽講較為容易, 當然個細路都要有番一般學術水平.

如果係香港讀書, 中文其實都幾重要.
如果地利亞如大家所言, 只注重英文而中文差, 就真係要三思.

如果讀咗真係覺得好差, 你可以考慮二年級考插班, 聽講較為容易, 當然個細路都要有番一般學術水平.

我住利亞附近,小女K2,準備選校,支持就近返學,有考慮過地利亞和基真,上年參觀過基真,發生不愉快事件後的確對基真有所動搖,但準備今年再參觀,再了解一次。
至於地利亞,很多時同阿囡返學剛巧遇到他們的學生由禮堂返回課室(因有一段路要經過街),很多時問阿囡在這裡返學好不好,她很肯定的說不好,以我估計,她眼見大部份都不是中國人,可能她希望她的朋友是中國人,我亦專重她的決定。
你可以試試帶小朋友在早上8:20到地利亞門口感受一下,如果小朋友願意和大部份非中國人的學校學習,你才考慮吧!

回覆:BabyYukYuk 的帖子

基真這星期六有開放日, 好似要預先登記
, 樓主可參觀後才決定

點解見南亞人就label 唔乖唔好呢?中文程度會唔會差,應睇下學校有冇實施雙軌制,即係中國人讀一種中文,外藉學生讀另一程度既中文。我同意一定要學好中文,中文比英文更難。而家黎講,我建議樓主先叩門。嶺南直資仲收唔收生?乜都試左先。

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20140610&sec_id=4104&s=0&a=18752436

基真啦

回覆 hopeeee 的帖子

同依單野有咩關係, 依個係供應商問題WO, 而且學校第一日已經通知家長依件事發生.

回覆 60後爸爸 的帖子

如果你覺得父母英文程度差,幫唔到小朋友讀書,咁可能你應該揀基真。因為英文小學除中文外,其他科都係用英文教。

我自細在葵青區長大, 一路聽返來都係話地x 亞係飛仔學校

引用:回覆+hopeeee+的帖子 同依單野有咩關係,+

原帖由 sammilcm 於 14-06-11 發表
回覆 hopeeee 的帖子

同依單野有咩關係, 依個係供應商問題WO, 而且學校第一日已經通知家長依件事發生.
只係剛剛見到,無任何意思

引用:Quote:newcomer550+發表於+14-6-11+12:05+

原帖由 60後爸爸 於 14-06-15 發表
就因父母英文差,工作上飽受同事歧視,人工又較同一職位同事低,唔想小朋友行自己的舊路。

尋日參觀基真o ...
地記個名真係同名校個名一樣咁響!我就唔會揀。讀津校唔使錢,咪留返D錢出街學英文囉。