用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
樓主: LeungLeungMom
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

想問下聖芳濟各的家長

你們留了位在聖芳濟各, 有冇人可以派到maryknoll, st mary's, 協恩, 喇沙, 舊拔

因我有很多朋友留了位在聖芳濟各, 都派不到以上學校

thank you

Hi

大家好!我是新會員,仔仔也會於九月入SFA。讀過上文的資料,好詳盡好有用呀!

希望大家以後多多聯絡!

聖方濟各小學家長List (包括新舊生)
--------------------------------------------------------
LeungLeungMom
Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu
Fungmamei

重有我呀, 我個仔插小三0架!多多指敎!   

聖方濟各小學家長List (包括新舊生)
--------------------------------------------------------
Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu
Fungmamei
wendylimb

Hi, Coma

I want to know whether SFA will accept student's black shoes have some white lines on surface ( not totally black).

My son has a pair like that.  If SFA doesn't accept, I will need to buy one more pair.

Besides, will SFA strict on the requirment on Uniform such as the color of coat, the style of shoes, etc.?

Hi, fion414,

請問暑期作業係唔係自己買, 定係响學校買呢?

Mayfair,

插班生坐談會是寄信通知出席, 還是會電話通知呢?

原來assessment, project, 平時默書都不計分, 真係飲得杯落, 謝天謝地    . 但有無quiz呢, 計唔計分呢?   

平時任何科目都不計分,只計三次考試,真的很輕鬆。
其實三次已足夠反映小朋友的能力,國際學校也只是考一次試。

wendy:
我個case就註冊個日通知.
quiz 都唔會計. 況且好少quiz.
咁究竟有幾多assessment, 睇校曆就知.

[size=large]聖方濟各小學家長List (包括新舊生)
Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu
Fungmamei
wendylimblu

[size=small]歡迎所有將會入讀或已經入讀ge家長自行update,以便互相照應!    [/quote]

係呀,我都係鐘意三次就三次,唔駛小測又讀,大測又讀,
唔計分,就算要讀都無咁大壓力。

不過我發現學校係有一套的,例如,英文默書咁,係默書
前的exercise 呀 worksheets 呀..都係做有關的用字的,
所以若做功課時有留心,溫默書唔係太難的,因為日日佢
地都係見住個幾隻字。

LeungLeungMom,

我比較守規的,所以我係全黑的,哈哈。

不過學校對小一生,開頭個月係好包容的,只會提醒佢地,唔會記名或罰的,但一個後,就會開始有記名的情況架啦。

只於colour of coat,手冊都有講明color的,但我見好cold
果幾日,都有學生穿其他色的(但我唔知佢地有無俾老師話呀下)。

wendlyimb,
你搵到校巴未呀, 我搵到行大欖架, 你要就 pm me la
carriemama

Hi!

My son , Raymond also go to P1 in the coming year.  Nice to meet you. :

Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu
Fungmamei
wendylimblu
holoto

早晨各位媽咪,

想問下你們, 因SFA 7:45開始上堂, 校車及保母車好多很早便要上車(6點幾). 你們會否讓小朋友在家裏先吃早餐嗎  ?  其實咁早, 點吃得落 ?  就算吃得落, 咪重要很早起身(冬天時真係天咪光) ? (Oh, my God !)

又想問下Coma, 小朋友在未上堂前會在操場, 定時可以上課室, 有位置讓他們吃早點嗎 ?

請各位分享下現時 或 第時你地點安排 ?

Thanks !!
aoj

我都好想知,唔該

我同事就是留了sfa做後備,更跨區入咗協恩。另一個專程由元朗搬去碧華,誓要個仔入喇沙,否則讀sfa就要個仔入華仁,最後又比佢抽到喇沙,仲請我們食飯。所以,同人唔同命,真是靠『運』。

yinyin 寫道:
想問下聖芳濟各的家長

你們留了位在聖芳濟各, 有冇人可以派到maryknoll, st mary's, 協恩, 喇沙, 舊拔

因我有很多朋友留了位在聖芳濟各, 都派不到以上學校

thank you

我個仔比較早訓,所以佢已經習慣左早起身,和每朝都會在
家吃早餐先回校的,或者你地可以試試返學前,開始習慣下佢
地啦.

係呀,尤其係冬天,真係天未光就要起身架啦,不過習慣左問題
都唔太大的,早返學,早放學,好似多些時間用的.

不過我知好多同學仔都無食早餐就返學,有些會在第一
個小息先食早餐的(因為第一個小息係 9:10).呀仔話小息
有人食Mcdonald的,有人食面包的.

小一生的活動範圍會在cover playground的,集會應在操場,
未集會前,小朋友應該可以在cover playground活動的.不過佢地其中一日會係閱讀時間,一返學就要入課室,睇書的,下雨
天就會係課室入面集會的.(唔好意思,因為我無親自送呀仔返學,其實真實的情況,唔係太清楚,都係聽呀仔講的). :

Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu
Fungmamei
wendylimblu
holoto
4R

Coma,
係米番到學校未夠鐘上堂係唔可以先入班房ga,咁冬天米好
好擔心我個衰妹呀   

Hi wendylimb,
學校已經派咗暑期作業, 妳要就自己出去買啦!
中文及數學每個學期都有2-3次評估,英文及常識每個學期只有一次評估,另外每位老師教學方式不同,有些每2-3星期有一個小測(約有10題),加深學生對課文了解.
上次比d資料對比妳個仔讀開果間學校深唔深呀?我都想知其他學校程度,除了英文科外,中文科應該差不多吧!
‹ 上一主題|下一主題