用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
樓主: LeungLeungMom
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

好心急,乜都未準備,唔知幾時先上預備班呢

As I know 聖方濟各小學 have around 2/3 boys and 1/3 girls in past year. Why there are only girls' ma to share ? otherwise, over 1/3 girls are entry in this year????

4R,
do u remember me   
thks  a lot anyway

My son will also likely to be studied at SFA.  But I haven't give up the chance for the Central Allocation, so I 'm waiting for the big day of 6.4.

請問有無P1 book list 提供, thanks    

HI! 我得二年級書單, 無一年級呀. 你係咪想早D睇下用什麼書, 有心理準備咁呀.
二年級 ENGLISH: NEW WELCOME TO ENGLISH 2B, 3A, 3B (LONGMAN)  我想一年級應是 1A, 1B, 2A
英文科本READER 係 WIDE RANGE STARTERS (O&B)
還有學校出的 GRAMMAR NOTES.

GENERAL STUDIES: LEARN WITH ME! 2A, 2B, 2C, 2D(TIMES PUBLISHING)

數學係中文數,  另外有一本英文EXERCISE 做下.
ENRICHMENT MATHEMATICS (TIMES PUBLISHING)

中文科二年班已要作文, 但老師帶得好好, 有提示, 有教分段.   

我仔讀了SFA 幾個月,  老師們教得好好, 好錫細路. 多正面鼓勵. 一D 都唔HARSH. 呀仔話SFA 是間HAPPY SCHOOL.   

Agreed with MayFair,差不多完成一年級了,發覺這學校
並不是外間所講的咁可怕.

無錯呀小一都係用同二年級一樣的出版社的書呀,其實同
其他天主教津小的書無咩野大分別的.
:

又想請問p1開學有無適應周ga,因為我諗住

又搭下口先 :

上年開學,小一頭兩三日係返遲半小時(等d高年級上晒課室先),只返半日的,但家長無得陪的.

唔駛太擔心,因為會有好多人照顧佢地的,佢地頭一兩個月會掛個名牌,全校都會知佢地係小一生,好多人幫佢地助的..同埋
小一生的活動範圍只會係課室外的禮堂,唔可以出去同d高年級一齊的,所以一眼會望些佢地的.

呢間小學人所皆知是一所很好學校, 唔知D老師質素如何?會否時常請假?

因我姪女現讀個間是一間很多家長都應為是心儀的直資小學,可是, 讀咗後就發覺校內的管理比想像中差, D老師甚至班主任都可以時常請假, 仲有時幾日喎, 我還以為做老師只可請病, 不能請事假, 她都幾後悔。

請問各位,

SFA 取錄後是否需要放棄"大抽獎"呢? 謝謝!!!

不需要。

那間直資是陳守仁嗎? 有很多家長也這樣說。

Dear 4R,

Would you mind advise your 姪女's school name, thanks.  or pm for convenience, thanks.

小兒在2004年9月入讀SFA小一,這間學校本人十分滿意,校長好、學術好、資訊科技一流、我仔仔的班主任很關心同學、小兒讀得很Happy。

我仔仔也是在2004年9月入讀SFA小一, 我同仔仔都覺得好輕鬆, 因為一年只計3次考試成績, 而每學期都有幾次小測及評估 ,而且英文科平時都有很多工作紙, 所以到考試溫書時都唔需要太辛苦!

fion,fennie
聽到你地咁講我就安心d la,我好擔心會有太多功課同test佢會好辛苦呀

S.O.S,

不過P1第一學期都有d唔慣, 可能剛入小學未適應, 到了第二學期就好好多啦!

Fion
:wink:
‹ 上一主題|下一主題