用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩密集班 (協康vs邁步)
樓主: chi_ma
go

[學校] 發展遲緩密集班 (協康vs邁步)

回覆 kyramom 的帖子

I also want to know. Would you please PM me? Thx!

回覆:momomo0303 的帖子

Agree

回覆:funghon 的帖子

協康四日班基本些是特殊老師+一個助手。每星期30分鐘個別,每月一堂觀課,報告教左咩,小朋友程度去到邊。再建議你排咩治療,由於讀緊,排治療師會快d。老師有愛心。其實咩班都好,最重要小朋友上得開心,同上得密。

引用:Quote:原帖由+chi_ma+於+14-06-09+發表回覆

原帖由 kyramom 於 14-06-10 發表
您想要邊區?我知有間志願機構都有攪,有言語同職業治療follow, 不過我唔開名了,您有興趣再pm我喇

...
pls pm me, thx

引用:回覆+lambk+的帖子 當年精神科見到我仔fil

原帖由 momomo0303 於 15-04-03 發表
回覆 lambk 的帖子

當年精神科見到我仔file都話好值得鼓舞嫁
pls pm me, Thx!

引用:Quote:原帖由+chi_ma+於+14-06-09+發表回覆

回覆:發展遲緩密集班 (協康vs邁步)

其實……老師先係關鍵,讀過邁步密集、協康個別、領思密集
遇過密集老師係好好,有經驗、情緒穩定、唔需要大大聲已經可以制服我個嚴重專注力不足郁黎郁去嘅仔、又會按每個小朋友性格去教懲處拿揑的幾好,我個仔服服貼貼又開心。

亦遇過密集老師嘅方法係嚴格,然後因為管教方式嚇親阿仔,之後兩、三個月日日唔肯返學大發脾氣大喊日日遲到……

原帖由 kyramom 於 14-06-10 發表
您想要邊區?我知有間志願機構都有攪,有言語同職業治療follow, 不過我唔開名了,您有興趣再pm我喇

...
可否pm我!Thanks

想請問大家可否分享小朋友上完堂有幾進歩及要上幾內!

因為本人有個小朋友快到三歲,但仍然講單字及大小肌肉不協調,已經初步排政府評估,但剛剛上幼稚園預備班四堂。老師叫去評估及幼稚園提供訓練每星期上3堂約45分鐘,每堂400元!導師説頭三月一定要返足之後有進步可以減,但一定長遠上堂。所以希望大家可否提供意見。因為本人沒有返工又有三名子女。如果可以各位提供比較經濟實惠!多謝各位。

我小朋友20m, 發展遲緩6M, 想問這些密集式training一般幾時開始?佢而家平日一星期上2日playgroup (親子個D),再加一堂幼兒導師訓練

Please pm, thz