用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩密集班 (協康vs邁步)
go

[學校] 發展遲緩密集班 (協康vs邁步)

邊間好D呢?
協康 4天/wk,3hrs/堂,$62oo/月
邁步 3天/wk,1.5hrs/堂, $56oo/月
兩班都無治療師,只有特殊教育導師及一位助理。

如果只有2選1, 我選協康, 口碑好D. 時間長D. 但相對上唔係比多好多錢.
人數呢??????  呢樣都好重要. 2個成人對幾個小朋友????

另外, 有無指導下做家居訓練?  會否借出教具???

回覆 crystal媽咪 的帖子

2個都係4人/班。坊間好多人讚STEP專業,幫到小朋友。
協康係老字號,反而好少聽到評論。
交通而言STEP就腳易行好多,協康要行大斜路。
我對協康認識唔多,希望有多D人比下意見。

回覆:chi_ma 的帖子

協康6200個班我排左話前面有100個人,有排排

其實坊間有好多密習式課程有幾個治療師上個別同小組, 又包感統, 點解要去無治療師嘅呢?

回覆 kyramom 的帖子

包治療師果D(領思)排唔到呀!同埋呢,人數6人一班,我講的STEP及協康只是4人或5人一班。

引用:回覆+kyramom+的帖子 包治療師果D(領思)排

回覆 090211bb 的帖子

係呀,領思呢個都吸引,不過條隊巳經有幾十人。
其實會唔會有人騎牛揾馬,讀一間又排另一間呢?有無可能waiting list都入到呢?

引用:回覆+kyramom+的帖子 包治療師果D(領思)排

原帖由 chi_ma 於 14-06-09 發表
回覆 kyramom 的帖子

包治療師果D(領思)排唔到呀!同埋呢,人數6人一班,我講的STEP及協康只是4人或5人一 ...
您想要邊區?我知有間志願機構都有攪,有言語同職業治療follow, 不過我唔開名了,您有興趣再pm我喇

kyramom 發表於 14-6-10 10:29
您想要邊區?我知有間志願機構都有攪,有言語同職業治療follow, 不過我唔開名了,您有興趣再pm我喇

...
Pls PM me....

回覆 chi_ma 的帖子

sorry, 唔小心按左反對, 唔知點取消

chi_ma  唔緊要,我都唔識用。  發表於 14-6-11 09:00

引用:邊間好D呢?協康+4天/wk,3hrs/堂,$62oo

原帖由 chi_ma 於 14-06-07 發表
邊間好D呢?
請問一下,平時小朋友已經有返學,之後或之前上訓練會辛苦嗎?適應到?

回覆:kyramom 的帖子

pls pm me, thx

回覆 callmebabe 的帖子

我覺得會呀!  小朋友連續上3hrs堂巳好辛苦, 前/後再返另一間真係唔得架.  無精神影響情緒同學習.  不過聽聞有家長會小朋友讀比普通N班+ 協康2日班, 我個人認為太谷喇.

回覆:kyramom 的帖子

Hi Kyramom, pm please!

引用:邊間好D呢?協康+4天/wk,3hrs/堂,$62oo

原帖由 chi_ma 於 14-06-07 發表
邊間好D呢?
2間都上過。協康好好多。

除了好/壞之外,我會考慮快/慢.

最緊要快有位。

引用:Quote:原帖由+chi_ma+於+14-06-09+發表回覆

原帖由 kyramom 於 14-06-10 發表

...
kyramom, 可否pm我相關資料?謝謝!

引用:Quote:原帖由+chi_ma+於+14-06-07+發表邊間

原帖由 Vichang 於 14-07-14 發表
2間都上過。協康好好多。
請問協康4天課程包吾包隻體感統?

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+14-07-14+發表2間

原帖由 funghon 於 14-07-14 發表
請問協康4天課程包吾包隻體感統?
協康好似每間中心都唔同,我個仔上過三日班都包,亦試過3日班唔包OT...