用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 半龍或全龍安全感大啲
go

半龍或全龍安全感大啲 [複製鏈接]

看完今日的小一派位,真係感到半龍或全龍好啲,安全感大啲,就算唔係100%上小學,都好過人海茫茫咁大碩力。

7    0    0    0

引用:看完今日的小一派位,真係感到半龍或全龍好

原帖由 sig28 於 14-06-07 發表
看完今日的小一派位,真係感到半龍或全龍好啲,安全感大啲,就算唔係100%上小學,都好過人海茫茫咁大碩力。 ...
每個家庭要求,每個小朋友都唔同。

回覆:半龍或全龍安全感大啲

200% 同意!有一間半龍 back up 可以抽奬博一線!唔係話 St cat,  kv 唔好,但大部份一線直資不是只看 academic, 好多時係睇教養或背景。

引用:200%+同意!有一間半龍+back+up+可以抽奬博

原帖由 kittyland06 於 14-06-07 發表
200% 同意!有一間半龍 back up 可以抽奬博一線!唔係話 St cat,  kv 唔好,但大部份一線直資不是只看 acad ...
入到st cat/kv已經係過咗教育及家庭背景哩關啦!

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+14-06-07+發

同意,龍校先至係最安全,講出來怕比人打,但能隔岸觀火真的很安心。是未來幾年可以安安樂樂。

回覆:sig28 的帖子

同意呀!

身邊好多朋友的仔女都好叻,在九龍塘名幼考頭幾名都有,但仍然話搵小學冇人收。

始終小學面試除左睇學業成績仲要睇好多其他我地控制唔到的事,所以有龍安全過冇龍

引用:Quote:原帖由+macmate+於+14-06-08+發表入

原帖由 Ballack2012 於 14-06-08 發表
不一定,到小學選校就知,所謂的名校學生派位非常分散,有好有唔好,只有極小部分能派到所謂的神校。今年派 ...

你誤會咗我嘅意思了。我意指st cat同kv已經有睇家庭背景加咗分而收生,因絕大部分家長都有能力亦會"進補"(但事實仲係有班家長唔想小朋友進補)。
至於將來考小學學術只係其中一環,仲要考禮貌、創意同思維,真係要樣樣都叻先夠突出,咁有全龍或半龍喺手就梗係少咗以上好大嘅壓力。而且龍校多數都有番咁上下歷史同經驗,課程冇咁谷(半龍就要就住自己小朋友能力而補吓,免得第日真係入唔番小學就冇晒競爭力),考得入而又理念又相同,梗係龍校好啦!

引用:+本帖最後由+macmate+於+14-6-8+10:09+編輯

家長可以留意下,呢幾年考小一及派位的情況,你就會明白,有龍校,就算半龍的好處,同埋對家長及小朋友的壓力,真係相對無Backup的好好多。

同意, 因有同事既親戚讀KV乜小學都考唔到, 所以唔想再玩呢個GAME, 補完習都可能係得個桔, 當然都要睇下我小朋友生唔生性, 可以原校升P1啦, 但有BACKUP個心真係會定D

身邊2個朋友 仔仔 , st cat  已經在外進補, 但今年小一 直資 , 私校 0 offer  

回覆:sig28 的帖子

同意,而且有小學backup,小朋友讀幼稚園嗰幾年無甘大壓力,開心d,唔使夾硬出去考甘多cert做portfolio.

如果間半龍是崇真國際班呢?值得為St.cath 英譜而放棄嗎?

我見好多小朋友,不輪龍校不龍校,都會出去補習。其實龍校的competition,壓力及家長期望都不少。

引用:同意呀! 身邊好多朋友的仔女都好叻,在九

原帖由 mimi1102 於 14-06-08 發表
同意呀!

身邊好多朋友的仔女都好叻,在九龍塘名幼考頭幾名都有,但仍然話搵小學冇人收。
認同呀! 面試主力看現場表現, 真係好多嘢架, 唔係話出自名幼或小朋友幾叻幾吩, 依家好多小朋友都叻, 一山還有一山高…  幼稚園有咩龍接都好啦! 有小學部back up真的安心好多! 如果大家考到間有小學的幼稚園, 真係要認真想清楚才好放棄, 勿小一冇着落, 才後悔呢!

回覆 japoton 的帖子

考學校都depend好多因素既, 係好難講架, 咁佢地係咪要讀抽到小學? 抽得滿意嗎?

回覆 happybbpig 的帖子

一個因為有個妹妹跟尾都係入左st.cat 的,但哥哥小一考得唔好,final 我朋友帶埋對仔女回流返加拿大讀書,佢話唔鍾意香港的教育制度,另一個大抽獎都唔好派唔到第一自願,早幾天都周圍叩門

引用:如果間半龍是崇真國際班呢?值得為St.cath+

原帖由 Mowchingching 於 14-06-09 發表
如果間半龍是崇真國際班呢?值得為St.cath 英譜而放棄嗎?
咁你要問自己會甘心讀祟小嗎?

conniemar 發表於 14-6-13 18:56
咁你要問自己會甘心讀祟小嗎?
有崇小backup, 因為崇小係私校重可以抽喇沙st jo,marymount等津小,你覺得博唔博得過?
‹ 上一主題|下一主題