用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網多人派到第一嗎?
樓主: kennis_t
go

31網多人派到第一嗎?   [複製鏈接]

有咩可能循道 第6志願都入到! 我舊年3條1都入唔到!
廣東道 係OK架, 只係校宿真係太細, 我朋友係老 師, 佢話 好多成績好既學校都會都唔會留低, 所以學校成績只係KEEP住 一般囉.
羅 呢, 我都覺得正副校長 唔錯~ 如果無BACK UP, 唔使太擔心既.

Icathy,可能你聽錯基道成循道?
循道的功課也不是超級多,SFA也一定不會輕鬆得去那裡,所以可以循宗教,中學派位,六年學費,細佬/妹方面考慮,當年我大仔是揀男校,阿囡大抽獎時派入循道,我很感恩,兩個都派得好的小學!

引用:有咩可能循道+第6志願都入到!+我舊年3條1都

原帖由 艾莉 於 14-06-09 發表
有咩可能循道 第6志願都入到! 我舊年3條1都入唔到!
廣東道 係OK架, 只係校宿真係太細, 我朋友係老 師, 佢話 ...
聽完你咁講我都想比佢讀,雖然係有私校,不過好谷,我又無train佢,其實唔太差我係想派位,小朋友會開心啲,

但家人同朋友都無人讚成

haydenden1023 發表於 14-6-9 13:08
聽完你咁講我都想比佢讀,雖然係有私校,不過好谷,我又無train佢,其實唔太差我係想派位,小朋友會開心啲 ...

如果你小朋友係受谷既, 其實私校都係一錯好選擇. 問心呢..廣東道 同羅, 有私校BACK UP, 我會擇私校.

唔係話學校唔好..係讀書氣氛好唔同. 無BACKUP既, 又叩唔到門既都唔使太驚, 呢2間學校都唔係唔好既學校, 但少人擇總有佢既原因啫

mayc 發表於 14-6-9 13:03
Icathy,可能你聽錯基道成循道?
循道的功課也不是超級多,SFA也一定不會輕鬆得去那裡,所以可以循宗教,中學派 ...
基道D位都唔多得去邊..基道同德信都叫係二 線首選...

想問方樹泉,羅裕積,同廣官,大家會點揀 ?

MrBeast  方not good  發表於 14-6-9 14:35

有人話 st maxy 去年有2次企跳,有沒有人知是不是真的?

引用:有人話+st+maxy+去年有2次企跳,有沒有人知

Gerard 發表於 14-6-9 16:35
什麼是企跳?

跳樓自殺呀 !

係咪呢單呀 !

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121027/18050125

德信新校長上任後,多功課和'谷了好多!

anntx3 發表於 14-6-9 16:33
有人話 st maxy 去年有2次企跳,有沒有人知是不是真的?
係有企跳新聞。
其實最緊要係父母同小朋友親近,多關心和觀察。St Mary吾輕鬆,但其實吾少坊間未聽過的地區名小,功課、測驗都多得好緊要。

比小朋友試吓吾壞,但如果小朋友讀得吾開心,就閃人啦!名校好似豪門,老公日日虐打你,吾通吾走人?

回覆:Jane1983 的帖子

其實來來去去得個幾間可以揀得落手,數埋都唔夠一隻手,唉…

Jane1983  係呀,無計  發表於 14-6-9 23:19

比小朋友試吓吾壞,但如果小朋友讀得吾開心,就閃人啦!名校好似豪門,老公日日虐打你,吾通吾走人? ------- Good point !!!!

Jane1983    發表於 14-6-10 13:21

回覆:wongkaka 的帖子

有冇人明天会去廣東道官小註冊?

回覆 dkmlong 的帖子

想請問你有聖方濟收,還可參加大抽獎?是否在聖方濟留位仁,但在大抽獎前未註冊就可以,謝謝

回覆 leowongzone 的帖子

sfa係私校,比抽獎。

回覆 Jane1983 的帖子

但教育處網寫如有直/私小學收,而你又參加大抽獎的話,教處會在大抽獎結果前去信收了你的直/私小學,因此直/私小學可能會取消你學位,謝謝

回覆 leowongzone 的帖子

直資係一定不能抽,註冊要簽放棄大抽獎的undertaking。私校有d有信心、由得你參加大抽獎,有d就會吾比抽,講明知你抽,會cancel offer,放你去waitlist。

回覆 Jane1983 的帖子

OK 非常感激回覆

Jane1983  不客氣  發表於 14-6-10 13:50

第一志願. St. Mary
‹ 上一主題|下一主題