用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 禧年(恩平)小學
樓主: babykenny
go

禧年(恩平)小學 [複製鏈接]

引用:这所学校還有一個優点,就是重品德及禮貌的

原帖由 howruhk 於 14-06-07 發表
这所学校還有一個優点,就是重品德及禮貌的培養。有一次,小朋友病了没上学,我到校務處取功課,撞正
有一 ...
這點真的很好,有品德的確很重要

教會牧師都推薦這間學校,對靈育培養我想應該沒有問題
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:babykenny 的帖子

我兒子是恩平學生。
我認同校長及老師都是認真教学,功課量一般,每天5—6樣,星期五多D,一年2測2考,默書就一星期中文、一星期英文、普通話一星期兩堂,英文亦有net 教,不過都係一星期一、兩堂。
校風淳樸,校牧活動都几多。
至於升中成績就一般。

功課量算ok,2年級普教中,1年級1星期有4堂net……
上年我是注册日老師帶參觀的……如你想了解多D,可於送返學時間,在門口
向D家長了解下……

小班教学,小朋友讀得幾開心
常識有教串鞋帶,有一天,我仔回家拿住爸爸的波鞋練習,因他的鞋是貼的,
哈哈……

有一天,他放學回家,幫我揼骨,倒了一杯茶給我,又活要幫忙做家務……
原來是老師教他,教他們考順父母……當時既感動,又高興。

回覆:howruhk 的帖子

babykenny 發表於 14-6-7 21:00
你會叩門嗎
我唔會去叩門了,原本都有諗住叩門(頭三志願迦密,王賜豪,白普理)),二黎問過k3班主任,老師話叩門其實機會都微,除非學生係特別出眾,參加比賽有cert等......先有機會,原本我都喊住同老師講派得唔好(睇結果當日打電話黎問情況),後尾聽完老師講一番說話,基於上網睇完學校資料,理念都相近又係基督教(自己都係中小學讀基督教出身),而老公又無意見,就決定讀這間,試讀一年後睇下小朋友學習情況再決定要唔要轉校。

引用:Quote:babykenny+發表於+14-6-7+21:00+你會

原帖由 macychan33 於 14-06-10 發表
我唔會去叩門了,原本都有諗住叩門(頭三志願迦密,王賜豪,白普理)),二黎問過k3班主任,老師話叩門其實機 ...
我剛去了註冊,參觀了學校,感覺都良好

babykenny 發表於 14-6-10 10:42
我剛去了註冊,參觀了學校,感覺都良好
我聽日先去注册,咁你會唔會嘗試下叩門呀?

引用:Quote:babykenny+發表於+14-6-10+10:42+我

我聽日先去注册,咁你會唔會嘗試下叩門呀?
我都會照叩心儀果間,因為一心想入,3條1都揀佢,又無理由唔試吓,如果真係唔得,就讀呢間,希望最後一試會成功

babykenny 發表於 14-6-10 18:53
我都會照叩心儀果間,因為一心想入,3條1都揀佢,又無理由唔試吓,如果真係唔得,就讀呢間,希望最後一試會 ...
希望你個小朋友成功入到心儀學校啦!可唔可以問下你心儀果間係邊間呀?^^

引用:Quote:babykenny+發表於+14-6-10+18:53+我

希望你個小朋友成功入到心儀學校啦!可唔可以問下你心儀果間係邊間呀?^^ ...
沙呂

回覆:禧年(恩平)小學

註冊當日參觀完學校後,感覺唔錯。
希望小朋友讀得開心

eggmay 發表於 14-6-8 01:10
我兒子是恩平學生。
我認同校長及老師都是認真教学,功課量一般,每天5—6樣,星期五多D,一年2測2考,默書 ...

請問升中成績如何? 考過TSA未? 另外,都想知功課會不會教淺或教深?

尼間成績唔掂,又多新移民,靠新移民先開多班,應該問有幾多人排第一志願好想入?之前都係每級得兩班,有得揀都揀間設施新校舍大啦!

有無多d comment? 小朋友就快要揀小學了, 想知多d依間學校資料, thx~

引用:尼間成績唔掂,又多新移民,靠新移民先開多

原帖由 yingying2012 於 15-05-12 發表
尼間成績唔掂,又多新移民,靠新移民先開多班,應該問有幾多人排第一志願好想入?之前都係每級得兩班,有得 ...
請問禧年(恩平)唔係校舍7000平方米嗎?點解一路咁少人選擇?成績差我知……

‹ 上一主題|下一主題