用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港民生N班函接同校K班.
go

香港民生N班函接同校K班.

我個B 9月入讀港島民生PN班, 想問一下明年升K班的情況.副校說不是直升但有優先,可是他們的N班又不是很多位. 想問一下有沒有家長有經驗分享一下.?謝謝.

回覆:香港民生N班函接同校K班.

不是直升? 不過好似佢K班都唔多

回覆:piperflyer 的帖子

不是直升嗎?

我仔讀緊民生n班,9月升k1, 佢哋只係出通告問會否留校繼續上k1, 沒有聽過有人想繼續讀但唔收。照我所知,大部份小朋友會轉校多過留低,k1多很多選擇

回覆 Tuliplee 的帖子

是的, 我囡PN在香港民生, 大部分同學都轉到其他學校升K1,以我所知, 只有6-8位小朋友原校升K1!

回覆:bbkiuho1306 的帖子

請問學校好唔好,點解得咁小學生留K1

回覆 cherryme 的帖子

學校語境都唔錯, 每班有一個 NET TEACHER, 小朋友每日都有機會接觸英文, 仲有普通話同日文(一星期一堂), 但行政上就真係有D亂, 同埋校舍真係好細, 小朋友活動空間好少. 升K1時大家都會睇學校畢業生去向, 但學校冇相關資料給予家長, 學校網頁亦都冇相關資料, 我囡果時D同學仔家長(包括我)都會出去報其他K1, 如果有 BETTER OFFER, 通常都會走... 但無可否認, 香港民生的英文語境比好多其他幼稚園好! 家長要自己衡量下

註: 以上是上年的情況, 因我囡今年升K2. 今年情況有冇變我真的不太清楚!

bbkiu 唔該你,我女9月將會讀P N

咁知唔知道小朋友會轉去那些幼稚園讀K1?

引用:回覆+Tuliplee+的帖子 是的,+我囡PN在香港

原帖由 bbkiuho1306 於 14-06-17 發表
回覆 Tuliplee 的帖子

是的, 我囡PN在香港民生, 大部分同學都轉到其他學校升K1,以我所知, 只有6-8位小朋友 ...
學校有咩問題?可以分享嗎?大部分同學去了那些學校?謝謝!

我想轉校是因為民生沒有學券,但我估其他家長轉校是因為長遠升小學或升中學的考慮,我喜歡民生有net teacher, 小朋友也會學到日文和國語!校舍的確細!

請問北角民生同九龍城民生有函接嗎?