用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 兩曠課生投訴不獲畢業
樓主: JWKun
go

兩曠課生投訴不獲畢業 [複製鏈接]

khmama 發表於 14-6-21 21:53
既然你認同曠課唔啱,點解你覺得學校罰佢地係錯?犯法嘅人反而鬧法官點解判佢坐監剝削佢自由?國有國法,校 ...
Take it easy~~其實世界喺好需要d為自己理念有堅持的人,只可惜有時用錯左堅持喺唔啱既理念上o者~~~或者對方認為眾人皆醉,他獨醒呢!

Ryan_baba  腦海突然出現左“丁蟹”個樣  發表於 14-6-21 23:14

引用:Quote:khmama+發表於+14-6-21+21:53+既然你

原帖由 Yanamami 於 14-06-21 發表
Take it easy~~其實世界喺好需要d為自己理念有堅持的人,只可惜有時用錯左堅持喺唔啱既理念上o者~~~或者對 ...
今日牧師講道話要愛鄰舍,所以嘥咁多口水去教育高材生,為佢好啫

Yanamami  用心良苦,呢個喺他所追求的“有教無類”、“不離不棄”。  發表於 14-6-21 22:41

khmama 發表於 14-6-21 21:53
既然你認同曠課唔啱,點解你覺得學校罰佢地係錯?犯法嘅人反而鬧法官點解判佢坐監剝削佢自由?國有國法,校 ...
yes, take it easy. 都說,越叻既人越謙虛,那些才是真正高才生呢!

MyFairLady2014 發表於 14-6-21 19:36
社會風氣係香港很多中學,為了整靚學校公開試成績條數,簡直去到無所不用其極地步,這議題之手法,只是眾多 ...
如果這是事實,請拿出證據來,

回覆:兩曠課生投訴不獲畢業

回覆:khmama 的帖子

呢嗰世界總有人喜歡用自己把尺去量度別人同計算其他人的動機,香港開始越來越多呢類人,唉!

引用:Quote:MyFairLady2014+發表於+14-6-21+19:3

原帖由 Ryan_baba 於 14-06-21 發表
如果這是事實,請拿出證據來,
邊度有可能證明無所不用其極呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:兩曠課生投訴不獲畢業

這裡的家長立場十分清晰:

負責任地去愛孩子;
不負責任地去溺愛孩子。

簽發一只畢業證書有何難度,為何校長要花時間費腦汁去寫篇公開信。這正是一個負責任的校長。

引用:這裡的家長立場十分清晰: 負責任地去愛孩

原帖由 Rattie 於 14-06-22 發表
這裡的家長立場十分清晰:

負責任地去愛孩子;
非常同意校長處理
啲議員有問題

回覆:JWKun 的帖子

俗語有云:三歲定八十,呢句話係指個人性格而言,即係話一個人嘅性情、性格好多時在細路仔時期已經顯示出嚟,主要特徵一世都難改變。

左丁山唔係幾相信呢句說話嘅,畢竟三歲時兒童不懂掩藏,真情流露,在成長過程中,如捱過去,受過責罵,或者遇上良師益友循循善誘,一個人嘅性情與性格點都會改變嘅。

多年前左丁山有一位trainee,出自富有家庭,自細在鄉村俱樂部玩到大,故此認識不少有錢世叔伯,佢當年只有廿零歲,周時同一位富豪世伯打網球,每逢星期一返工就呻:「又俾T伯伯搵咗笨。」T伯伯原來唔會出錢租場嘅,打波乜錢都係由N仔出,有一次打完波食個菠蘿包飲可樂,都係N仔掏腰包去買。左丁山叫N仔唔好咁笨,點知N仔話:「你教嘅,釣大魚要放長線吖嘛,T伯咁鬼有錢,我同佢咁好,始終有一日做到佢嘅刁啩。」哦,理論上係嘅,一年後T伯就搵我地公司做財務顧問,左丁山帶住N仔操刀,寫好報告後就冇咗下文,數又唔找,後來公司董事A(今天財經界大名人)話:「唔收錢算賣個人情俾阿T啦。」於是N仔以後都再冇同阿T打波。

呢日有長輩賜飯,左丁山坐定定聽兩位前輩講中環掌故,世界原來咁細,竟然會講到阿T。原來阿T小時候在著名男校就讀,校長係神職人員,對學生極其愛護,不喜懲罰學生,一味力求感化之。阿T某次考試出貓,俾老師捉到正,報告校長,校長不予懲罰,反而請阿T到學校教堂講道理,同佢一同跪在壇前向上帝禱告,請求寬恕小孩子錯誤犯規。同學在外見到此情此景無不動容,以為阿T一定會發憤自強,不再走僥倖路線,點知不久之後又有測驗,阿T再次出貓,老師早已吼實,即刻捉咗阿T去見校長,校長無奈,為了安撫教師及其他同學以示公正,將阿T掃出校門,創下學校歷史。阿T係精叻仔嚟嘅,又著名慳家慳人工慳材料錢,後來發咗大達,但成班同學都怕咗同佢打交道。左丁山聽完,回憶番昔年N仔與阿T打網球之故事,不禁想起「三歲定八十」之言,世界上確有呢類事。

左丁山
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-6-22 19:21
俗語有云:三歲定八十,呢句話係指個人性格而言,即係話一個人嘅性情、性格好多時在細路仔時期已經顯示出嚟 ...
講起死性不改,我話何止3歲,簡直喺由授精一刻就已決定!

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-6-17+08:26+一間

原帖由 MyFairLady2014 於 14-06-21 發表
個校長就會做啲咁嘅野,還有許多其他手段!
睇到呢度,我終於明你想講嘜啦,唔係啲學生啱,只係你認為校長錯啫

我實在喜歡到呢處發下白日夢,現實世界好難有咁……得意嘅小朋友

其實那位自以為是良幣的朋友,講來講去都是一個論點,校長為了整靚盤數而咁做。他以假設陰論去否定普世價值,如此想法,實非我哋劣幣所能及。
‹ 上一主題|下一主題