用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三仲會唔會陪揾書
樓主: jaja
go

中三仲會唔會陪揾書 [複製鏈接]

還要幫她把唔識數學題WHATS去問親戚,
點解唔叫她自己請教同學呢?
真是怪獸家長!

bb_2001  當小朋友的學習問題,變成父母的責任,那類小朋友的成績可能會好,但自理能力,problem solving skill 肯定差,責任心也會差。將來如何在社會生存?  發表於 14-6-8 07:03

引用:還要幫她把唔識數學題WHATS去問親戚,點解

原帖由 KITTY.WONG 於 14-06-07 發表
還要幫她把唔識數學題WHATS去問親戚,
點解唔叫她自己請教同學呢?
真是怪獸家長!
我都是怪獸家長,我要自己識再話俾仔知,我都唔想,伹佢自己唔上心

bb_2001  你都好叻! 初中的功課,我很多已經唔識了。。。他不懂的,我也不懂。。他網絡大過我,自己攪掂吧!  發表於 14-6-7 23:56

回覆 slowmemame 的帖子

同意,其實應該是很多學校也是以成績排位,我大仔說他知道只要考100名以內(全級應是18x人),就可選回自己喜歡的科目。 他懂計算,知道自己的排位,所以在喜歡的科目拿好成績,不喜歡的,不放太多時間。。。升到中四後,明顯讀得得心應手,人又很有自信。所以重點是鼓勵小朋友早些找到自己的興趣科目(不是父母的興趣科目),別讓興趣不大的科目拖跨了信心。

黃巴士  相信樓主擔心的已是孩子越出了的底線。而此底線相信不是家長底線,而是入埸底線。  發表於 14-6-9 00:23

其實小朋友的成長路,甚麼才是最重要? 甚麼的特質對他們將來的人生最有幫助? 我們不能伴著他們到100歲,他們總有一天必須獨立處事。那麼我們教養兒女的目標是甚麼? 成績真的是比性格培養更重要?

我時常覺得,只要他們擁有的性格特質,例如勤力,不怕苦,對知識充滿冀昐,那麼,成績自然會好。若他們擁有勇於面對失敗,那麼他們便不會輕尋死。

而這一切,比成績結果來得重要,因為這些性格特質,對他們一生非常受用,這也是父母主要責任。

失敗在人生的學習過程中很重要,他會加速小朋友的成長,愈早讓他們在跌碰碰,愈小干預愈好。一棵小樹苗成為大樹,也必須經風雨洗禮。在我們可預知的風險和危機下,讓他們獨立,學習成長,比單一只追求學業成績更重要,因為社會上高學歷的人愈來愈多,但好的性格特質,卻不是人人有。

只是有感而發。。

jaja    發表於 14-6-8 14:55
Yanamami  Well said.  發表於 14-6-8 09:14

噚日無出街, 係屋企陪左佢一日, 唔見得佢好積極温習, 我只係晚飯時再強調人生係你自己去操控, 後果都係由你自己去付, 她都明確跟我說了, 佢知道自己要為自己人生去負責, 佢已經大個, 讀書既野唔洗我去操心, 因為佢都會諗佢人生要點, 只係有時一想起就有點怕, 所以考完試要返屋企要瞓一覺, 跟住就會放底, 令自己舒服點。似乎佢都係比緊壓力自己, 我想我就唔打擾佢, 只係等補習老師幫手, 同係屋企陪下佢。

bb_2001  對! 這是最合適的時候,告訴她你有多愛她。。  發表於 14-6-8 21:36
Yanamami  有時買定蛋糕、雪糕同她打氣啦。我喺禁,阿女話考完試要減肥!  發表於 14-6-8 20:13
黃巴士    發表於 14-6-8 15:16

longlokma 發表於 1-6-77:5
至於懒不懒散,是学習態度问題,不关陪不陪事。 如果孩子没有自小培養正確学習態度,就算你陪住温,孩子也 ...
但有些孩子成績唔好,家長在場鞭策,起碼孩子会專心些。

obbyb 間表於 14-6-7 2:
我都是怪獸家長,我要自己識再話俾仔知,我都唔想,伹佢自己唔上心

...
個人覺得家長間中插吓手,都唔算怪獸。

其實到了中三有功課不懂,父母又不懂,小朋友可嘗試自己問同學硏究,返學校問老師亦可,家長不需自己去問待自己明白才去教他,他們不是小學生了。
難道到了大學家長又要幫他找人問功課呢!
以前我們也是自己去解決的。

bb_2001  嗯。。。我估 你應該還未是父母。。。  發表於 14-6-8 21:43

我識一個讀名女校,阿媽要幫手做美勞

jaja  呢個我有做, 因為佢無興趣係呢方面, 仲花太多時間去處理, 所以我會適度幫手  發表於 3 小時前

bb_2001  嘻…嘻…我大仔初中的美勞和家政我也幫手,原因有兩個,他只懂劃火柴支人,沒耐性和天份,二是他沒時間。但其實是我樂在其中。。  發表於 昨天 23:32

回覆 : 真是接受唔到話小朋友''冇時間、冇興趣、冇天份'' 就幫他們處理美勞和家政功課。
中學功課又不是立即交,何來不夠時間呢? 況且做得不美也可以交,始終
是自己做的。
上了高中有很多 project 和 presentation特別是通識科, 難道家長又要出手,所以初中是訓練他們自我學習的好機會。

黃巴士  都好閒啫!  發表於 14-6-8 22:53
jaja  美勞同通識係兩回事, 注定唔揀又唔重要既視藝啫,  仲乜咁介意, 其他科目一定唔會咁做啦!  所以怇咪放多D時間做project同prepare presentatsent囉  發表於 14-6-8 21:14

回覆 lm251099 的帖子

Maybe you(and your beloved child) have already figured out a way to solve these maths problems, but here is my two cents

-----------------

27A)

In Triangle ABC,

EG//BC[given]

AG=GC[given]

Therefore,

EB=AE=3cm [mid.pt. thm]

27B)

In Triangle ABC

EG//BC[given]

AG=GC[given]

AE=EB[proved]

Therefore,

EG=0.5(BC)[mid. pt. thm]

Because

HC=BH [given]

and BH+HC=BC

Therefore,HC=EG=3cm

27C)

In Triangle FDE,

HC//ED,

EH=HF[given]

Therefore,

DC=CF[mid. pt. thm]

and

HC=0.5(ED)[mid. pt. thm]

Therefore,

ED=2 HC=2(3)=6cm

In Polygon BCDE,

BC//ED

BC=2(EG)=6cm=HC

Therefore BCDE is a parallelogram [hmm....I cant recall the exact reason for this one....But i am positive that it is correctly proved in this way]

---------------------------------

28A)

In Parallelogram ABDE,

AB=ED [prop of //gram]

In Parallelogram BCDE,

ED=BC [prop of //gram]

Therefore,

AB=ED=BC

28B)

In  Parallelogram BCDE,

DM=MB,EM=MC [property of //gram]

In Triangle DBC,

DP=PC[given]

DM=MB[proved]

Therefore,

MP=0.5(BC) [mid.pt. thm]

Because AB=BC[proved]MP=0.5(AB)

28C)

Using the result of 28B,

MP//BC[mid.pt. thm]

Because PM produced at Q and R,

Therefore, PMQR is a st.line

and because ABC is a st. line,

Therefore RP//AC

In Triangle EBD,

DM=MB[proved]

QM//ED[proved]

Therefore

QM=0.5(ED) [mid. pt. thm]

Because ED=AB [prop. of //gram]

Therefore QM=0.5(AB)

In Triangle EAB,

EQ=QB[prop. of //gram]

RQ//AB[proved]

Therefore

RQ=0.5(AB)[mid.pt. thm]

Because MP=0.5(AB)[proved]

Therefore RQ=QM=MP

陪既意思唔係同佢一齊做功課同考試, 只係留係屋企陪佢, 或者上網幫佢揾下有無D exam 卷比佢做吓...陪讀我都無本事, 最多叫補習老師補多兩堂啫!

黃巴士  me too !大人都会有惰性及分心,何況小朋友! 在旁提醒吓佢“考試了"都好閒啫!  發表於 14-6-8 23:07

回覆 KITTY.WONG 的帖子

嘻。。嘻。。別太認真,大家觀點不同而已。同意自己功課自己做。幫他縫個袋,是見他手忙腳亂,手指出血,才不忍心幫,粗手粗脚的男孩子。。。還是由我埋尾。。至於劃畫,是他起稿我上色,是我手痕難忍,愈幫愈上癮。 至於其他功課,別看得我那麽醒,我真的不懂,幫不上忙,通識功課通常是小組形式,他自己和同學仔攪掂。升上中學後,很多功課我已幫不到,不像小學時覺得自己那麽全能,現在倒有點失落感。

kcbeauty  完全明白!   發表於 14-6-8 22:26

KTTWONG 14-8804
其實到了中三有功課不懂,父母又不懂,小朋友可嘗試自己問同學硏究,返學校問老師亦可,家長不需自己去問待 ...
家長代問吓或了解吓,有時都是自己想重温以前知識,或更直接地争取時間,以免孩子借故左問右問,耽誤了做功課時間啫。而家長又有墨水去充當補充老師,不是省時省嗎? 如果不是倚賴,相信無傷大雅。 如果孩子連功課都處理唔好,根本連大學也上不了! 遑論其它!

回覆:中三仲會唔會陪揾書

我要做秘書和纠察,俾卷做啦,改下啦,和收電話,勸喻啦,很忙,又要重復提醒佢之前錯的地方,剛才叫佢改正IS卷 ,我問點解答案纸咁長,你冩两個字就撹掂?佢話我識了

黃巴士  家長嘗試針對引導讀書方法,而不是参與讀書內容,大家都会少些角力。  發表於 14-6-9 00:06
黃巴士  好似表示了唔想你同佢温?  發表於 14-6-8 23:27
bb_2001  吓? 初中仲要跟成咁? 你咪好辛苦?  發表於 14-6-8 23:23

回覆 黃巴士 的帖子

你令我想起,大仔有時會在課堂上的數學討論題帶回家同老爸研究,兩仔爺咬個不奕樂乎,大仔亦喜歡將facebook見到的古怪數與老爸研究, 甚至直接與我同事whatsapp討論。 我倒服了他咬著不放的精神。

黃巴士  家長都可以是朋友或老師!  發表於 14-6-8 23:23

引用:中一開始放手,+但見唔到有自己温習方法,+成

原帖由 jaja 於 14-06-07 發表
中一開始放手, 但見唔到有自己温習方法, 成績每況越下, 今年成績係決定揀科, 如果仲咁差, 我會要求重讀, 所 ...
我同你—樣,本應諗住中—放手,但考得極差,上学期取成績表時,老師叫我唔好放手住,同你—樣,个仔九月升中三,我都諗緊幾時放手,佢宜家還未懂自律,我同佢講如佢識自律,我就安心放手

我想你應還不是父母...

當我們的小朋友在我們的手中慢慢成長, 由第一步學行開始, 我們的雙手, 我們的焦點從來未離開過他們, 縱使我們絕對明白是時候需要放手, 但在我們的心底, 仍是捨不得, 放不下.

當以前: 唔駛驚, 有呀媽係大廳的自豪感慢慢減退時, 當開始要找呀仔攪電腦的問題時, 已驚覺不知何時開始, 角色已開始對換,那種失落的感覺, 總是揮之不去...

所以, 在這過程中, 我們會爭扎, 會無耐, 會因他們的反應感到心痛, 亦會拖拖拉拉的不願放手.

現在, 如何去維繫一家人的關係, 是跟著下來的重要議題. 天知道打從我們有他們開始, 都是摸著石頭過河, 見步行步, 見招拆招. 面對社會上價值觀的似是而非, 潮流的衝擊, 我們又如何獨立於天地, 成為他們的榜樣, 用我們的生活經驗去引導他們.

亦是有感而發.... 因為.... 在不知不覺間發現... 孩子已經長大了....

slowmemame    發表於 14-6-9 13:27

bb_2001 發表於 14-6-9 08:51

我想你應還不是父母...
AGREED!! 那種一面希望孩子獨立, 但長大後將會飛走, 而另一面又希望孩子親密關係的感覺, 感覺矛盾及忐忑.

lcn2009 發表於 14-6-9 08:31
我同你—樣,本應諗住中—放手,但考得極差,上学期取成績表時,老師叫我唔好放手住,同你—樣,个仔九月升 ...
每個孩子的成熟度不同,  有家長在中一時, 學業上便可輕鬆放手, 孩子亦可順利過渡, 當然是欣喜.
個人覺得,  在學業上, 初中亦只是一個參考放手時段, 因應個人環境須要, 沒一定時間規律的.  但畢竟中三是一個止蝕位, 中四我們的孩子一定要自己掌握前途了.
亦同樣希望我們的孩子, 多點給予父母"信心"去放手!!

slowmemame    發表於 14-6-9 13:28

回覆 lcn2009 的帖子

我的方法是在合理的範圍內, 放手讓他初試一些自由, 當他享受自由的樂趣時, 便不停的告訴他, 自由與信心是相對的, 你給我信心, 我給你自由, 所以你對你的自由, 要小心行事.  當他們能達到某些水平時, 便繼續放權...

所以每次小朋友失控時, 我會對他們說, 你們要自律, 若要我來接管你們時, 你們會好慘`...
‹ 上一主題|下一主題