用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)  

hkpapa852 發表於 14-6-9 13:37
聖安德肋今年好多人排第2都抽唔到
我識幾個朋友將佢排第二全部都轆咗去第四志願或以後, 佢地頭三排位都係:
...
今年競爭明顯較去年激烈

回覆:95網 (西貢) 統一選校意願, 結果, 報喜或尋求協助

間間都要放第一,咁放邊間第二至保險?不過我識人今年放聖安得肋第二入左

大家好, 我女兒都係明年升小, 而家心情已經好緊張, 除直資外, 因為只得15分, 心儀黃永樹, 似乎無咁吃虧, 但在想, 15分, 1+1+1, 機會大嗎?
另外, 想知多啲宣道, 梁潔華, 王余既教學, 會是輕鬆學習嗎? 這三間都好嗎? 田家炳似乎都多人選, 呢間有咩好?
再問, 既然大熱嗰幾間, 唔填第一其實都無乜機會, 咁係咪放到最後, 情願有機會嗰啲排前啲? 唔係好知點放好.... 真係好緊張!!!

謝謝各位!!

引用:+本帖最後由+PeggieLam+於+14-6-9+14:01+編

原帖由 PeggieLam 於 14-06-09 發表

大家好, 我女兒都係明年升小, 而家心情已經好緊張, 除直資 ...
梁潔華用家而言,唔算讀得輕鬆,舊家長說這兩年轉了中英書和教法,所以程度深咗,我只係1年用家,只可答要多讀課外讀物才會追得上。

除了顧及學業,學校亦好鼓勵參加課外活動,尤其音樂,如果參加課外活動,要有心理準備花多時間練習,星期一至日都有課外活動。

至於功課有人話多,有人話少,小一平均1日5,6樣,星期5或假期8樣以上,要睇下小朋友做功課態度。我自己小朋友就半個鐘至個半鐘完成,視乎果日係啲咩功課。

引用:李兆強小學有冇聽過呀+

原帖由 叮噹小孩 於 14-06-09 發表
李兆強小學有冇聽過呀
呢間觀塘區,不是將軍澳區,要揀佢係跨區同叩門

小女第一志願成功入宣基

BSCYL  恭喜! 恭喜!  發表於 14-6-9 21:30

引用:小女第一志願成功入宣基+

原帖由 HNC 於 14-06-09 發表
小女第一志願成功入宣基
恭喜晒宣基好難入的,係區內熱門小學,各方面都做得好,重學術之餘更重視品德培育,校風非常好

cowboybaby 發表於 14-6-8 16:29
可否講下等二至五選那間?參觀景天好多次,佢最大優點係有三個net
志蓮都有三個net.

引用:Quote:原帖由+PeggieLam+於+14-06-09+發表

原帖由 bebesoky 於 14-06-09 發表
梁潔華用家而言,唔算讀得輕鬆,舊家長說這兩年轉了中英書和教法,所以程度深咗,我只係1年用家,只可答要 ...
請問有冇net?有冇精英班?

回覆:95網 (西貢) 統一選校意願, 結果, 報喜或尋求協助

選校次序:甲一乙一將循,甲二乙二王余家潔,乙三明道。結果:派到將循,感恩!感謝主!

PeggieLam 發表於 14-6-9 14:01
大家好, 我女兒都係明年升小, 而家心情已經好緊張, 除直資外, 因為只得15分, 心儀黃永樹, 似乎無咁吃虧, 但 ...
黃永樹會較多世襲位,校舍較新,有游泳池有游水課,
注意若你是陸慶濤(下午)校舊生,能出示證明會有父/母/兄/姊個十分。
這個要多注意。
建議親身去參觀各學校開放日可以加深認識。
另外,可請教K2老師子女的學習情況,那些學校較合適。
我間幼稚園暑假前/9月頭有專為家長而設的選校講座,
請了一些用家來分享不同小學的特點,幫到我們不少。
西貢每年9月中會有教育展,到時會有好多開放日,
預留時間參觀!!祝順利!!

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+14-06-09+發表梁

原帖由 BBMUM88 於 14-06-09 發表
請問有冇net?有冇精英班?
從高年級家長得知,有精英班。
有1個NET,1星期上幾堂佢的英文課。

回覆:sky0811 的帖子

我也入了將循,感恩!次序差不多呢~~

回覆:chris0411 的帖子

想問係咪父/母喺陸慶濤畢業会有多10分?

引用:Quote:PeggieLam+發表於+14-6-9+14:01+大家

原帖由 chris0411 於 14-06-09 發表
黃永樹會較多世襲位,校舍較新,有游泳池有游水課,
注意若你是陸慶濤(下午)校舊生,能出示證明會有父/母/ ...
我意思揀黃永樹。

回覆 tsebee 的帖子

我正是陸慶濤小學(下午校)舊生,加埋父母/兄姊10分,即係有20分,係自行可以話係一定入

引用:+本帖最後由+PeggieLam+於+14-6-9+14:01+編

原帖由 PeggieLam 於 14-06-09 發表

大家好, 我女兒都係明年升小, 而家心情已經好緊張, 除直資 ...
我差不多所有區内津小都參觀過,
個人認為田小幾好, 不過佢好低調, 轉校長後, 方針進取咗好多, 又有國際交流生, 校長話今年net teacher會增加2位, total 4位 net teacher. 校舍處處有返新, 課室設備完善, 學校更在今年加建了冰上曲棍球塲, 全港小學好似得兩三間有, 學校係加拿大請咗ice hockey 嘅player and 教練直接教授,我親自去過and 同校長老師傾過計, 設施比其他小學新, 校長追求成績之餘,亦非常鼓勵小朋友玩耍,。我兒本來被直資收了 ,但因兒子是資優兒, 田小support 多 , 所以簡咗田小。 個人覺得田小對於崔向催谷型,重排名嘅家長, 不太適合。 

回覆:MC媽 的帖子

Yes, totally correct. My son like it and we also.

引用:回覆+tsebee+的帖子 我正是陸慶濤小學(下

原帖由 cherry_yu 於 14-06-09 發表
回覆 tsebee 的帖子

我正是陸慶濤小學(下午校)舊生,加埋父母/兄姊10分,即係有20分,係自行可以話係一 ...
即係爸爸係陸慶濤畢業有10分,適齡入學再加10分? 我唔明黃永樹同陸慶濤有乜關連?謝指教。

引用:Quote:原帖由+cherry_yu+於+14-06-09+發表

原帖由 tsebee 於 14-06-09 發表
即係爸爸係陸慶濤畢業有10分,適齡入學再加10分? 我唔明黃永樹同陸慶濤有乜關連?謝指教。

...
因為黃永樹是前身陸慶濤下午校!記住上午校是無分的!呢個係我2年前問的!你地可參觀當天再問老師!