用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)  

eh2045 發表於 14-6-9 10:23
將官         23    81  (125-81 = 收左 44人)

同樣看不明

23 即   2013/14學年(以教育局在2013年4月所批核的班級數目為準)  - 小一至小六
81 是   2014/15學年, 統一派位可供抽籤的學額

25 x 5班 = 125學額
由於自行階段未收足 63人,  所以餘額撥入統一派位學額 63-44 = 19個學位
19(自行餘額) + 62 (正常統一派位學額) = 81學位 (供統一抽籤的實際學額)

我放呢個資料睇下幫唔幫到大家

最受歡迎的學校有:
                                         統一派位學額  可開班   總學額   自行收生
東華三院王余家潔紀念小學        58                5        125          67
將軍澳天主教小學                     58                5        125          67
天主教聖安德肋小學                  58                5        125          67
基督教宣道會宣基小學               58                5        125          67
保良局黃永樹小學                      59                5        125         66
保良局馮晴紀念小學                  62                5        125         63
港澳信義會小學                        62                5        125          63
港澳信義會明道小學                  62                5        125          63
將軍澳循道衛理小學                  62                5        125          63
順德聯誼總會梁潔華小學           62                5        125          63

回覆:BSCYL 的帖子

真心請教,小兒現於聖安德肋幼稚園讀k2 , 9月即將要揀小學,心儀有聖安德肋同王余家潔,但見好似好少人揀聖安德肋,係咪校風唔太好呢?

tsebee 發表於 14-6-9 11:10
真心請教,小兒現於聖安德肋幼稚園讀k2 , 9月即將要揀小學,心儀有聖安德肋同王余家潔,但見好似好少人揀聖 ...
其實人地講一間學校好與壤, 都不及自己親身體驗為準....
好多小學係自行派位前, 都有簡介會同開放日,
你不防留意下心儀小學幾時有呢D活動, 自己親身去了解下.
人地講到超級好, 可能係因為適合自己小朋友. 不要人雲亦雲,
自己係最了解自己個小朋友, 最緊選擇適合自己小朋友的學校.
冇一間學校係一定好, 亦冇一間學校係一定差.

BSCYL  是, 沒有最好.
最重要找最適合的  發表於 14-6-9 13:12

引用:真心請教,小兒現於聖安德肋幼稚園讀k2+,+9

原帖由 tsebee 於 14-06-09 發表
真心請教,小兒現於聖安德肋幼稚園讀k2 , 9月即將要揀小學,心儀有聖安德肋同王余家潔,但見好似好少人揀聖 ...
雖然小人提,但我見朋友仔仔讀得ok喎

呢間幾好...如果你有宗教分建議揀呢間..不過你揀就要做第一志願先入到....排第二志願應該唔得...今年田家炳排第二志願都未必入到...注意注意!!

回覆:95網 (西貢) 統一選校意願, 結果, 報喜或尋求協助

請教大家,區內邊間小學係happy school架?

引用:呢間幾好...如果你有宗教分建議揀呢間..不

原帖由 chris0411 於 14-06-09 發表
呢間幾好...如果你有宗教分建議揀呢間..不過你揀就要做第一志願先入到....排第二志願應該唔得...今年田家炳 ...
其實想問宗教分點計,我只係間唔時返下教會,冇任何証書証明,咁係咪冇左5分,已問朋友最快要聖誕到先有受洗儀式,咁係咪趕唔切9月報學校時報埋宗教分?

coffeegirl 發表於 14-6-9 13:00
其實想問宗教分點計,我只係間唔時返下教會,冇任何証書証明,咁係咪冇左5分,已問朋友最快要聖誕到先有受 ...
是, 無宗教5分, 申請天主教或基督教小學都比較吃虧

SillyPigPig  我有返開教會 (真心信耶穌), 之前已受洗, 但教會唔on 佢哋list 都唔計果5分的...  發表於 14-6-10 12:34

各位,我第二志願係梁省德
本來一心入第一志願,所以第二之後果啲只係揀宗教同位置

chris0411 發表於 14-6-9 12:31
呢間幾好...如果你有宗教分建議揀呢間..不過你揀就要做第一志願先入到....排第二志願應該唔得...今年田家炳 ...
此區越來越難,  多間小學要第1才有機會,  連舊年第三都可以抽的田小, 都說第二有難度.
家長們頭痛得很

SillyPigPig 發表於 14-6-9 13:06
各位,我第二志願係梁省德
本來一心入第一志願,所以第二之後果啲只係揀宗教同位置 ...
第二梁省德, 應該一定派到
心儀第一, 叩門試試

SillyPigPig  thank you~~
我而家決定只叩第一志願宣基, 做好自己果份, 交俾天父安排~~~  發表於 14-6-10 12:33

tsebee 發表於 14-6-9 11:10
聖安德肋不會少人揀.
原校就讀的兄/姊, 帶弟妹報自行, 証明就讀的家長以實際行動支持, 世襲位過多, 要借統一抽籤位.

自已帶同小朋友親身體驗後, 作最後決定.

記緊自行, 甲1, 乙1 選同一間.

有宗教分可試聖安德肋, 無的話, 在自行較吃虧

李兆強小學有冇聽過呀

回覆:BSCYL 的帖子

如果讀聖安德肋幼稚園,但得15分,係咪自行派位比較難入?

happy200711 發表於 14-6-9 12:41
請教大家,區內邊間小學係happy school架?
要看你的 HAPPY 的定義 及 期望

只求小朋友享受快樂的小學生活, 不介意將來升讀任何中學, 一些收生較少的, 催谷的情況會較輕微.
強調中學派位好的, 不可能不催谷吧.

其實最好是帶同小朋友一齊去感受校園生活, 由小朋友揀選喜歡的小學, 已打定一個愉快開始.

另外亦可以在上課/下課時間, 到校園看看, 小朋友面帶笑容及緊張的面孔, 不難選到心中理想

叮噹小孩 發表於 14-6-9 13:24
李兆強小學有冇聽過呀
有, 係藍田的, 但唔屬於 95 校網...

tsebee 發表於 14-6-9 13:25
如果讀聖安德肋幼稚園,但得15分,係咪自行派位比較難入?
比較吃虧, 20分先派, 餘下有空額的, 15分一齊抽.  
如果20分都要抽, 15分的連抽的機會也無

叮噹小孩 發表於 14-6-9 13:24
李兆強小學有冇聽過呀
觀塘名校, 勁多人爭, 無20分很難抽

聖安德肋今年好多人排第2都抽唔到
我識幾個朋友將佢排第二全部都轆咗去第四志願或以後, 佢地頭三排位都係:
1. <大熱之一>
2. 聖安德肋
3. 田家炳

即係話下年聖安德肋要排第一, 田家炳要排第二先會安全D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。