用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

回覆:chris0411 的帖子

哦!明白!唔該晒!
20分係咪通常都會於自行派位入?
係咪要爸爸既畢業證書證明?

引用:哦!明白!唔該晒! 20分係咪通常都會於自

原帖由 tsebee 於 14-06-09 發表
哦!明白!唔該晒!
呢個你問返學校啦!我只知有哥哥姐姐在學是必收!父母/哥哥姐姐為畢業生是加10分!但今年黃永樹自行是收爆左!得59位!所以你最好問清楚!記住搵返自己張畢業証書!

sky0811 發表於 14-6-9 16:13
選校次序:甲一乙一將循,甲二乙二王余家潔,乙三明道。結果:派到將循,感恩!感謝主!

...
恭喜! 真的好運.

第一志願如果抽不到, 第一志願選王余的都有人落空, 第二填王余是浪費.  
第三填明道, 今年暫時未見成功個案.
二,三失機, 真的很有機會跌到很後的志願

PeggieLam 發表於 14-6-9 14:01
大家好, 我女兒都係明年升小, 而家心情已經好緊張, 除直資外, 因為只得15分, 心儀黃永樹, 似乎無咁吃虧, 但 ...

有興趣的, 可以到下列論壇, 看看家長們的留言

仁愛堂田家炳小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=581

保良局黃永樹小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=790

基督教宣道會宣基小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=632

順德聯誼總會梁潔華小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=633

東華三院王余家潔紀念小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=496

方便有意申請 王余家潔 家長參考舊資料 及 提問
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2255317&extra=page%3D1

黃永樹及宣基是區內5大熱, 都難抽, 不能保証1+1+1, 一定抽到.  宣基無宗教5分, 在自行很吃虧
王余這幾年都有 1+1+1 抽不到, 要進入叩門階段
梁潔華自行收足, 統一有人第二志願抽到,  1+1+1 的話, 應該無問題
田家炳自行尚有空位未滿, 只是自行選田, 或甲一, 乙一選田, 應該成功在望

tsebee 發表於 14-6-9 21:05
哦!明白!唔該晒!
20分抽黃永樹, 應該相當穩陣

chunchungirl 發表於 14-6-9 15:25
恭喜晒宣基好難入的,係區內熱門小學,各方面都做得好,重學術之餘更重視品德培育,校風非常好

...
宣基區內真係太熱門好多人爭,世襲位又多如果自行冇20分真係冇咩機會,阿囡真係好好彩先入到,甲乙都係第二揀 黃永樹,第三循小!我好同意宣基校風好同學術品德做到比較平均,因為阿囡表哥表姐現正就讀宣基中,所以好了解宣基的學習風氣,不太吹谷也沒有精英班,小朋友(=表哥表姐)讀書環境比較開心!

志連小学好嗎?

其實參加統一派位都自行考直資個時間係點架?係咪通常直資公佈咗收唔收先, 再參加大抽獎架?

回覆 BSCYL 的帖子

派左第二志願"田家炳小學".
校風好嗎?
thanks if you can share your comments.

讀幼稚園会影響小學??

昨天問老師才知,幾帕怕是差学校,原來是勁,不過不會選此校

BSCYL  勁校, 不選不評了  發表於 14-6-10 13:22

回覆 HNC 的帖子

宣基不是催谷呀,功課多?

什麼1+1+1?

BSCYL  自行 + 甲1  + 乙1  發表於 14-6-10 13:25

回覆:j96568595 的帖子

叮噹小孩 發表於 14-6-10 09:41

什麼1+1+1?

舉個倒子, 馮晴就講到明, 要 1+1+1 先有叩門機會.
咁你就要 自行派位時 選 馮晴 = 1
如自行落空, 去到大抽獎,你填表要
甲一  馮晴 = 1
乙一 馮晴 = 1
咁就係 1+1+1 了 ......

引用:其實參加統一派位都自行考直資個時間係點架

原帖由 happy200711 於 14-06-10 發表
其實參加統一派位都自行考直資個時間係點架?係咪通常直資公佈咗收唔收先, 再參加大抽獎架? ...
直資註咗冊,大抽獎都唔可以參加,如果直資早過自行註冊,咁連自行都要放棄。

私校先可以抽獎。

回覆:小米之品 的帖子

將軍澳小學不是很差,大部份都辦得好好!但由於西貢區中學屬於band 1 不是好多,所以揀中學會較為困難!

回覆:95網 (西貢) 統一選校意願, 結果, 報喜或尋求協助

想問將循和宣基在學術及品徳培育上那間較優勝?

MC媽 發表於 14-6-9 19:41
我差不多所有區内津小都參觀過,
個人認為田小幾好, 不過佢好低調, 轉校長後, 方針進取咗好多, 又有國際交 ...
你講田家炳的事, 簡直令人難以置信, 之前我對田家炳無乜認識, 所以翻査學校報告
1.  你話今年會有4位 net teacher
     其實現時只有2位 net ,  上年計劃書話會増聘1位兼職 net teacher 和 1位英語 teacher ( 並非net teacher ).
     所以只會有3位 net   ( 其中1位兼職)

2. 你話會建冰上曲棍球塲
     我未去過學校, 唔知有無, 但學校報告書完全無此計劃.
     如果有地方, 又有人捐錢, 都唔難起個塲, 但唔知學校點有錢俾保養維修, 因為政府係唔會資助保養費, 而且上年學校只有$2,602捐款.

3. 你又話多資優support, 所以簡咗田小
    我睇晒D學校報告都無講資優support , 反而新移民和SEN support 就幾多,
    eg.補底計劃, 言語冶療, 支援學習困難學生, 支援新移民英文...

小米之品 發表於 14-6-10 10:14
有聽過將軍澳小學大多數比區外差,想問點差??

正如樓上chris0411所說, 不是將軍澳小學差, 而是升中派位較蝕底, 因將軍澳區band 1英中只有迦密主恩、宣基和將官三間, 即二千四百個小學生, 爭三間band 1英中, 好大競爭。相對鄰近的觀塘區, 四千個小學生, 爭九間band 1英中, 就合理好多。
‹ 上一主題|下一主題