用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小兒強迫症
go

小兒強迫症 [複製鏈接]

小兒32個月大,近排非常固執於生活細節,例如: 要自己關門,物件要自己取,要指定睇某卡通,要指定穿那衣物,要指定婆婆冲奶,要婆婆取回奶樽,連私家車係邊到停下落車都要指定。一違返意願便大發脾氣,真擔心是否有強迫症

0    0    0    0

強迫症不是這樣的! 我小朋友現時25 MONTHS, 2/3 個月前有同樣情況! 要循循善誘, 唔好怕佢發脾氣就遷就! 慢慢會改善!

回覆:小兒強迫症

This is a good sign.  Just tell him his limits. E.g. Cannot carry a knife or scissors, cannot go into elevator himself...etc

唔駛咁擔心,慢慢再觀察慢慢教,就每樣野去講解對與錯,反而學到更多,自己關門自己取物件呢D都係好嘅事情

回覆:Ethan9603 的帖子

可能是秩序感比較重

有可能,但吾一定。多d觀察、耐心同佢講解,吾好咁快自己嚇自己。

Ethan9603 發表於 14-6-4 12:44
小兒32個月大,近排非常固執於生活細節,例如: 要自己關門,物件要自己取,要指定睇某卡通,要指定穿那衣物 ...
要自己關門,物件要自己取,要指定睇某卡通,要指定穿那衣物 - 呢D有什麽問題?孩子都就快3嵗啦,開始有自我意識,有自己意見好正常。

睇指定卡通冇問題,但只睇某一段,重覆睇就要留意仲有冇其他固執行為

我個囡都係咁,佢20個月,我都好驚..... 如果我著左爸爸件衫,佢話發皮氣,如果我訓爸爸個位,佢又唔like,仲有.... 食晚飯果陣,佢一定要我地坐响佢指定既位置,否則又是發皮氣,我都好驚佢有強迫症

Ethan9603 發表於 14-6-4 12:44
小兒32個月大,近排非常固執於生活細節,例如: 要自己關門,物件要自己取,要指定睇某卡通,要指定穿那衣物 ...
我仔仔都是這樣!一模一樣!阿仔還極之沉迷關門開門,行經店鋪,看到門口就自動停下來,問我們這是什麼,就是逼我們回應,這是“門”,若發現門是打開的,他會走進店鋪,將門關上,別人是打開門做生意啊!!
出門要自己選擇衣服,如果你幫他安排,他就不穿。

吾使咁驚,小朋友鍾意routine係好正常,有安全感呀。

吾一定係的。

其實可以試下企係小朋友個邊諗 假如你有主見時 你係咪都會想別人認同你呢? 如果對方唔認同你 可能你都會唔開心 而小朋友就會用發脾氣來表達不滿。如果一開始你明知佢要自己關門既 就讓佢自己關 不要俾佢發脾氣既機會 睇下會唔會有所改善^^

回覆:cherrieshum 的帖子

应该是秩序敏感期,在两岁左右开始不出奇,我个仔都是这样,但没有这样明显,再担心就看协康会。

多謝大家回覆,明白了!

trouble two 丫嘛!不過奶奶見到佢郁啲就發脾氣,喊,就話我唔教佢,縱佢

我個女都係,咩都要佢話事,有時我抱佢都唔得,話要自己行,跟住發住脾氣行返原位再行過

引用:睇指定卡通冇問題,但只睇某一段,重覆睇就

原帖由 LeeCC 於 14-06-05 發表
睇指定卡通冇問題,但只睇某一段,重覆睇就要留意仲有冇其他固執行為
你意思指摡係乜野問題?

積奇百事 發表於 14-7-13 02:19
你意思指摡係乜野問題?
自閉
‹ 上一主題|下一主題