用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B好似好慘咁。
go

細B好似好慘咁。 [複製鏈接]

我個B係2013年11月細B一路睇帖,好似周圍都唔收,又要遲一年

搞到我越睇越煩
都唔知邊間收,邊間唔收
又唔知幾時應該入學

連幾時應該報PN都唔知
咁岩又住係九龍塘,
究竟係咪要大包圍?乜都報?

唉,依家小朋友搵書讀已經係一件難事
細B好似仲係難上加難
有冇細B家長可以分享經驗/想呻下
   2    0    1    0

have u tried Cannan Kln Tong, they accept small B too?

or u can try Greenfield but at Olympic station, they still accept application and usuallly got accepted

回覆:j830syp 的帖子

你小朋友係2013b, 情況應比2012龍b好。我朋友係2012年12月龍b, 初時都係陪跑,佢唯有等啲學校收晒生先問有冇位剩。雖然有位剩嗰啲都係啲學費較貴既學校,不過總算有書讀。最後九龍塘英藝收左佢。

引用:你小朋友係2013b,+情況應比2012龍b好。我朋

原帖由 HauMiranda 於 14-06-04 發表
你小朋友係2013b, 情況應比2012龍b好。我朋友係2012年12月龍b, 初時都係陪跑,佢唯有等啲學校收晒生先問有 ...
係呀,做龍年细B仲慘,仲多人爭!

回覆:Msolivialeung 的帖子

九龍塘方方收細b,可以試下

回覆:細B好似好慘咁。

有幾慘,可以做超大B,8,9 月出世咪仲慘,no option

LadyUnicorn  不能認同更多  發表於 14-6-6 11:17
Ryan_baba  exactly  發表於 14-6-5 09:50

回覆 Msolivialeung 的帖子

報多幾間啦, 有些校係會收細b, 有些就講明細b後備先會in, 咁你報左d會收細b先羅, 唔洗太擔心啦, 細b都好多人既, 唔係只係你個b麻, 細b都有好處架, 可做超大b, in學校in, offer都多d, 睇你想唔想佢比同班的同學大羅

回覆 april12 的帖子

yes, 方方啦, 都好架, 佢地收細b, 可以比好多bb讀書機會啊, 起碼唔似其他學校咁講明只收8月之前的bb

醒目開學勳章 貢獻勳章

細b有兩次機會,衰d講,你讀得掂,係細人一年!跟唔到,做大b,都係大人少少!
我個大b,讀得掂,想跳班? no way!
恐龍家

回覆 april12 的帖子

方方好似都幾好,好多人讚

回覆:細B好似好慘咁。

咁又唔使咁灰!我細仔是龍年12月細B, 我重點出擊只報了1間新校(學費貴的)及哥哥的學校,給果兩間學校在5月份收大訂、很多大B放位的時候都有比offer我細仔,結果我選了哥哥那一間。
其實我想細仔做大B的,因不想由細到大都要同人爭,但又不想他成日對住工人,所以盡早送他入學,等 K1 or K2 repeat 做返大b。

回覆 happybbpig 的帖子

其實真係唔係幾想,話晒都係算2013年嘛。會唔會唔收大B?

其實我鐘意根德園,不過講明唔收細B,
我唔知應該等多年先定先報其他,下年再報?
我驚其他幼稚園到時唔收大B,
根德園又唔收,咁點算

不過咁樣又晒錢

回覆 him1 的帖子

打算一定想俾佢repeat?點解細B唔好?

不過人地好似話如果第日去外國讀書(中學),細B可能要repeat or 遲一年先可以報?

但係諗唔到咁遠

回覆:Msolivialeung 的帖子

是因為龍年太多bb, 唔想由幼稚園到大學都要同人爭。其實如果到時發現bb跟得上進度,也有可能繼續升班不repeat的,不過太長遠唔諗咁多住Lu!

回覆 him1 的帖子

咁你即係揀左邊間?

回覆 Msolivialeung 的帖子

你可照報其他先, 有n就讀n先, 你又想讀kv, 佢又唔收細b, 咁只可揀做超大b喎, 或repeat k1時就報kv k1羅, 我個fd都係架, 佢做超大b, in時識野當然比其他bb多d啦, 之後kv, sc都收左

回覆:happybbpig 的帖子

我們住東區的,選了北角合一堂,無選Pods,因為想細佬同哥哥一齊讀同一間。
其實Pods都是心儀的,細佬上緊Little Pods PG,很好,但都要取捨,最終選擇較近屋企 & 哥哥讀緊也覺得很好的合一堂。

回覆 happybbpig 的帖子

咁姐係你認為我應該先讀其他幼稚園k1 一年先一年後再報KV既K1比較好過乜都唔讀第一年?

引用:咁又唔使咁灰!我細仔是龍年12月細B,+我重

原帖由 him1 於 14-06-04 發表
咁又唔使咁灰!我細仔是龍年12月細B, 我重點出擊只報了1間新校(學費貴的)及哥哥的學校,給果兩間學校在5月 ...
我都係咁諗。如果同原校講,學校會點諗㗎?到時要再報再in嗎?

‹ 上一主題|下一主題