用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 改善小一申請程序
go

改善小一申請程序

醒目開學勳章

現行小一申請程序分開公、私營小學兩部份,公營小學(即官立或資助小學)需統一透過「小一入學統籌辦法」分「自行分配」和「統一派位」兩階段申請,歷時約九個月,若加上隨後的「叩門」便合計要近一年時間!私營小學(即私立或直資小學)並無任何統一申請機制,部份小學在申請前會舉行簡介會、開放日等活動,比「小一入學統籌辦法」再早半年開始,這代表整個小一申請過程可長達一年半以上。

由此可以發現,其實現行機制中存在最大的缺點是把時間拖得太長,對家長和幼兒造成不必要的沉重壓力。所以個人認為一個簡單的改變便足以快速而有效地改善現行程序,就是直接縮短現時「小一入學統籌辦法」兩階段之間的分隔時間,隨而可將整個申請時間延遲,連帶私營小學的報名過程亦能順帶推後。

為避免對現時採用的制度進行太大的修改,而只作出少量時間調節,優化本身的小一申請程序:

(1)合併「自行分配」和「統一派位」兩階段

其實現時小一「自行分配」階段已無面試的需要,每間小學要處理的申請數目亦有限,毋須在申請後等待兩個月才公佈結果,隨後又再等近兩個月才申請「統一派位」,最後還要多等近五個月才有派位結果。

建議簡化程序合併兩階段的申請時間,在同一申請時段同時申請「自行分配」和「統一派位」,參考「中學學位分配辦法」,申請人若在「自行分配」階段獲派便完成派位,毋須繼續參與「統一派位」,其他未有學位的申請人便如常透過「統一派位」分配學位。公佈派位結果的時間可維持在六月初,而合併「自行分配」和「統一派位」申請可考慮大概在四月進行。

這個建議的好處是行政上盡量避免修改現行制度,只是將程序簡化以及縮短運作時間增加效益。除此之外,申請人亦毋須分階段等候結果,減少對家長及幼兒造成不安。這個新程序亦已經參考過往本港私立和直資小學的公佈結果時間,安排在所有私營小學均已發出取錄通知後,才展開公營小學的申請過程,在申請人註冊任何直資小學後,便自動放棄參與派位,以減少過往兩者同時並行的重複行政工作。

(2)延遲私立、直資小學面試

基於以上改變,建議私立、直資小學的小一面試亦不必太早開始,可考慮在大概一至三月期間進行,以便在派位申請前公佈結果。固然明白不可能強制私立小學收生程序,直資小學亦應享有一定收生自主權,但如所有私營小學能盡量合作,除可減少學生取消學位時的繁複行政工作外,亦可避免家長太早開始操練幼兒,以應付小一面試要求。

整個建議其實對現行制度的改動十分輕微,只是簡單將「自行分配」和「統一派位」兩階段的申請時間推遲,再合併兩階段的結果一併公佈,便能省卻中間漫長的等候時間,亦可省掉因學生取消學位而可能引致的行政工作,更可因簡化了程序減輕申請人家庭的心理壓力,可謂一舉多得。望有關方面能參考意見,及早改善小一申請程序。

節錄自東周刊533期(2013-11-13)p.130-131『選校攻略』專欄

醒目開學勳章 王國長老

個人意見
中學派位制度已經俾人鬧到9彩: 點解自行有位唔公佈, 要捱到7月? 對學生/家長都係一種折磨, 延遲公佈只會對家長增加壓力, 唔會減少 (幾時交表唔係一個concern, 家長唔會等到交左表至識驚)

而私立直資現行做法, 係襯暑假仲有空檔, 準備收新生, 簡介會, 面試等等, 如果1-3月至黎攪, 咪即係在9-12月學校已經好忙嘅日子, 忙上加忙?

要有效改善, 我讚成一人一學位, 已經解決到好多問題

Charlotte_mom 發表於 14-6-4 11:36
個人意見
中學派位制度已經俾人鬧到9彩: 點解自行有位唔公佈, 要捱到7月? 對學生/家長都係一種折磨, 延遲公 ...
讚成, 如果唔俾hold位, 有新心儀收咗就要即放舊位, 咁已經好好多。

強烈建議升中派位仿效小一派位, 自行收咗馬上公布!建議教育局公布小朋友banding, 方便家長選校, 減少選校壓力及不造成錯配。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

讚成一人一學位

回覆:改善小一申請程序

跟本一早就要簡化啦,一個簡單嘅派位,又唔係要考試、又唔係要面試,都唔明點解要玩一年!

小一自行公佈時間我覺得OK喎! 起碼有一班人唔洗再心掛掛(至於佢既計分辦法是否認同, 則不在此討論範圍)。直資私校面試, 亦每間學校各自有時間表, 冇得迫佢地早D/遲D面試。反而我覺得每個學生有張註冊証, 只可註冊一間學校就成件事簡化好多, 冇得一人留幾個位, 減少音樂椅效應。(此安排與中學考取直資私校一樣) 至於家長操練與否, 真係睇佢個人本身點安排, 有D誇張到未識講野已經谷定先, 所以我唔認為係關直資私校報名日期事囉。

反之中學派位問題仲多,自行IN完兩間, 點解唔可以早D公佈呢? 就算自行收左都要家長費剎思量去填果份大抽獎表格, 費時失事。可惜, 有D 人話擔心D學生知道有學校收之後會影響考試或上課學習動機。呢個理由我覺得絕對多餘, 事關有一班人考到直資私校既, 都會一早知結果, 難道唔怕呢班人會出現呢D問題嗎?

坐係辦公室既所謂官!!!!!!! 為呢班家長做左D乜野呢?

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 14-6-4 12:24
小一自行公佈時間我覺得OK喎! 起碼有一班人唔洗再心掛掛(至於佢既計分辦法是否認同, 則不在此討論範圍)。直 ...
WELL SAID-有D 人話擔心D學生知道有學校收之後會影響考試或上課學習動機。呢個理由我覺得絕對多餘

根本係多鬼餘TIM啦

如果小一兩ROUND combine埋一張表, 先處理自行再處理統一, 即好似而家統一甲部乙部一齊處理, 我認為係好事, 減少好多程序同麻煩, 不過你問家長, 我估99%會讚成9月遞表11月一齊派彩, 好過4月遞表6月派彩lor (不過幼稚園會炸型因為應該好多學生退學)

以下係「設計答案」,如有雷同,實屬。。。下刪三百字

由於現時學位分配組需分別處理中小學的學位分配事宜,根據現行程序,
本局先行處理小學的「自行分配」學位事宜、然後再處理中學的「自行分
配」學位事宜,餘止類推。若然貿然更改學位分配制度,除了各學校及家
長需重新適應外,以本局的人力資源亦不能同時處理中小學的學位分配事
宜,而額外增加公務員編制涉及政府長遠開支,故請恕本局未能接納有關
建議。

現時本局並無對私立及直資中小學的學位分配程序作任何干預,而事實上
亦有不少這類學校提供「即叩即收」的服務。此舉應能充份滿足對學位分
配速度有要求的家長的需要。

ww08423    發表於 14-6-4 12:53
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-6-4+12:24+小一

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-04 發表
WELL SAID-有D 人話擔心D學生知道有學校收之後會影響考試或上課學習動機。呢個理由我覺得絕對多餘

根本係 ...
贊成合併自行和統一派位,9月遞表11月一齊派彩, 好過4月遞表6月派彩!  早些知結果,大家可以早作決定,最好出小學註冊證只限一间!唔洗拖到暑假前後先玩音樂椅,有些小朋友連校巴或書本都未必訂到,好徬徨!

silvia_ng 發表於 14-6-4 12:24

坐係辦公室既所謂官!!!!!!! 為呢班家長做左D乜野呢?

佢地個個唔係拎哂 OEA 就 LEA。。。關人鬼事咩!不過最重要係:個程序唔拖番
一年半載,個個晨早就派哂位咁佢地班人仲有乜做?!個 establishment 又點可以
係long term ?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-04+

原帖由 babymoon2012 於 14-06-04 發表
贊成合併自行和統一派位,9月遞表11月一齊派彩, 好過4月遞表6月派彩!  早些知結果,大家可以早作決定,最好 ...
但係會唔會將叩門痛苦期延長呢?

Charlotte_mom  一人一學位, 希望減低音樂椅效應  發表於 14-6-4 13:40

醒目開學勳章 王國長老

babymoon2012 發表於 14-6-4 12:54
贊成合併自行和統一派位,9月遞表11月一齊派彩, 好過4月遞表6月派彩!  早些知結果,大家可以早作決定,最好 ...
聽過有家長終於叩到心儀學校, 不過太接近開學, 校巴安排唔到被迫放棄, 好可惜

引用:現行小一申請程序分開公、私營小學兩部份,

原帖由 iantsang 於 14-06-04 發表
現行小一申請程序分開公、私營小學兩部份,公營小學(即官立或資助小學)需統一透過「小一入學統籌辦法」分 ...
其實現行小一入學機制中存在最大的缺點,不僅是把時間可以拖到很長,而是港產小一入學機制毫無理論根據,應該儘快全面檢討及改善。

現行小一入學機制追求效率嗎?唔似喎,5至6歲的入學申請,可以攪足18個月,長過世界級大學的申請時間,認真多餘!

現行小一入學機制追求平等嗎?又唔見到喎,公營的小學有"不公平"的世襲加分制,私營的小學又有各式各樣的世襲制度,認真不公平。

現行小一入學機制追求教育質素嗎?又冇乜關係喎,個個花時間去攪入學申請,那裡有時間去做應該做的嘢呢?

依家的制度,往往造成好多人除了自行﹑第一志願外,就已經要攪到四處叩門,因為不但不是心儀小學,而是為了提高派中機會率,第二三志願已係算亂寫,因為他們一心想叩門。
結果,有家長叩門叩了三十多間小學。
小學派位制度,名存實亡,根本不用派,因為家長反正都會叩門

醒目開學勳章

引用:個人意見中學派位制度已經俾人鬧到9彩:+點

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-04 發表
個人意見
中學派位制度已經俾人鬧到9彩: 點解自行有位唔公佈, 要捱到7月? 對學生/家長都係一種折磨, 延遲公 ...

或者可以留心再仔細看一次,建議裏無提過如升中延遲公佈結果,而只係合併。

依家小一自行係九月申請、十一月公佈,等兩個月;統一係一月申請、六月公佈,等四個多月,前後合共玩足近九個月。

建議係四月申請、六月合併公佈,只等兩個月。

再者升小同升中不能一概而論,升小自行無面試、唔計成績,但升中自行要面試、也要計成績,完全兩個不同處理。

至於你所指用暑假空檔,係你本身小朋友就讀學校咁做,大把學校係其他月份做收生程序,亦唔需要一定九至十二月份做。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-04+

原帖由 babymoon2012 於 14-06-04 發表
若直正明白運作,音樂椅係唔會有停架!依家係因為教育局有截數日所以先係九月停,如果你最心儀嗰間九月先call你都可能會考慮走,一個人走就已經會有音樂椅,無分別架。

你所講嘅問題同早唔早派彩係無關係架喎。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+babymoon2012+於+14-06-04+發

原帖由 Argyle 於 14-06-04 發表
但係會唔會將叩門痛苦期延長呢?
如果重係等緊幼稚園嘅會易理解啲個情況。