用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我唔知點做,請幫忙分析
go

我唔知點做,請幫忙分析

我本身係34網,心儀st.rose,小朋友亦響st.rose幼稚園到讀,但奈何我只有15分,如第一階段揀st.rose如同自殺,我又唔想浪費咗個機會

而家我有一策略,第一階段報41網的另一心儀(果間機會會大d),到大抽獎先報返st.rose,咁樣機會會唔會大d??

但當我同我朋友講呢個“策略”時,佢話111大抽獎機會會大好多。。。。。

我應該點做。。。??請各位高手幫幫忙

回覆 lauyanmama 的帖子

自行得15分, 除咗耀山同樂善堂外, 係41網係應該無其它學校有機會入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:我唔知點做,請幫忙分析

今年有人15分自行入到九龍城聖家

MrBeast  Might be it was 九龍塘 hf  發表於 14-6-4 11:46
MrBeast  Really? 好似兩年前都要20分,不過lei d 數字年年都有少少變動  發表於 14-6-4 11:45

lauyanmama 發表於 14-6-4 10:10
我本身係34網,心儀st.rose,小朋友亦響st.rose幼稚園到讀,但奈何我只有15分,如第一階段揀st.rose如同自 ...
自行和大抽獎無關, 自行填乜都唔影響大抽獎.
讀什麼幼稚園亦與自行和大抽獎無關.

傳聞st.rose叩門係唔收st.rose幼稚園, 所以填111都無用.

MrBeast  Agree  發表於 14-6-4 11:41
MrBeast  :think:  發表於 14-6-4 11:40

lauyanmama 發表於 14-6-4 10:10
我本身係34網,心儀st.rose,小朋友亦響st.rose幼稚園到讀,但奈何我只有15分,如第一階段揀st.rose如同自 ...
Are you going to take the offer for NET 41 if success, if you take it, you can't go to lucky draw.

引用:Quote:lauyanmama+發表於+14-6-4+10:10+我

原帖由 AgapePa 於 14-06-04 發表
因為我朋友同我講,佢老公識人做書記(唔記得係學校定教育局),話第一階段揀a,到第二階段又抽a,個機率大好多。。。都唔知信唔信佢好

醒目開學勳章 王國長老

AgapePa 發表於 14-6-4 10:44
我understanding係"寧願收個出面叻d, 都唔會因為讀自己幼稚園有優先", 而唔係唔收自己幼稚園生
有錯請指正

醒目開學勳章 貢獻勳章

lauyanmama 發表於 14-6-4 11:15
因為我朋友同我講,佢老公識人做書記(唔記得係學校定教育局),話第一階段揀a,到第二階段又抽a,個機率大 ...

假設N年前趙先生講嘅"地區名校自行收到大約300份表"依然正確  
咁假設你講嗰間有3個位俾15分嘅人抽,3/(300-自行餘下學額) 就係你抽到嘅機會率

又假設抽獎甲部都係嗰d人抽,個機率好易計到

簡單d講,俾你1-1-x揀41嘅學校,抽到嘅機會率都係~2-3%
係,大d,但如果本區,抽到嘅機會起碼大十倍!

恐龍家

回覆 lauyanmama 的帖子

按教育署向外公佈既完全唔係你朋友既講法, 同時我亦唔相信教育署會內部做一套, 實質做一套.  同時想講, 如你15分都入到既學校, 無論是有宗教或無宗教都好, 應該會係該區無咩人想入既學校.  除了你很了解呢D學校, 如不是你真係入左你就無得玩大抽獎了.  15分既自行都係陪玩架啦, 唔駛要計機會率.   只需要了解心儀是否111叩門要求

因為我朋友同我講,佢老公識人做書記(唔記得係學校定教育局),話第一階段揀a,到第二階段又抽a,個機率大 ...
1. 你第一階段自行報41網, 如收咗就無得大抽奬, 咁就無所謂第二階段揀St rose
2. 如果第一階段報41網衰咗, 咁你第二階段甲一乙一揀St rose, 如果唔好彩又抽唔中, 要叩門, 你要check清楚st rose係咪要111至俾叩門, 即你朋友講既機會大啲。
3. 如果st rose只講學術, 咁都無所謂111, 你又唔介意入41網心儀, 咁就揀啦。

BTW, 舊華德去年同去去年「聽聞」15分都有微量入到。

引用:我本身係34網,心儀st.rose,小朋友亦響st.

原帖由 lauyanmama 於 14-06-04 發表
你查清楚15分是否真的有得入那41網學校先。

醒目開學勳章 王國長老

你即管等多幾日, 睇下幾多111家長叫晒救命周圍搵學校叩門, 就知機會大唔大喇....... (唔好誤會, 我無咁黑心咀咒人地小朋友, 不過的確每年都有失望例子姐)

CSK就係其中一間111都未必有得叩既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:喜樂果子 的帖子

如果無宗教的政府學校,係咪無20分?

無宗教果5分,只有兄姐果10分,係咪咁??

引用:Quote:原帖由+lauyanmama+於+14-06-04+發表

原帖由 786 於 14-06-04 發表
你查清楚15分是否真的有得入那41網學校先。
我都係博一博架咋,係策略性選校

引用:Quote:原帖由+786+於+14-06-04+發表你查清

原帖由 lauyanmama 於 14-06-04 發表
我都係博一博架咋,係策略性選校
41網你得15分,當是大女分、不是宗教分,唯一可能仲有機會係九龍城聖家。其他已無機

回覆:little_yolky 的帖子

唔駛111都可以叩 St Rose的

我吾信111呢樣野, 叩門時段誠意是敵不過收成續卓越的學生,抽學校已無得揀學生,而家吾揀等幾時

111都叩唔成既, 我見大把....好似我咁... 反而有分/叻, 就一定機會大過人地.....