用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考八級的小提琴是否一定要用靚琴?
樓主: PaPa
go

考八級的小提琴是否一定要用靚琴? [複製鏈接]

beetle 發表於 14-6-12 10:12
最近時常在想,如果可以返轉頭,會不會都選擇踩落這無底深潭。sorry 離題

...

唔知點解, 鋼琴買四萬蚊好似好貴咁, 我最盡都係四萬, 提琴又唔同喎, 如果佢地拉得高級, 我相信我肯駛錢買個四萬或以上既提琴... 都唔知點解..提琴就有D咁既吸引力...

beetle 發表於 14-6-12 10:12
最近時常在想,如果可以返轉頭,會不會都選擇踩落這無底深潭。sorry 離題

...

哈哈!不用返轉頭丶也不會返轉頭!相信一點兒運氣和際遇㑹長伴著囡囡,要求的層次而已丶不用太擔心。
回想當年孩子在囡囡的年紀,我還在自我感覺良好的階段.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:toitoitoi+發表於+14-6-10+21:39+幾

原帖由 ha8mo 於 14-06-11 發表
早排人地介紹去聽陳曦個音樂會係葉惠康做主持
葉老話阿陳生個琴係借番來的古董琴,估值過百萬美金
我心諗, ...
通常果d都係借既或者家傳 唔洗擔心,贏d比賽就會好多琴等你揀

我的個人網站:www.yusiyang.com

引用:+本帖最後由+Sindy+於+14-6-12+20:13+編輯+

原帖由 Sindy 於 14-06-12 發表
都同意的

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+14-6-13+09:20

原帖由 bebebe12345 於 14-06-13 發表
我地連基本的東西都未做好,想自我感覺良好都唔得啦

beetle 發表於 14-6-14 09:21
我地連基本的東西都未做好,想自我感覺良好都唔得啦

哈哈!當然知道你唔會, 向前要求而已!
曾受此苦、當年要不是外國人的Dept. Head召我倆見面當頭捧喝, 往後甚麼也不用說了.....
走廊的一口煙更改變了囡囡往後十年所行的路、難以忘懷學琴途上的際遇!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+14-6-14+10:51

原帖由 bebebe12345 於 14-06-14 發表
什麼當頭棒喝,一支煙啊,講多d 來聽

bebebe12345 發表於 14-6-14 10:26
哈哈!當然知道你唔會, 向前要求而已!
曾受此苦、當年要不是外國人的Dept. Head召我倆見面當頭捧喝, 往後甚 ...
係囉,我都想聽

當時仍以為囡囡進度理想,感覺良好,還以為有"船"....怎料見面他說俾多一年機會、仲唔理想就要退學,加一句轉老師.....滴汗!
在走廊與一位說普通話不認識的人吸煙談話.....結果跟他學了約10年, 能相遇是囡囡和我的運氣。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 14-6-19 10:22
當時仍以為囡囡進度理想,感覺良好,還以為有"船"....怎料見面他說俾多一年機會、仲唔理想就要退學,加一句轉 ...

走廊可以吸煙!?

考8級用平琴是可以的, 考官識就,
但比賽用平琴就難, 評判好難就

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+14-6-19+10:58

原帖由 bebebe12345 於 14-06-19 發表

當時仍以為囡囡進度理想,感覺良好,還以為有"船"....怎料 ...
什麼是船?

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+14-06-19+發

原帖由 titibaby 於 14-06-19 發表
什麼是船?
Scholarship, 獎學金。

回覆 tinyuichan 的帖子

哈哈、扶手電梯上面靠房、當年可以、廿年前吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題