用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考八級的小提琴是否一定要用靚琴?
go

考八級的小提琴是否一定要用靚琴?

如題。

回覆:PaPa 的帖子

幾錢先算靚琴呀?

回覆:PaPa 的帖子

Upright 就應ok

Adrianmama 發表於 14-6-4 02:00
Upright 就應ok
小提琴喔....

我諗4萬樓下都OK, 我覺得萬零兩萬都夠應該

As long as good condition and not out of tune. You can find good ones below hkd 4000

回覆:考八級的小提琴是否一定要用靚琴?

唉,一分錢一分貨,考官一般都耳仔尖,有要求的,尤其踫到考官係小提琴專科或做開指揮的就更甚。

我地那時只是用三千多的大陸琴,都應付到的,但當然最好可以用靚D啦

bebebe12345  哈哈、同意!  發表於 14-6-4 12:05

PaPa 發表於 14-6-3 23:39
考八級的小提琴是否一定要用靚琴?

才八級不一定用甚麼靚琴(還看對靚琴的定義)、幾千元的可以了.....孩子用甚麼size的. Full Size才食力吧!
一套好D的線是免不了, 音柱、琴碼也要留意、師傅調琴也是免不了的事!

較好的琴就是十多還是屬於學生琴的質素。琴始終是人家的好!

靚琴是另一層次的要求.....不在能力範圍之內。一枝可以的好弓己是二三十的了

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

唔明甚麼是:

Full Size才食力吧
一枝可以的好弓己是二三十的了

musickwong 發表於 14-6-4 01:21
幾錢先算靚琴呀?

我都想知。
只係老師話要用個靚啲小提琴去考八級,我唔知老師要求幾多,佢又話遲啲先算。

樓上有人話四萬,有人話三千。

PaPa 發表於 14-6-4 23:42
我都想知。
只係老師話要用個靚啲小提琴去考八級,我唔知老師要求幾多,佢又話遲啲先算。:quiet ...

只可以講, 萬零兩萬既琴係高於學生琴...我仔拎住個琴返學校考音樂科樂器, 約一萬, 個老師都話聲好靚了... 個老師本身都係拉弦樂的, 千零至三千都算係學生琴, 要求高既就一至兩萬, 四萬算係好好, 有D老師級都係渣住個約四萬琴.. 至於八級, 我都覺得起碼要過萬...當然, 我見出名樂團拉既, 十幾萬至百幾萬都有...(不過唔知佢係咪拎個十幾萬返樂團拉), 另外講開, 見過老師有個琴, 係炭纖, 唔係木, 第一次見, 聲好靚下...長見識

可以換full size 琴時才買好一些的。我覺得睇自己經濟能力好了,小提琴幾貴都有啊!

我囝考5級時,用仟幾蚊的3/4琴,$800的弓。他覺得不夠,做不到他心中的效果。但都丁。即是話個琴有幫助,但不是絕對。

換大琴時可考慮買貴一點的。始終相信最好考慮經濟能力,因好琴換不盡。朋友的孩子走專業,拿著十多萬的琴覺得不夠,想換三十多萬的。

買琴,如果孩子有要求識聽,讓他參與揀選。
for every one criticism, three positives must be given.

PaPa 發表於 14-6-4 23:40
回覆 bebebe12345 的帖子

唔明甚麼是:
孩子多大了、準備換甚麽Size的琴!老師的意見也是重點....相信不會太貴的!

靚琴是另一層次的要求、一百幾十(萬)作開始不是甚麽大不了的事! 不必太早放在心

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實你個琴幾錢? 你老師講既靚D, 應該係對比你而家個琴靚D囉...是嗎?

引用:+本帖最後由+PaPa+於+14-6-4+23:43+編輯+\

原帖由 PaPa 於 14-06-04 發表
小朋友幾大先?如果full size而又打算8級後繼續玩落去的話,我會投資多少少錢呢! 年幾前我換咗隻5千幾蚊琴(for自己學),諗住留番比仔大個時用。但用咗一排,我都後悔做嘜有心學唔買隻好啲。尤其拉高把位,音色差好遠。
如果小朋友有玩比賽的話,就算唔係full size,都唔會用太差嘅琴,有技術但輸琴音色,好唔抵。
另有同學仔試過租琴比賽,唔知可行嗎?

bebebe12345  可行,不過要識和相信!  發表於 14-6-5 11:10
bebebe12345  可行,不過要識和相信!  發表於 14-6-5 11:09

musickwong 發表於 14-6-5 10:58
小朋友幾大先?如果full size而又打算8級後繼續玩落去的話,我會投資多少少錢呢! 年幾前我換咗隻5千幾蚊琴( ...

我覺得始終自己琴好D, 我仔拉過比現時好既琴, 都拉唔返轉頭.. 到時咪又買過... 其實音色真係好重要, 好似我女咁, 對音色好敏感, 少少雜音都唔得, 如果真係要對住咁既琴, 興趣真係會大減.. 不過老師話係我女敏感啫, 好多人都聽唔出.. 之前有經驗, 真係要有返咁上下資歷先聽到... 同佢地搵琴, 真係小D心血都唔掂, 之前係廣州, 試左四把琴都話唔得, 去到琴廠.. 試左八把琴先揀得啱我諗暑假又要上去, 買返把中提琴.. 破財, 唉

其實好簡單,去試吓琴:

如果效果係好明顯,自然會買....(但記住多比較)

如果不明顯,可能技術/程度上未有需要

我自己經驗,例如買弓,一年價錢差10倍的弓,只試出少少分別。一年後進步了,分別好大

Sindy   有用既指標  發表於 14-6-5 11:29

我們剛剛買了一個打了折後大概七千的琴,老師和琴舖都覺得就算考演奏級都夠完。聽完你們講後,開始擔心八級後又要trade-in買個再靚啲嘅琴。