用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 暑假期間需要大人細路出席的日子
go

暑假期間需要大人細路出席的日子 [複製鏈接]

plan 緊暑假去旅行, 就黎要出票, 請問去年大概咩時間家長會和分班試, 我打去學校問過, 話要放榜後至出信, 但我驚airline 個邊要出票時仍未收到信, 可否幫幫我, 謝
   1    0    0    0

回覆:soscho 的帖子

今年7月5日分班試

HILDA0817 發表於 14-6-3 12:53
今年7月5日分班試
已有內部通告? 知唔知除左呢日, 仲會邊日要出席, 學校話會有分班試同參觀校舍, 我打算21/7出發, 會否撞期呢?謝

回覆:soscho 的帖子

應該不會撞期,參觀應在7月中

回覆 HILDA0817 的帖子

謝謝

請問分班試多數考D咩, 使唔使準備?

除了分班試外, 寫7/7 & 9/7 兩日是小一新生迎生日, 記得往年是半日, 今年唔知有無變, 我是小二家長, 收了學校通告, 所以知道安排. 記得家長日是八月尾個星期, 囡囡不用出席.

請問分班試多數考D咩, 使唔使準備? >> 都是考中英數, 可以同女女串下字, 寫下生字, 不用緊張, 都是考下女女程度.

回覆 PandaTam123 的帖子

萬分感謝, 我可以出票了

你囡囡讀了兩年, 覺得這所學校如何 (學術和品德), 我驚揀錯, 如不方便在這裡回答, 可pm我, many thx

soscho 發表於 14-6-4 14:46

你囡囡讀了兩年, 覺得這所學校如何 (學術和品德), 我驚揀錯, 如不方便在這裡回答 ...
囡囡讀了兩年, 暫時我都無後悔揀了這間學校給囡囡讀, 可能學校程度未話太深, 也不算淺, 暫時合適囡囡程度.
剛小一開始時自己是有些少壓力, 一來未適應小學生活, 二來怕囡囡未能符合學校要求, 因為未選這間學校之前, 係網上看過有關學校家長留言, 話會有勸退, 但讀了兩年, 我都未聽過有此情況發生, 未達標留班就有. 上了小二反而輕鬆了, 可能已經知道學校模式啩! 聽高年班家長講, 小三開始又是一個轉變, 功課和學術都會加深了.
至於品德, 聖家一向給我是印象不錯, 何況是天主教女校更加不用懷疑吧! 小一時家長日, 有高年班學生做接待, 和她們談話都是主動有禮, 不會是問一句答一句的, 給我印象好深刻, 我都希望囡囡可以學到大姐姐模樣.
希望我的解答幫到你!

萬分感謝。我亦覺得這是天父的安排, 在自行階段已讓她幸運地在那42%中抽中聖家, 期待祂每天的眷顧

引用:plan+緊暑假去旅行,+就黎要出票,+請問去年

原帖由 soscho 於 14-06-03 發表
plan 緊暑假去旅行, 就黎要出票, 請問去年大概咩時間家長會和分班試, 我打去學校問過, 話要放榜後至出信,  ...
感恩。 我女兒也是今年9月小一。

今天已收到通知信, 但沒有提及參觀校舍
‹ 上一主題|下一主題