用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: siukao
go

插班試 [複製鏈接]

回覆:插班試

如小朋友18般武藝,我相信陳守仁唔係佢地杯茶。

好明白妳的心情, 女兒校內成績又好過另一同學但反而無得面試. 但可能正如妳所講, 陳守仁小學是實而不華多元化教育而不是只看校內成績? 另一同學可能在小學時真係有興趣去學"國畫" 或"書法" 又或"法文" (舉例而已)?  有時機會是留給有準備的人.

回覆:插班試

多謝大家嘅分析,小女都有參加課外活動(游水、彈琴、空手道、爵士鼓、學校水墨畫班),絕對唔係一個書呆子(佢仲有時間夜晚睇電視劇),我亦有附上證明佢有參加,只不過我冇順應潮流幫佢報比賽,攞獎狀。

冇緣JE...唔洗講到學校"膚淺", "18般武藝不會視陳守仁係佢杯茶"呢D說話。

正如一個高大英俊搵到錢既男人,唔知點解身邊大多數都會配一個外表平庸,冇乜身材,冇乜特別智慧既女人。見到呢D CASE,難道又要酸溜溜嗎? 我只會慨嘆同果位公子無緣啦

再多講,就會變左葡提子架啦!

路人甲搭訕

小女當年插班都係乜都冇, 唔識音樂, 唔識各種武術, 仲唔識中文, 記得好似有兩張 gifted programs 嘅 cert 而已, 唔知有幾多名額俾插班, 但老婆話都好似都幾多小朋友面試. 個人相信陳守仁收生標準絕對不是以成績作為最重要準則, 至於好成績反而連面試機會都冇就唔係好明, 希望上面位家長以平常心面對, 預祝你的小朋友可以入到另一間理想學校.

Sil A E, 你唔好咁講啦, 你不知幾咁有智慧, 如果唔係又點會有一位高大英俊嘅老公同兩位咁聰明嘅小朋友喎!

樓主有些分唔清自己講了些什麼. 起初鐘意學校多元教育.   咁多元教育就梗係除左課堂功課就有好多課外活動. (有50多種課外活動). 但而家無得IN 反而就話膚淺? 攞CERT. 或參加興趣班係咪膚淺? 如果小朋友去參與一項運動或藝術活動, 到了一定程度去參加一些比賽看自己進步到哪一程度亦好自然. 好似跑步咁, 有興趣跑到一段時間, 都可能去參加下馬拉松, 看自己實力去到邊. 咁樣又點算係膚淺? 好多時人都係通過比賽從而改進的. 唔通閉門做車可以有改進?

DaddyCool 發表於 14-6-19 22:09
Sil A E, 你唔好咁講啦, 你不知幾咁有智慧, 如果唔係又點會有一位高大英俊嘅老公同兩位咁聰明嘅小朋友喎!...

三哥....呢個笑話好笑...我會轉告我家老爺
BTW....老爺成日話我死蠢,我都覺架! 如果唔係, 我冇理由會嫁比佢架麻!

回覆:silvia_ng 的帖子

冇人報喜,插班真係好難

‹ 上一主題|下一主題