用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享兩年前的派位經歷
樓主: maggieddie
go

分享兩年前的派位經歷 [複製鏈接]

引用:謝謝樓主分享! 想請問你囝囝有無經過叩門

原帖由 Mommy-Maggie 於 14-06-02 發表
謝謝樓主分享!
想請問你囝囝有無經過叩門面試?
如有,我猜除了那些真心真意的信件外,面試表現也應該很卓 ...
當然有叩門面試 我諗面試表現比一切都重要 但都無特別train佢 免得佢有壓力 做返自己就好了

引用:我都在等待+6月7日大抽獎,+都好擔心,+緊張.

原帖由 vic6 於 14-06-02 發表
我都在等待 6月7日大抽獎, 都好擔心, 緊張......若我學到maggieddie的平常心處理得咁好就好了!!! 希望派得 ...
我自己都唔夠平常心 會躲起流淚 知道自己小朋友係有能力 讀到書 點會想佢去一間又殘舊又差啲殺校 之前只開得一班嘅學校呢
我只係提醒自己無論點都唔可以影響到仔仔 所以喺佢面前扮無嘢 到後黎 見叩門無消息 都準備接受派到果間學校 就嘗試揾佢啲優點講俾仔仔聽 等佢都慢慢愛上間學校 點知到佢接受左時 先收到幾間學校結果 又要再同仔仔傾 分析四間邊間好啲 叫佢揀 當時真係覺得派唔到又煩 有咁多間有得揀時又係煩 好彩無揀錯 依家讀得唔錯

Thx for sharing

maggieddie,你的回應~我都覺得係我想能夠做到既!但真的知易行難,希望我會記住你個case.
hope i can do it!!!
all the best!!!  

引用:maggieddie,你的回應~我都覺得係我想能夠

原帖由 vic6 於 14-06-03 發表
maggieddie,你的回應~我都覺得係我想能夠做到既!但真的知易行難,希望我會記住你個case.
hope i can do ...
各位都要加油呀!支持你地!good luck!

回覆:分享兩年前的派位經歷

真心戥你們開心!

回覆 maggieddie 的帖子

我都好驚囡囡被派到十幾志願想請教當日你填表時係咪進取地把熱門學校填晒係乙部前面位置?

記住the best is yet to come...唔好咁快放棄,舊年我都係8月30日先收到電話叫我个仔第二日interview,最後收左。用左一日買書,校服,揾保母車。

二年前派位少甘多人,個遊戲易玩好多,今年比舊年都多幾千..... 叩門位一定爭崩頭

我都成日提自己唔好把派位結果睇得咁重,但而家香港既讀書環境越來越嚇人,要搵一間近屋企,理念相若,校風好既學校真係非常之難,而家連揀定叩門學校都唔容易,唉

引用:回覆+maggieddie+的帖子 我都好驚囡囡被派

原帖由 lily233242 於 14-06-03 發表
回覆 maggieddie 的帖子

我都好驚囡囡被派到十幾志願想請教當日你填表時係咪進取地把熱門學校填 ...
其實我第二志願已經係一間唔算太好但可以接受嘅學校 可能地理位置好 又有附屬中學 所以多人㨂 第四志願已經係一間好麻麻嘅學校 我諗最主要係個攪珠號碼太後

樓主保守型選校都咁……真係好驚囉!

多謝分享, 希望我可以學到樓主咁冷靜去面對.
‹ 上一主題|下一主題