用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sfa / 培正
go

Sfa / 培正

請問點㨂好?有細佬跟尾

醒目開學勳章 貢獻勳章

PC你係考入定直升?
咁細佬响邊讀緊KG?
你有無諗過插小二小三?

大路就可能揀PC
但如果你小朋友有過人之處,建議讀SFA,一嚟SFA面試弟妹,OK嘅就會俾offer,二嚟成績好嘅,轉返津校會易d,如果心頭高嘅,成績又好,留响度升中都唔差
恐龍家

培正小一係考入,細佬讀 st cat

smallmom08 發表於 14-6-1 20:21
培正小一係考入,細佬讀 st cat
培中是培正的直屬中學,85%的抽獎位會留給培小學生,加上培中是全港少數在自行階段不收外生的中學,所以培小升上培中的機會極大。記得有培正家長說,只要保持在Band 1或Band 2,培小生超過99%機會可以入培中。

培中是Band1A,  中學進可攻, 退可守, 正路培小

Jane1983  Agree  發表於 14-6-1 21:51

回覆:Sfa / 培正

不少人選擇sfa只是作踏脚石,所以top的学生在小五前已走得就走,因為目标畢竟是入band1頭中学。既然入培小已代表取了培中入場劵,如果讀得好又可選其他更心儀的中学,我看不到有什麼理由放棄。

培小有8班...培中有6班
假設每班人數一樣....又自行全收培小學生...都有約最少2班小學生未能入培中...成績壓力都仍然係有~~~

mcl203 發表於 14-6-1 23:38
培小有8班...培中有6班
假設每班人數一樣....又自行全收培小學生...都有約最少2班小學生未能入培中...成績 ...
培中每班人數應該和培小不一樣。據培正家長說,只要成績不跌落Band 3,培小學生超過99%機會升入培中。

cellon 發表於 14-6-1 23:46
培中每班人數應該和培小不一樣。據培正家長說,只要成績不跌落Band 3,培小學生超過99%機會升入培中。

...

只係聽朋友曾提及...培小升培中都有一定壓力...成績都要砌番上d...唔可以太差...都有–定數量要出局
如果係B3出局...會唔會係教統局計法...1/3係Band 3 (即2.6班)...定係學校本身學生Banding...可以係低% Band 3...分別可以好大
ps...聽番黎既...可能未必太準 ~~~

mcl203 發表於 14-6-1 23:54
只係聽朋友曾提及...培小升培中都有一定壓力...成績都要砌番上d...唔可以太差...都有–定數量要出局
如果係B3出局...會唔會係教統局計法...1/3係Band 3 (即2.6班)...定係學校本身學生Banding...可以係低% Band 3...分別可以好大
ps...聽番黎既...可能未必太準 ~~~
...

所有直屬中學的85%留位都只是給與直屬小學Band 1 和Band 2的學生。(教局容許中學選擇A:Band1&2, 或B:Band1&2&3, 但絕大部分中學只選A)。

每區有三分一學生的Band 1(成績最好),三分一學生的Band 2,三分一學生的Band 3。(當區banding)。
全港又用同一方法,以成績將學生分Band 1, 2, 3 各三分一,即「全港banding」。

但是,這當然不代表每間小學的Band 1, 2, 3 學生各三分一。學術成績好的小學較多Band 1學生,較少Band 3生。例如,有些小學可以有70%Band 1學生,25%Band 2學生,5%Band 3學生。

我朋友的兩子女分別讀培中及小,佢話喜小全級頭100名一定入到培中,第101-200名就抽50個入。當然有些心頭高的會去考band one英中

回覆:mntabo 的帖子

但培正的教學停留在舊年代, 非常古舊, 照書直說, 與現代教學脫節

PC一條龍,如果鍾意它,選它也是正路。

但PC亦吾係易讀,識一個朋友幾年前,仔仔sort of 被勸退(無叫你走,但就成日見家長訓話,令你知難而退),但小朋友退學後去了另一間學校,無留班,又讀得好好地。

不過樓主小朋友考到Sfa,都係叻的,應該吾怕。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓上講起勸退,突然令我諗起d嘢
如果係資優生,唔適合去PC,有朋友小朋友讀得唔太開心,轉校後被老師發現好可能係資優,仲重拾學習興趣!
恐龍家

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-2+01:18+編輯+

原帖由 cellon 於 14-06-02 發表

just ask why 培正 band 2 primary student still want to enter band 1 (培正) secondary school?

lovebb2 發表於 14-6-2 16:33
just ask why 培正 band 2 primary student still want to enter band 1 (培正) secondary school?
點解你個問題咁得意? 所有家長都希望自己小朋友入到band1中學架啦, 唔係揀小一咁辛苦做乜?

回覆 jeff76916 的帖子

培正並不是傳統教學是活動教學, 它的強項是理料, 數學科運用很多活動教材去教學, 英文亦請了幾個外藉英語老師教會話及併音, 講了解完先作評論

longlokma 發表於 14-6-1 22:18
不少人選擇sfa只是作踏脚石,所以top的学生在小五前已走得就走,因為目标畢竟是入band1頭中学。既然入培小 ...
與你想法一樣,必定揀培小

但培中真是band 1a?

醒目開學勳章 王國長老

引用:樓上講起勸退,突然令我諗起d嘢如果係資優

原帖由 小曳人 於 14-06-02 發表
樓上講起勸退,突然令我諗起d嘢
如果係資優生,唔適合去PC,有朋友小朋友讀得唔太開心,轉校後被老師發現好 ...
我反而識人資優入左地區名校,逃亡咁走。入左培正好開心。我都好surprise培正俾我感覺幾守舊,但當小朋友需要支援時都肯做(我聽過有行為問題,俾家長日日帶出去食飯,學校方面提供幾多協助我就唔知,起碼唔會玩人走,我朋友之前讀果間地區名校就擺明趕客lor)

小曳人  咁真係人夾人緣,不過我識兩個轉走,都好叻仔架!  發表於 14-6-8 21:16