用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一報假地址暫現五宗
樓主: elbar
go

小一報假地址暫現五宗 [複製鏈接]

回覆 naughtybj 的帖子

咪係law....所以宜家有d家長就係咁功利同唔在乎法律法規,一句為仔女就大晒....個世界唔應該係咁架....愈係咁個社會愈來愈唔守法,最終咪又係我地d仔女受番....

HY2007 發表於 14-6-5 10:50
面試表現係重要,但當學位有限,有一班面試分數相同,又有獎狀的小朋友任揀時,
係人都揀大仔大女、父母高學歷、高收入、住豪宅、非富則貴既小朋友啦!
...

請問哪一間學校會要求申請人申報家長的學歷和收入呢?

HY2007 發表於 14-6-5 10:56
呢點我都罵過教育局,佢地話政府政策係咁,雙非冇香港地址,住到上海北京都可以玩派位,但只可以派北區元 ...
真係對那些俾位佢地果D區域唔公平!

既然佢地冇香港住址,咪等所有有香港地址既派哂先比佢地囉,咁我就覺得公平喇,如果唔係分區黎做咩野呀!!!

回覆:naughtybj 的帖子

其實真係唔太想覆你,越近六月七,見你寫啲嘢越混淆視聽。講個簡單例子,香港以前公務員貪汚嚴重,改善到今時今日,你估純因有lCAC咩?大陸罚咁勁,情況又点?点解欧美逃稅咁勁,香港又無咁嚴重?好多野係要整個制度改善。只係睇住自己嗰41,只識扣帽子,喊打喊殺,有用咩?

Argyle 發表於 14-6-5 14:27
其實真係唔太想覆你,越近六月七,見你寫啲嘢越混淆視聽。講個簡單例子,香港以前公務員貪汚嚴重,改善到今 ...
個人覺得...ICAC又真係好大功勞...起碼令到貪污地下化...從未見過會明目張膽放任去做...公然挑戰ICAC

制度健全與否...有不足既係可以爭取改善...既然制度存在...簡單d講...有法要依...係香港人應要做

別人別國如何如何...係佢地自身問題...身在香港...乜人都要守香港法

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-5+14:27+其實真

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-06-05+發表個人

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-5+14:27+其實真

原帖由 mcl203 於 14-06-05 發表
個人覺得...ICAC又真係好大功勞...起碼令到貪污地下化...從未見過會明目張膽放任去做...公然挑戰ICAC

制度 ...
Agree

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-06-05+發表個人

回覆:小一報假地址暫現五宗

回覆:elbar 的帖子

政府唔會告佢地架, 只係唔俾佢地讀抽到個間學校,無阻嚇性. 依個政府。

‹ 上一主題|下一主題