用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cats vs York
go

St Cats vs York

Which one you would choose?

cpc608  I may have the same doubt too    發表於 14-10-22 02:02

回覆:fishmaruko 的帖子

一定St cat

當然係SC

回覆:St Cats vs York

有需要choose 嗎??

My friend graduated from York, and say Yoork is bettern than SC,

引用:My+friend+graduated+from+York,+and+say+Y

原帖由 fishmaruko 於 14-05-30 發表
My friend graduated from York, and say Yoork is bettern than SC,
English-wise, may be true..... Every child works hard to take movers....

fishmaruko 發表於 14-5-30 00:18
你試下問多幾個﹒﹒﹒

引用:My+friend+graduated+from+York,+and+say+Y

我有聽過一個家長讀York 之後k2插SC,返咗好短時間即刻轉返york,話SC英文唔夠多,唔喜歡。亦有另外一個家長York 之後插SC k2, 話喜歡SC多好多,York 英文深但深到不實用,為深而深,SC 英文無York 咁深但實用好多,培育小朋友自信心亦好有方法。

Of course SC

引用:Which+one+you+would+choose? +

原帖由 fishmaruko 於 14-05-29 發表
Which one you would choose?
York.

咁都要問
證明打手好有功勞

有幾個朋友的大孩子讀York, 上左小學,佢地全部沒有讓細的孩子讀York 了。

引用:有幾個朋友的大孩子讀York,+上左小學,佢地

講到英文邊間好,其實家庭的配合和投入都好大影響,吾系話SC或York之后,英文就一定會點樣。

我覺得各有所需,st. cat因為有明星讚,近年特別吹捧。York就因為英文深,考直資一流但行政較亂。兩間都有長,短處。

引用:我覺得各有所需,st.+cat因為有明星讚,近

原帖由 vcb617 於 14-05-30 發表
我覺得各有所需,st. cat因為有明星讚,近年特別吹捧。York就因為英文深,考直資一流但行政較亂。兩間都有 ...
SC 已經出名咗好多年,我表弟已經近30歳,n年前已經讀,之後入DBS,我阿e以前係出名津小主任,姨丈係某津小校長,佢地揀嘅唔會唔好。

各有特色,住我樓上個小朋友讀York, d野好深,佢媽媽話頭15名喺成績表有名次,佢另外比錢參加咗學校Cambridge 班等等,女女考頭幾名有獎杯拎,佢覺得York 幾好,唔覺得好commercial , 比$有多d嘢好正常,下年細女會入讀。至於SC,好多人都share過,不用多說。如果用識字量或深度計,我覺得York 應該深好多,但如果計掌握知識嘅技巧,SC做得不錯,例如原本我女d中文好弱,自從老師教部首,學用字典,加埋閱讀獎勵計畫睇咗好多中文,重有一個好有趣嘅project,之後我女女中文進步好快,唔識時會試圖用字典自救。

cpc608  Would you say SC's Chinese is   發表於 14-10-22 02:00

引用:Quote:原帖由+vcb617+於+14-05-30+發表我覺

原帖由 ozoz 於 14-05-30 發表
SC 已經出名咗好多年,我表弟已經近30歳,n年前已經讀,之後入DBS,我阿e以前係出名津小主任,姨丈係某津小 ...
父母係名津小主任同校長,已令你想讀邊都收,無關咩幼稚園事啦!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-30+發表SC+已

原帖由 ky201105 於 14-05-30 發表
父母係名津小主任同校長,已令你想讀邊都收,無關咩幼稚園事啦!
又未必呀,大表弟考唔入SC,讀村幼,入一間區內津小,升一間現在好似band 2中至尾中學,當年校風幾好只係成績麻麻。至於大表姐,考入某龍幼女校(現在已經半龍甚至可能已經斷龍了),讀到中學畢業。阿e姨丈話明佢地絕不洗橫手,因材去揾學校先係對子女最好。

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-05-30+發表父