用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine VS 宣道
樓主: ivysee
go

St Catherine VS 宣道 [複製鏈接]

回覆:St Catherine VS 宣道

坦白而言,如果讀宣幼而升吾返宣小,我係其他小學校長,我會覺得呢個小朋友吾多叻,因為係叻嘅,自己學校搶返啦,仲放走!
所以,如果揀宣幼,上吾返宣小,咁就.......

回覆 JassChow 的帖子

咁又吾一定的,讀龍幼都可以出去考其他好學校,德幼和Spk都好多學生出去考。

引用:坦白而言,如果讀宣幼而升吾返宣小,我係其

回覆:JassChow 的帖子

宣幼出去考直資或私小的成績都唔錯㗎!

我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,同事話佢由k1中開始學野,到k2學同補習共10樣,因為要爭入宣小,亦要鋪排希望入LS。我當時都幾O咀,要學咁多嗎?之後我大女讀SC,我以為自己會比10樣東西個女補,結局無。當然啦,身邊同學有d學好多嘢,有d冇。結論係,好睇家長點睇。而我就喜歡SC課程,建立女女自主學習嘅態度同埋自信心。

引用:Quote:原帖由+JassChow+於+14-06-08+發表坦

原帖由 naughtybj 於 14-06-08 發表
要相信自己的選擇和體會,何需太過憂慮。

其實不同人選校也懷著不同目的,有的注重品德培養,有的注重自理求生能力,有的注重升小結果,有的注重學習態度的啟蒙,有的注重學校名聲……
各有所好,家家有求。最重要是知道自己想要和所想,勿人有我有,隨波逐流。

回覆:jason1978 的帖子

贊同

回覆:jason1978 的帖子

講得好

回覆 c-wong 的帖子

Hi would you mind share the source of the questions that you get from BK??
many thx

引用:請問大家會如何選擇?謝謝!

原帖由 ivysee 於 14-05-29 發表
請問大家會如何選擇?謝謝!
當然宣道!宣小全港排名19, 雖不是100%, 但12x個位,當中平均每年有3x幾個自然流失去去更勁既小學。條數自己都計到啦

引用:我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,

原帖由 ozoz 於 14-06-08 發表
我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,同事話佢由k1中開始學野,到k2學同補習共10樣,因為要爭入宣小, ...
我都放棄咗宣幼和另一間半龍,選咗SC。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-06-08+發表我大女

原帖由 bbmom72 於 14-06-13 發表
我都放棄咗宣幼和另一間半龍,選咗SC。
2間都係好學校,是旦一間都無揀錯啦。

回覆 DD仔 的帖子

st cat有中英文教? 你大仔依家讀小學OK嗎?中英文要補習嗎?相信讀sc出黎既, 英文都好呢
宣道, 半龍升宣小, 係咪私校?

回覆 c-wong 的帖子

many offers wor, which one u choose?

回覆 Kingkin 的帖子

how many hr net teacher for a day? which school?

回覆 HappiMom 的帖子

u also studying in sc?

回覆 samchan2179 的帖子

可以講講是那些學校呢?

引用:回覆+HappiMom+的帖子 u+also+studying+in

原帖由 happybbpig 於 14-06-13 發表

u also studying in sc?
大女今年upper(k3)快畢業,細仔將九月st cat PN, I like the school so much

which p school will she go for studying?
‹ 上一主題|下一主題