用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine VS 宣道
樓主: ivysee
go

St Catherine VS 宣道 [複製鏈接]

回覆 DD仔 的帖子

我們是教徒,理論上教會學校好d。但見同事,朋友in小學的情況又好擔心,因為名校幼稚園生都未必有offer。阿仔是宣幼後補,不知可否升到宣小,如果唔得,宣幼的學術程度無st cat咁好,in其他小學又怕被比下去,我知in要看好多因素,所以未決定到。

回覆 apcto 的帖子

阿大讀沙田津校,還可以。阿細還在宣道讀緊,暫時未知升小大作戰會是如何。

講到升小大作戰,知道現在只會越來越激烈,其實如果約有一半機會在手,已經比外面幾千人爭一百幾十個位好啦。所以,這也是我選那三間學校的其中一個原因。

回覆 ivysee 的帖子

我覺得如果論學術程度,應該是看家長教他們什麼,例如跟他們讀什麼中英文書,有沒有讀公文eyelevel等等,學校教得淺,不代表小孩就要學得淺。我們現在的理念是希望小孩可以在充滿愛心,有正面價值觀的環境學習,另外就讓他在外面學習。如果覺得全靠學校的話,聽說根德園就比較適合。

DD仔 發表於 14-5-30 10:28
回覆 ivysee 的帖子

我覺得如果論學術程度,應該是看家長教他們什麼,例如跟他們讀什麼中英文書,有沒有讀公 ...

請問你覺得宣幼的程度算唔算淺? 出去考小學會被比下去嗎?
我地都希望小朋友係有愛心既學校讀書, 但考小學亦係好現實既問題, 好煩惱.....

THANKS

回覆 mepig 的帖子

首先,宣幼都是幾千人中選120個出來的,不會太差吧。所認識的家長,都是有禮貌,關心學生成長的,又怎會得過且過,不理自己小孩學習死活?大家都在努力,精力時間的投放都不會太少的,學生的質素應該不會弱吧。所以,宣幼出去會比不上其他人。。。 可能英文會沒有那麼好,但待人接物,正向思維等等上,也應該不會弱。中英數,如我上面所講,都要靠自己的。根德園,StCat一個似樣offer都沒有的個案也不在少數,所以,都是看個人修為多些。

回覆:DD仔 的帖子

請問宣道多唔多親子活动要參予?

旅行,55周年聚餐,圣诞崇拜,家长日,观课日,平常的亲子功课。。。 很有限。

回覆:St Catherine VS 宣道

宣幼for sure

回覆:DD仔 的帖子

咁讀St. Cat 係咪唔使外補英文而宣道一定要呢?

其實一個好現實的問題係,在出面點樣可以補返齊啲嘢... Speaking, phonics, 中文,數學etc. 尤其係for k1 小朋友、每星期多過一堂的,唔係咁易搵

我自己係這個原因放棄愛心村校,選st cat. 一班咁多學生,邊個話重德育的學校一定教到每一個學生愛人守己,而其他學校就唔教小朋友守規矩?而家資訊咁發達,如果一間學校的老師愛心太差,相信點都會走啲風聲出嚟,而我暫時未聽過有人在這方面投訴st cat

引用:其實一個好現實的問題係,在出面點樣可以補

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+14-05-31+發表

原帖由 naughtybj 於 14-05-31 發表
補得咁辛苦,點解唔讀SC?!
agree, 課外補咁多,同返两間幼稚園有咩分別?

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-31+發表

回覆:lovebb2 的帖子

所以我想問讀St. cat 係咪真係唔使補?

引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好

回覆:dbchu 的帖子

我有親戚讀st cat 今年考小一 沒有一個好offer.

咁St Cat係大校,實有人歡喜有人愁,KV、樂基、維記、LH都一樣,吾等於St Cat吾好。
‹ 上一主題|下一主題