用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 。。。
go

。。。

刪除

看到有關禮賢的post,很高興可以大家分享下。 (之前有Offer 但已經放了)

1. 禮賢應不止是二三線熱門學校,因為近年只要是龍, 半龍都自自然然去到熱門學校之列。我見之前唔少家長都係崇真, 宣道, 禮賢中選擇,禁崇幼同宣小都係一線,禮賢唔會係三線....

2. 睇翻舊post, 一般40-50%成禮小,我估唔升上去可能因為學生有更好的選擇而非小學部唔收他們。

3. 多人報,收1500-3000份申請表唔少得,我交表當日見職員係禮堂拉一箱箱生果箱,放滿申請表。禮賢應該每年收120-130左右學生,您上EK看資料,見收到wait call 的朋友都係10幾個,大多係PM,加埋無學劵,家長考慮上多咗,我覺得比例上合理

4.  學校著重品德, 靈命培養,這些特質某程度比學術更難培養,不過學校依附小學,加上最近兩年開始無學券,要收學費,我認為校方投放資源及課程設計的彈性大好多,對學生有利

有D問題我答唔到您,40分鐘車程,個人覺得可以接受。反而您真係要考慮兩個問題 1. 禮賢係重建中的,聽家長朋友分享無咩嘈,但要睇您接唔接受。 2. 禮小多為 Band 1 學生,不過係深水埗校網,禮小畢業生升中都好似係去銘賢書院, 黃棣珊中學, 寶血上智, 匯基書院等,以上都係好學校,但要問自己接受與否。

沒有最好的學校,只有最適合的學校,一起努力!

回覆:真心想了解多D九龍禮賢幼稚園

分析得好好。。。。。但你放咗offer ????

Actually, we have got an offer from Kln Tong Think.  But we gonna take up the offer from KRS (pm) for its emphasis on civic and moral education which I think other kinders do not put great emphasis on.

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

分析得好詳細,了解又多了,非常感謝你嘅分享。

回覆 chingchingma89 的帖子

多謝你意見。又肯定了品德教育嘅重要性。都係PM,有機會做同學仔喔。

回覆:vickychan0118 的帖子

我當年都係放棄咗附近村校直升k1,選了禮賢。我覺得:
1.禮賢應唔只三線,應至少二線;學校說小一有五六成是禮幼(小一三班約100人;禮幼上下午每屆約140人,機會多少可自己計)
2.後備位多,我覺得學校算遲公布結果(2、3月),有些人已有其他offer故不要。
3.學術似乎好淺好淺。這個無比較,但學校著重引起學習動機,多於艱深知識。當脄英語語境當然比不上很多私校。家長可諗諗是否自己期望,想要點的教育。
4.學校親子活動似乎好多:每學期一次面見家長、家長日、親子旅行;另一年一次運動會,另子女生日的生日會,家長可參與。
5.三班主任制是如何三班主任制?每班35人左右,分三組,每老師專睇一組,有些課是分組上的。
6.40分鐘以上嘅車程,校車管理如何,保姆如何,每個座位都有安全帶嗎?
保姆車管理也好。40分鐘,其實我覺得勉強可接受。
整體:
學校比村校更有課程系統和資源,行政也有效率,戶外空間更多,老師有愛心。
不足:
小兒返下午,回程也接近40分鐘車程,次次下車已很累;返學上校車前(約12:45),是開始眼訓時間,花了很久才適應。另外,就是舊校可能見大仔讀完n班就轉走,而家唔收細佬

vickychan0118  非常多謝你嘅分享,讓我又留意到其他細節。感激  發表於 14-5-30 15:10

想問問禮賢會係邊間?因為新蒲崗都有間

vickychan0118  九龍又一村禮賢幼稚園  發表於 14-5-30 12:52

We are talking about the Kowloon Rhenish School which is located in 九龍塘石竹路.

我都遇到樓主的問題:
小兒9月入K1下午班,家住荃灣,但有另一間荃灣區名幼(學卷)收咗,好難決定!
前者有小學支援,後者有學卷又近屋企

wch106 發表於 14-5-30 09:22
想問問禮賢會係邊間?因為新蒲崗都有間

禮賢會屬下有不少幼稚園,其中以大埔禮賢會幼稚園(正校), 禮賢會學校(幼稚園), 九龍禮賢會學校 (小學暨幼稚園) 較為多人認識

回覆 Ethan9603 的帖子

我之前都諗住任何一間好少少有學卷學校收已好開心,但係見到同學仔哥哥讀創價,佢爸爸係仁立小學舊生都入唔到。等大攪珠。所以覺得好無保障。仁立係葵青熱門小學。

聽聞禮小現在都好揀擇,禮幼學生都未必入硬,其實到考小一時,大家都會考多間私校作back up,再去大抽獎,所以重點是禮幼的程度是否足以夠競爭力?轉左冇學券後不知課程有否改變?不過,始終禮幼同禮小有關係,叩門時可以有同情分,這樣是可以理解。我大仔以前也是由荃灣坐校巴返禮賢,前後45分鈡左右,好快,三年其實好快過。

經歷大女兒在傳統名女校的經驗,我覺得教育有愛心比任何強學術,出名好派位都來得重要,對禮幼我投一票。故細仔有這offer, 實感恩。
Mqchris :>

回覆 cherriesiu 的帖子

非常多謝你嘅報料與分享。我已寫信俾村校放棄直升K1。期待禮賢開學,阿仔能夠開心地返學。

回覆 cherriesiu 的帖子

下午班。好開心加入禮賢大家庭。