用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好擔心!個仔比老師鬧到狂喊
樓主: muimui321
go

好擔心!個仔比老師鬧到狂喊 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-05-29+發表不

原帖由 naughtybj 於 14-05-29 發表
U should study the background more before this comment, check the other posts..., thanks.
Tell yourself this.

I am not going to reply to your posts anymore.   End of story.

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-5-29+15:47+Do+

好多謝大家!!就算是好多不同樣的見解,都真係比我不同角度去諗,係好緊要,多謝呀!

我同咗非常嚴厲嘅老公傾咗一輪,我們其實都認同,係要放手比老師教,time out, thinking chair, 隔離,等等嘅懲罰我地都好接受。今次代課老師係用shaming嘅方法,佢抱起呀仔,重點係,不斷講,你係BB嚟嘅,噯BB咁噯佢,因為在全班面前,呀仔狂喊係自覺醜怪,老師自己同我咁講。

K1呢班小朋友本來就好中意比較,有啲已經四歲幾好醒,成日取笑果啲細少少嘅做BB,呀仔之前講過比我聽。

好在呢,代課老師都有改善!可能佢都覺得唔恰當,今日佢用多咗鼓勵,仲話呀仔進步咗。我同佢溝通咗,大家都好friendly,佢話唔會再咁樣做。我本來都冇諗住採取咩行動,依家都冇咁擔心了!

講番呀仔嘅問題,我都會細心觀察佢做乜唔聽指令。佢呢排好反叛,成日no no no, 但只限於對住我地!同佢出去個個以為佢好乖,上堂唔專注囉,都係果啲麻煩仔,本來個老師兩年來又冇話過要點罰佢喎,所以我係有啲震驚⋯⋯

Anyway 真是很感謝大家。我冇乜朋友做媽咪,有時候真係唔知點處理,特別恐慌!

crystal媽咪  有改善就好了,加油努力!!!!  發表於 14-5-31 21:44

回覆:muimui321 的帖子

溝通最緊要;加油呀

引用:好多謝大家!!就算是好多不同樣的見解,都

加油........

so glad to hear that~~

原帖由 muimui321 於 14-05-29 發表
好多謝大家!!就算是好多不同樣的見解,都真係比我不同角度去諗,係好緊要,多謝呀!

我同咗非常嚴厲嘅老 ...
咁咪好咯,這裡全都是媽媽,一齊學習吧

努力啦, 做父母不是一件易事, 做到老學到老.

回覆:muimui321 的帖子

而家有好多老師行為不檢,所以唔怪得你會擔心。我覺得最好慢慢問下小朋友發生過咩事,或者問下同班同學或其家長知唔知發生咩事。如果小朋友真係受到老師無理傷害,就一定要同學校講,我自己就會停番幾日,等小朋友心情好點再問。

引用:老實說,+老師鬧完狂喊唔係一個大問題,+不過

原帖由 喜樂果子 於 14-05-29 發表
老實說, 老師鬧完狂喊唔係一個大問題, 不過老師用既方法就真係有D問題
1) 如果一向都係呢個老師教而你個仔 ...
Agree, 點解要用羞辱呢d方法?現代育兒理念已經改變左,可以用冷靜期同鼓勵。無論老師點有道理,方法係錯左。

唉,我覺得呢個老師想法係好難改變的,佢或者怕人投訴扮比你睇都得,都係嗰句,自己觀察下個仔番學開唔開心,問下同班同學仲好。

回覆 bennyeva 的帖子

係呀!好同意!所以我選擇唔去challenge佢個觀念同做法,只係比佢知道我地唔想佢再用呢種方法。

bennyeva 發表於 14-5-30 17:04
唉,我覺得呢個老師想法係好難改變的,佢或者怕人投訴扮比你睇都得,都係嗰句,自己觀察下個仔番學開唔開心 ...
咦,唔通真係驚我地投訴?!呀仔話老師今日已經冇話佢乖……

bennyeva 發表於 14-5-30 16:55
而家有好多老師行為不檢,所以唔怪得你會擔心。我覺得最好慢慢問下小朋友發生過咩事,或者問下同班同學或其 ...
係呀我睇完報紙果啲膠紙綁手仔黑布笠頭仔,驚到爆,老公話我太誇張。又怕講出來比人label做怪獸家長!

引用:Quote:bennyeva+發表於+14-5-30+16:55+而家

原帖由 muimui321 於 14-05-30 發表
係呀我睇完報紙果啲膠紙綁手仔黑布笠頭仔,驚到爆,老公話我太誇張。又怕講出來比人label做怪獸家長! ...
我覺得呢d諗法唔係怪獸,反而你要教小朋友點保護自己,個老師點會即刻改變咁多,加上你小朋友嘅口供,好難唔懷疑個老師有問題。育兒壓力好大,無可能個個老師都好似天使咁,一個唔好彩中左個唔好的有咩特別,好似你上一個老師可能好有耐性對你小朋友,呢個無耐性嘅,咪發生呢件事囉。最怕係嗰個老師對你小朋友有bias,所以了解同溝通好緊要,要同阿仔傾多d,教佢遇到事要叫唔好,同話比校長媽媽知道等。不過小朋友分析力同表達力有限,也就靠你了,加油!

引用:Quote:bennyeva+發表於+14-5-30+16:55+而家

贊成要同老師講。同一個處理手法,唔一定啱每個小朋友。我囝學校有小朋友好曳,學校覺得無問題,我小朋友好驚,影響到日常生活,但其他小朋友唔驚,所以學校覺得唔駛處理。有經驗的老師會因材施教,知道每個小朋友的特點而處理同一件事。如果你小朋友真的因而有負面影響,就代表老師做法唔適合你小朋友。老師未必觀察到,所以自己要特別細心。

代課老師代到幾時, 如果一兩星期就算數,同時要教小朋友老師話唔好扮獅子叫.

盡量要乖d

回覆:好擔心!個仔比老師鬧到狂喊

我間學校老師唔會用罰方法,佢地主張講道理,一次唔得講多幾次(講道理都會要求家長用正面詞語),當然每間學校都有唔同,每個老師都唔同,我只係覺得,學生都有唔同性格,如果個小朋友係可以學到真正用意,唔係因為驚老師or父母唔響你地面前曳,但背後又做其它更曳行為as長遠目的係達到就得。

‹ 上一主題|下一主題