用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 生成績派得校風不太好的Band 3學校
樓主: 鋒媽
go

Band 3 生成績派得校風不太好的Band 3學校 [複製鏈接]

NurseSally 發表於 14-6-4 08:54
我囝P4, 你囡呢?
一樣 p4, haha, 我一早已經接受個女係學習困難, 呢 d 係無得改變既事實, 所以我亦唔強求要升呢,
亦唔需要入大學率, 因為佢根本無可能讀到... 盼望間中學只需要有愛心關愛學生就夠了...

回覆:Band 3 生成績派得校風不太好的Band 3學校

khmama 講既支援融合,資料在哪裏找到?

引用:Quote:原帖由+MonMonLam+於+14-06-03+發表

原帖由 NurseSally 於 14-06-04 發表
我兒亦似你囡,超乖,但成績就……,他亦沒有讀寫障礙。你有冇諗直資?

...
有家長話直資都唔肯收學障童。初初面試時都講到好地地,一講小朋友係SEN就即刻變臉了。

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-06-04+發表

原帖由 goodenough 於 14-06-10 發表
有家長話直資都唔肯收學障童。初初面試時都講到好地地,一講小朋友係SEN就即刻變臉了。

...
學校好現實,就算你成績有幾好、操行有幾好,但一知你有學障就Noway

引用:Quote:原帖由+goodenough+於+14-06-10+發表

原帖由 loklok0104 於 14-06-10 發表
學校好現實,就算你成績有幾好、操行有幾好,但一知你有學障就Noway

...
所以我對融合教育係有存疑。同學接受時又到老師,學校唔接受。老師接受時又恐防同學的眼光。唔少家長含恨索性放棄這套融合教育。

goodenough 發表於 14-6-10 18:42

...
我女學校既教育心理學家確認唔係學障。。只係成績唔理想。。

引用:khmama+講既支援融合,資料在哪裏找到? +

原帖由 littlewoman 於 14-06-10 發表
khmama 講既支援融合,資料在哪裏找到?

其實教育局網頁有好多資料,可以參考下。

http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/edu-system/special/overview/newsletter/index.html

MonMonLam 發表於 14-6-11 00:38
我女學校既教育心理學家確認唔係學障。。只係成績唔理想。。

如果不是這些問題, 家長不妨重新整理她的學業.  
追求成績, 不是勢利, 既然品行好, 更應對學習存有熱誠, 對理想有所追求, 不要被外間歪理誤導.  努力都是一種滿足及成就感的快樂.

sonkhl  給個"讚"|  發表於 14-6-11 14:01

khmama 發表於 14-6-11 00:46
其實教育局網頁有好多資料,可以參考下。

http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/edu-system/special/overview ...
tks....

黃巴士 發表於 14-6-11 10:38
如果不是這些問題, 家長不妨重新整理她的學業.  
追求成績, 不是勢利, 既然品行好, 更應對學習存有熱誠,  ...

tks... 黃巴士...

我都有同感... 可能我之前比較專注哥哥, 而家他比較大個定下了... 我可以抽多些時間陪亞妹,
陪亞妹一起成長, 一起携手走過這個難捱既 p5-6 升中道路了.... daddy 唔會明白呢種茲味...
我有過哥哥升中既經驗, 應要好好重新整理亞妹既學業 & 心情了... 共勉之!!!

黃巴士  ADD OIL!!  發表於 14-6-11 17:09

引用:+本帖最後由+MonMonLam+於+14-6-11+13:39+

原帖由 MonMonLam 於 14-06-11 發表
我同你情況相像,姐姐屬Band 1, 細佬還要超倍努力啊!大家加油!

NurseSally 發表於 14-6-15 07:33
我同你情況相像,姐姐屬Band 1, 細佬還要超倍努力啊!大家加油!
大家加油啦!
‹ 上一主題|下一主題