用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 XXXXXXXX
樓主: megwong1
go

XXXXXXXX [複製鏈接]

XXXXXXXXXXXX

引用:好欣賞你咁了解小朋友需要,+我都好鍾意聖三

原帖由 323 於 14-05-28 發表
好欣賞你咁了解小朋友需要, 我都好鍾意聖三一, 不過連waiting都無. 我都好怕姐姐, 全日係最好! ...
你都有全日offer la, SPN

超班BB 發表於 14-5-28 21:34
你都有全日offer la, SPN

果時得間麻麻地既半日學校收, 仲要係pm...

引用:聖三一+我都係連WAITING+都無架,+不過我寫

原帖由 megwong1 於 14-05-28 發表
聖三一 我都係連WAITING 都無架, 不過我寫信同打電話去, 佢地話可以比我WAIT, 但係WAITING 果班之後先到我! ...
咁你k1想報乜?定d黎,留返d細胞同保持EQ高,小一先係真正考驗,我玩完小一加細女pn同步進行,老咗10年。我同你情況同睇法唔同,我細女dec超細,上年知來年大女考小一,於是同細女超細身份報屋企同外家附近十幾間,只有4個interview,最後選擇一間pm,好近,而且繼續讀上去都感覺ok嘅,如果無更好offer,會原校repeat 做大b。由於有一間細b插班有backup,今年只報3間pn 做超大,另一隻手攪大女考小一,3間都唔近而且勁多人考,最終只有一間女兒比較合作,收咗am,亦係最心儀嘅,車要坐成45min或以上。我選擇時會睇間學校讀上去ok與否,全日班對我係其次,如果要坐車耐反而多d時間比我做家務。我女表現飄忽,我唔擔保考k1時心情靚唔肚餓無病痛,無信心同龍b爭k1可以sure win。

引用:Quote:原帖由+megwong1+於+14-05-28+發表聖

原帖由 ozoz 於 14-05-28 發表
咁你k1想報乜?定d黎,留返d細胞同保持EQ高,小一先係真正考驗,我玩完小一加細女pn同步進行,老咗10年。我 ...
其實大家都唔擔保考k1時心情靚唔肚餓無病痛,所以大家條件係一樣,分別只係平時家長放幾多時間去小朋友度,放得越多,出意外機會越低,所以某程度上係in家長,亦所以有時小朋友冇offer,未必因為衰喺小朋友度,而係衰喺家長度而家長不自知,各位家長努力 la

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-28+發表咁你k1

原帖由 vincentchun 於 14-05-29 發表
其實大家都唔擔保考k1時心情靚唔肚餓無病痛,所以大家條件係一樣,分別只係平時家長放幾多時間去小朋友度, ...
可能我一來掛住攪大女考小一,加上細女係屋企第二個小朋友,無放咁多時間訓練佢,所以表現飄忽d 呱。

megwong1 發表於 14-5-28 14:01
上年响矇剩剩又怕死既情況下, 報左成18 間, 幾乎屋企果區有PN 既都走去交表! 最終IN左12間. 雖然身為大B,  ...

你孩子是大B,但是面試時只有18個月?原來唔同學校會有這麼大分別,我孩子也是大BPN面試時佢已經是兩歲兩個月了。不過其實對手也是一樣大,大B已經好著數了。

XXXXXXX

引用:每個小朋友/家庭環境/狀況/家長要求/目標都

原帖由 megwong1 於 14-05-29 發表
每個小朋友/家庭環境/狀況/家長要求/目標都唔同! 所以有AM/PM…傳統學校…….既選擇! 作為家長, 最緊要清楚 ...
我大女pn都選擇全日,因為我同c6返工,女女由婆婆公公工人照顧,返全日可以介公主病。細女返學時我已經做ftm,自己湊,返半日都ok,當然啦,大女𠹭年無咁多人,細女跟龍隊,考慮嘅嘢唔一樣。見到你目標學校都比較傳統同埋有小學,你會否都試下KV, KM 呢d,假如無半龍收,讀KV , SC, KM 呢d對打好個底,考小學都幾好。另外,你都可以調節定心態,萬一考k1真係無offer, 原校升讀都開開心心。

引用:Quote:原帖由+megwong1+於+14-05-29+發表每

原帖由 ozoz 於 14-05-29 發表
我大女pn都選擇全日,因為我同c6返工,女女由婆婆公公工人照顧,返全日可以介公主病。細女返學時我已經做ft ...
玫瑰崗,德望, 真光 ,KV , SC, KM 全部都多人爭 建議你另外再搵幾間少d人爭既一齊報 la

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-29+發表我大女

原帖由 vincentchun 於 14-05-29 發表
玫瑰崗,德望, 真光 ,KV , SC, KM 全部都多人爭  建議你另外再搵幾間少d人爭既一齊報 la

...
又係喎,如果樓主覺得唔太想原校升,除咗大熱,正路報多幾間多個選擇。

XXXXXXXX

引用:當然會報亦已經報左幾間屋企附近但質素唔錯

原帖由 megwong1 於 14-05-30 發表
當然會報亦已經報左幾間屋企附近但質素唔錯既學校! 應該只係同區內人競爭!  ...
唔係,tko,wts區既人會挎區同你爭

XXXXXXXXXX

ozoz 發表於 14-5-28 22:50
咁你k1想報乜?定d黎,留返d細胞同保持EQ高,小一先係真正考驗,我玩完小一加細女pn同步進行,老咗10年。我 ...

我女in KV時就係撞正發燒住院4日, 剛出院即飛的士去interview, 但佢太攰

引用:Quote:ozoz+發表於+14-5-28+22:50+咁你k1想

原帖由 tantanmama 於 14-05-30 發表
我女in KV時就係撞正發燒住院4日, 剛出院即飛的士去interview, 但佢太攰  ...
咁進取… 我仔in樂基前1日先出院,但太太為免佢抵抗力弱時比人傳染,所以冇去in,嗰時都諗,反正咁多人爭咁難入,in左都多數唔收,無謂咁博

vincentchun 發表於 14-5-30 11:34
咁進取… 我仔in樂基前1日先出院,但太太為免佢抵抗力弱時比人傳染,所以冇去in,嗰時都諗,反正咁多人爭咁 ...

我女出院前已退燒了超過24小時, 而KV又係我心儀的學校所以先搏下, 如果唔係真心想讀的, 我都寧願回家休息.

引用:Quote:vincentchun+發表於+14-5-30+11:34+

原帖由 tantanmama 於 14-05-30 發表
我女出院前已退燒了超過24小時, 而KV又係我心儀的學校所以先搏下, 如果唔係真心想讀的, 我都寧願回家休息. ...
咁我都好明,我當時都諗,pn唔去考,k1仲有機會,但kv冇pn,得1次機會,咁最後你小朋友入左邊間?

‹ 上一主題|下一主題