教育王國

標題: 點樣從小培養B的閱讀興趣? [打印本頁]

作者: chuboforum    時間: 14-5-27 14:17     標題: 點樣從小培養B的閱讀興趣?

我個B掛住玩,一塞本書比佢睇就憫,定係我緊張左?

作者: ivanmum    時間: 14-5-27 15:32

how old is he?
作者: rainbowcov    時間: 14-5-28 10:52

回覆 chuboforum 的帖子

你B幾大? 本書Colorful 嗎?
作者: Potato001    時間: 14-5-28 12:15     標題: 回覆:chuboforum 的帖子

我女歲半左右才開始有興趣揭書,開頭睇雜誌搵 “bb”和動物,之後才看硬皮書和圖書。現在兩歲,我每一兩星期會去圖書館借書俾佢睇,間中帶佢去圖書館,但其實佢去到都冇睇書,行來行去,又睇下其他小朋友。

作者: 婷媽咪    時間: 14-5-28 12:31

作者: chuboforum    時間: 14-6-1 19:38

回覆 ivanmum 的帖子

2yrs old
作者: chuboforum    時間: 14-6-1 19:40

回覆 Potato001 的帖子

會唔會好易分心?
作者: chuboforum    時間: 14-6-1 19:41

回覆 rainbowcov 的帖子

兩歲,好色彩又好多魚魚㗎喇
作者: chuboforum    時間: 14-6-1 19:42

回覆 婷媽咪 的帖子

謝謝分享,我會努力嘗試!
作者: yannietimb    時間: 14-6-2 23:58     標題: 回覆:點樣從小培養B的閱讀興趣?

小朋友最重要是伴讀,塞本書俾佢自己睇沒用的,還有揀書也是重要,這個年紀想引起他們閲讀興趣,可以買一些lift the flap book, or 遊戲書,最重要是跟小朋友一起看,講故事時感情誇張d, 當他們被你吸引到,慚慚就會睇下圖畫!另外,你可看看汪培珽的《 餵故事書長大的孩子》一書,寫得很好!

作者: bonmom    時間: 14-6-3 12:44

我都覺得汪培珽的《 餵故事書長大的孩子》一書很好,另外,《讓寶寶愛看書》天易看,圖書館都有得借

作者: donkimama    時間: 14-6-3 13:38

陪他看之餘,閒時媽媽自己都看書,他也會學習你的!
作者: chuboforum    時間: 14-6-3 13:49

回覆 yannietimb 的帖子

大約要幾耐先會見到有work唔work呢?
作者: chuboforum    時間: 14-6-3 13:51

回覆 bonmom 的帖子

謝謝推介我的書藉,我會去買呢兩本書同佢一齊睇
作者: chuboforum    時間: 14-6-3 13:51

回覆 donkimama 的帖子

真的嗎?
作者: Potato001    時間: 14-6-3 20:27     標題: 回覆:chuboforum 的帖子

其實都冇話分唔分心,對小朋友來說,報紙雜誌中所有圖畫都是吸引的東西,都是未看過的,有興趣便會多看幾眼。小朋友有興趣看,便告訴他那是什麼東西,東拉西扯可以說很多話。

例如我女很喜歡看“肚臍”,有次看到一個減肥/排毒食品的廣告,廣告中一男一女都看到肚臍,旁邊有大便和菜的公仔,我便告訴她要食菜,唔食菜會好難大便。她又很喜歡看渣打馬拉松的廣告,我便告訴她什麼是跑步,什麼是馬拉松,佢又會指邊個係叔叔,邊個係姐姐,又時又數下有幾多個人,少少野都可以玩好耐。我覺得這樣可培養觀察力,雖然年紀還小,未懂得問“這是什麼”之類的問題,但多聽仍是有用的。

作者: yannietimb    時間: 14-6-3 23:58     標題: 引用:回覆+yannietimb+的帖子 大約要幾耐先會見

原帖由 chuboforum 於 14-06-03 發表

Work唔work是指什麼,如果伴讀,開始時小朋友肯定定聽你講5~10分鐘,已經好成功,慢慢時間就可以加長!

作者: chuboforum    時間: 14-6-4 18:01

即係幾耐見到有改善?要知道大約做幾耐先知用唔用岩方法
作者: chuboforum    時間: 14-6-4 18:05

明白,其實每樣事物都引發佢嘅好奇心
作者: immaculateheart    時間: 14-6-4 19:19     標題: 回覆:yannietimb 的帖子

作者: Potato001    時間: 14-6-5 11:38     標題: 回覆:immaculateheart 的帖子

開頭我女都係咁,佢揭邊頁我就講邊頁,唔順次序,兩歲時先至由頭聽到尾。

作者: Potato001    時間: 14-6-5 11:44     標題: 引用:回覆+yannietimb+的帖子 大約要幾耐先會見

原帖由 chuboforum 於 14-06-03 發表

我女18個月開始玩遊戲書,我有時伴讀,佢有時會自己攞書睇,22個月左右開始記得書入面有咩,會指住講公仔做緊咩,24個月時一次可以聽到8個故事(每個6-20頁). 阿女現在24個月大,每次我講故事前會指住書名讀一次,之後就唔會指住來講,昨天佢拎住本書,指住書名讀,但講咗另一本書個名。我諗過多一兩星期,佢應該會指得啱個名。

作者: SekBauBB    時間: 14-6-5 13:11

要留意下佢鐘意咩,再搵相關嘅書同佢一齊睇,同佢一齊讀下書傾下D圖片
作者: chuboforum    時間: 14-6-7 13:50

你係會幾耐同佢讀一次書啊?
作者: Potato001    時間: 14-6-9 18:58     標題: 回覆:chuboforum 的帖子

之後一星期講一兩次,近來多咗,一星期三四次。近來多數講圖書館借的書,有幾本講咗一個多月了,阿女鍾意臨瞓聽故事。

作者: chuboforum    時間: 14-6-10 14:08

咁佢會唔會要求經常睇同一本書架?
作者: Potato001    時間: 14-6-10 17:47     標題: 回覆:chuboforum 的帖子

會呀,一本書睇好多次,有啲書續借咗三四次了,有時同一本書一晚講兩三次。有時我講到悶,叫阿女自己講,但佢揭書一揭揭幾頁,所以好快講完。

作者: chuboforum    時間: 14-6-11 12:51

哈哈,好得意!謝謝你的分享,我要努力試試!
作者: maomaochoi    時間: 14-6-15 12:39     標題: 回覆:點樣從小培養B的閱讀興趣?

我由阿仔4個月開始就俾佢睇書,認同伴讀最重要,一開始找些可以亙動一點的書,我唔覺得顏色要好colorful, 柔和一點反而令他更知讀什麼是睇書,書並不是玩具,咁將來佢唔會撕書或攞黎玩,你睇好多嬰兒用品顏色都好柔和

我好推介pat the bubby呢本書,冇野做就睇,一日可以睇10幾次同一本書。除了伴讀,更重要係自己都要有睇書的興趣,冇理由自己睇電視打手機,然後叫小朋友睇書。我係阿仔面前從來都唔打機或睇電視,自自然然阿仔都跟左我睇書

然後我係放玩具的附近都放好多書。佢玩玩具前都會留意下本書

到大啲,小朋友好鍾意問點解點解,我就會陪佢搵小百科,大家一齊找答案,佢知道原來書本可以幫佢了解好多東西,佢會好有興趣

重有千其唔可以考佢書本講乜,唔識咪唔識,最緊要有興趣,我從來都唔會問佢內容

我阿仔而家4歲,好愛睇書,出街小朋友愛打手機,佢就只會睇書,佢已經同書本建立朋友的關係,現在只係引導佢睇乜野書,例如佢好鍾意車,我除左俾佢睇車的書,也會俾佢睇相關的小百科,引導佢不斷的興趣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5