用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre s1, 請問是=分班試嗎
樓主: 123smile
go

Pre s1, 請問是=分班試嗎 [複製鏈接]

引用:我囡學校講咗畢業試無落成績表,下星期二至

原帖由 angelfan07 於 14-05-27 發表
我囡學校講咗畢業試無落成績表,下星期二至五考試,我都由得佢自己溫書。

...
我地會落

引用:明白,謝謝你,我都要好好應付,中,數還可

原帖由 123smile 於 14-05-27 發表
明白,謝謝你,我都要好好應付,中,數還可以,英文確實冇把握,佢十分抗拒英文的

...
我女英文同數學都好差

回覆:Pre s1, 請問是=分班試嗎

我女宜家仲好hea...

中中既中文班同英文班課程內容唔同架.. 所以真係要小心, 中文班會淺D, 聽講阿女間中學, 係兩份卷黎的..佢間中學, 除左閒科同數學係中文外, 同英文班一樣書, 但原來都有深淺教之分....

引用:+本帖最後由+Sindy+於+14-5-27+21:07+編輯+

原帖由 Sindy 於 14-05-27 發表

中中既中文班同英文班課程內容唔同架.. 所以真係要小心, 中文 ...
噢,呢層我真係唔知了,我唯有數學科埋手,此終蚊英冇範圍😔

引用:Quote:原帖由+Sindy+於+14-05-27+發表本帖

原帖由 123smile 於 14-05-27 發表
噢,呢層我真係唔知了,我唯有數學科埋手,此終蚊英冇範圍😔
始終中英冇範圍

我聽過兩間中中,中一編中文班,但中二升返英文班,亦有英文班同學被燉去中文班,果d可能就係報過呈分試班嘅同學,所以我覺得初中係仲有機會的

王家爸爸  有人有人  發表於 14-5-27 22:03
王家爸爸  有人入就有人出,所以有人有人  發表於 14-5-27 22:01

我指被燉嘅人就係你笑緊嘅有人囉,夾硬入到英文班未又係墊咗底囉

王家爸爸  有人入就有人出,所以有人有人  發表於 12 分鐘前

未必有人入就有人出架, 因為中一同中二既班人數係唔同架, 中二可以比中一每班多兩至三個人, 不過好多時學校會將佢地覺得唔合適/成績低既一次編去中文班
所以中二插班比中一容易, 競爭亦相對無咁大..

Sindy 發表於 14-5-27 22:15
王家爸爸  有人入就有人出,所以有人有人  發表於 12 分鐘前

未必有人入就有人出架, 因為中一同中二既班人 ...
妳唔講升中二班人數有分別我都醒唔起,事實上我之前所講嘅都係我識得嘅學生,所以我先話真係唔好夾硬操卷去入英文班

outout    發表於 14-5-27 23:46

penpen 發表於 14-5-27 22:28
妳唔講升中二班人數有分別我都醒唔起,事實上我之前所講嘅都係我識得嘅學生,所以我先話真係唔好夾硬操卷去 ...
老實講, 操得到即係做到啦, 有D操極都唔掂架, 可能只係上到去有野唔明啫... 中二開始食唔到老本, 中一只係將高小既野轉左做英文.. 唔難, 或者果D小朋友上左中學, 一黎就大堆野轉英文教, 所以適應唔到吧...

Sindy 發表於 14-5-27 22:31
老實講, 操得到即係做到啦, 有D操極都唔掂架, 可能只係上到去有野唔明啫... 中二開始食唔到老本, 中一只係 ...

其實操卷式有d只係塞嘢入腦,可能考完個呈分/分班試過咗個暑假就會洗咗腦,不過當然亦有d同學可能會遇強越強嘅,但我諗唔會太多呢d人,大家都係想小朋友好,各人有各人嘅睇法,睇下邊樣較適合自己嘅小朋友啦

penpen 發表於 14-5-27 22:35
其實操卷式有d只係塞嘢入腦,可能考完個呈分/分班試過咗個暑假就會洗咗腦,不過當然亦有d同學可能會遇強越 ...
我個人覺得操卷班對應試方式差既學生有用, 如果本身個底差, 操極都係咁, 所以本身個底好重要

organicfans  呢句真, 個底好, 再操下卷, 就得心應心, 所以, 個人認為, 操下都係無壞, 熟下題型.  發表於 14-5-28 09:32

Sindy 發表於 14-5-27 22:38
我個人覺得操卷班對應試方式差既學生有用, 如果本身個底差, 操極都係咁, 所以本身個底好重要 ...

我遇到其中一個學生就係操咗入英文班,但入咗之後考試成績就一次差過一次,到中二就被編咗去中文班咯,可能呢個係個別case吧

penpen 發表於 14-5-27 22:40
我遇到其中一個學生就係操咗入英文班,但入咗之後考試成績就一次差過一次,到中二就被編咗去中文班咯,可 ...
我都唔知呀, 係我個人睇法啫...

跌出去一定容易過迫返入精英班的。所以要靠努力!

Band 2A學校才有機會有全英文班,所以程度上跟1C同學相差極少。因此學校都極力爭取為同學拔尖,追回成績。每年有些band 2A學校都有30多%的入U率,就要靠一班努力的同學來維持!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:跌出去一定容易過迫返入精英班的。所以要靠

原帖由 ohnono 於 14-05-27 發表

Band 2A學校才有機會有全英文班,所以程度上跟1C同學相 ...
有數得計,絕對正確,sad, 入到就好精英班就好,入唔到倍跑咁。。。慘

王家爸爸  要加倍努力   發表於 14-5-28 10:43

ohnono 發表於 14-5-27 23:29

Band 2A學校才有機會有全英文班,所以程度上跟1C同學相 ...
實係啦, 乜都唔做就可以跌出去, 掉轉, 做多多都可能入唔返...唉....

penpen 發表於 14-5-27 11:46
我都冇理,考完3次呈分仲唔夠辛苦咩~ 同埋學校(小學)緊張過我啦,仲有,我想佢用真正嘅實力考,被編入合適 ...

我也無理, 相信學校仲緊張過學生, 所以會操.....我就不俾壓力佢啦

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-5-27+22:38+編輯

原帖由 penpen 於 14-05-27 發表
如果學生屬於hea果類,我覺得值得催谷下,入班多啲挑戰性嘅。如果平時都勤力嘅,就放鬆好了!

‹ 上一主題|下一主題