用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: hehawendy
go

Del

引用:講真,學校講明返到七月先至結業禮,如果七

原帖由 小花子 於 14-05-26 發表
講真,學校講明返到七月先至結業禮,如果七月份選擇退學,即係未完成n班整個課程,咁學校唔派評估表或其他 ...
其實學校一到註冊 係有寫明要交7月學期 同有關安排的

回覆:迦南七月學費

I agreed the school fee is for whole year but only separate into 11 months.

So on the other hand, in other month from Sep to Jun, the school gives you is more than you pay to the school fee.

The main point is, I totally satisfy with what my son learns from school for this is a good school.

我阿仔今年一月先插班讀pn,返得幾個月,K1會轉校,書簿、校服都好新,尤其冬季,冇乜著過,咁計咪仲唔抵?見阿仔鐘意返學個樣乜都抵返啦!邊有得咁計架,樓主!

所以返吾返7月有好多因素&個人理由,各有喜好!

回覆:prettyporky 的帖子

Del

引用:我一定會打去問!放心! 如佢怕七月冇人讀

原帖由 hehawendy 於 14-05-25 發表
我一定會打去問!放心!
如佢怕七月冇人讀,大可申請收11 個月學費! 又要比老師放假又要收家長錢!得十日 ...
吓,寫收10個月學費,但實要收11個月,手法太差,你一早寫11個月,我無問題,但讀完緊才咁樣收學費完全唔公道

引用:Quote:原帖由+hehawendy+於+14-05-25+發表

原帖由 chrischo2002 於 14-05-26 發表
吓,寫收10個月學費,但實要收11個月,手法太差,你一早寫11個月,我無問題,但讀完緊才咁樣收學費完全唔公 ...
原來pn係一早話收11個月,咁就真係要比學費了!

開學前,通告有寫明係交11個月,我覺得學校冇問題,問題係樓主同老師溝通出現問題,心有甘。應該同校長反映老師問題,而唔係唔交學費(老師唔會因為你唔交學費而冇糧出)

回覆:acepno 的帖子

Del

回覆:chrischo2002 的帖子

各位⋯ 我唔係不講道理,只係覺得學校呢個手法唔係每個家長接受得到或者覺得間間都係咁架啦! 11 個月學費,家長可比1 個月通知退學,其實同拎唔拎番報告係冇關係既!
今日,同有關部門查詢及跟進了,校長會稍後覆我,大家可以繼續諗下呢個問題!

怪獸家長周街都係。

其實學校應該一早寫明全年學費係幾多錢,分幾多期交。全年學費係一個實數,學校可以分十期、十一期、十二期交都得。唔係番足學就收,番唔足就唔收。

引用:其實學校應該一早寫明全年學費係幾多錢,分

原帖由 leung_leung 於 14-05-26 發表
其實學校應該一早寫明全年學費係幾多錢,分幾多期交。全年學費係一個實數,學校可以分十期、十一期、十二期 ...
學校一早講明要交11期,只係樓主自己覺得,番唔足一個月學,就唔應該收佢一個月錢!

跟住就再講話個老師平時跟佢小朋友有咩不足!

如果老師有問題,係咪應該即時反映比主任或校長知,而唔係到學期尾先講。

樓主,你要唔比最尾一期,無問題,係你個個人選擇,但唔好因為甘先搵番你覺得有問題既問題出黎去支持自己唔去比學費!

聖誕節,農曆新年同復活節夠放好多日假,樓主會唔會覺得要交足一個月學費好唔值呢?

回覆 chok0925 的帖子

就係反映左都冇改善.....咁作為家長可以點?

所有事情係慮積既..唔係今日先拎番出黎講既!

引用:Quote:原帖由+leung_leung+於+14-05-26+發

原帖由 chok0925 於 14-05-27 發表
學校一早講明要交11期,只係樓主自己覺得,番唔足一個月學,就唔應該收佢一個月錢!

跟住就再講話個老師平 ...
你所講的完全是我所想的。