用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學小一有得叩門嗎?
go

喇沙小學小一有得叩門嗎?

如題,如有,幾時?怎樣?多謝前輩指教!

貢獻勳章

有無叩門位, 連校務處職員都答你唔到. 但我知去年係有人叩到.

點樣/幾時叩 就緊係先預備好一個 Portfolio, 內容要D乜唔再講啦, 自己諗啦. 放榜當日如果唔理想, 即刻啟程去學校門口 (界限街的玻璃門). 到時應該有個紙皮箱, 放底就走得. 等通知但未必有!  

就係咁啦.

回覆:喇沙小學小一有得叩門嗎?

謝謝前輩! 成功的是否多數是有關係人事?

引用:謝謝前輩!+成功的是否多數是有關係人事? +

原帖由 radialforearm 於 14-05-30 發表
謝謝前輩! 成功的是否多數是有關係人事?
这个问题没有人能答你吧

貢獻勳章

我話你知個個叩門成功的都係靠實力, 無人事..................................你信唔信?

明白了,但有關係人事又使乜叩門呢?

信無人事

.                                   

回覆:Thomas2013 的帖子

不容易用人事關係,因人事太多, 好難分得清,而且風險太大,若小朋友成績不好會直接影響這人事的面子。所以除非小朋友能力超班, 否則有力人事也不會拍心口。

joemyt  同意, 做得你擔保人, 如果讀得屎咪好無 face !  發表於 14-6-4 12:30

捐過款,地位高的舊生子侄首輪未入到又今日又抽唔到,去叩門,你估呢班男仔高機會叩到,定係你D平民百姓會叩到呢?

貢獻勳章

爛生果日報引述副校長 Mrs. Catlin 話, 今年有15個叩門位, 乜真係有咁多?

上面位小J媽媽, 我好同意你講, 唔駛你捐款, 小朋友個亞爺幾十年前做得喇沙仔, 應該都有少少成就. 帶個孫返去叩門, 我都會考慮先啦.

K3小朋友講真個個都差唔多, 有幾多個真係十項全能! 在全無數據支持下, 會揀自己人無可口非.

回覆:joemyt 的帖子

坦白講,又關係當然着數d. 但係我知道我仔那年我識又扣門入小一的,係有無關係而又不是有特異功能。

但至於校長怎選,我又怎樣知呢?! 如果喜歡喇沙,即管試吧!只要唔好抱好大期望便可。

joemyt  認同. 唔好理人點講, 想試咪試, 又唔駛錢, 不過真係唔好抱任何希望!  發表於 14-6-7 17:35

聽說校長會選一些有禮貌,自理能力較高的小朋友!

知不知道通常幾時call見(如有得見)?

引用:捐過款,地位高的舊生子侄首輪未入到又今日

原帖由 小J媽媽 於 14-06-07 發表
捐過款,地位高的舊生子侄首輪未入到又今日又抽唔到,去叩門,你估呢班男仔高機會叩到,定係你D平民百姓會 ...
地位高的舊生子侄應該會是教友, 第一輪有25分ok 呀啦。 應該不用叩門。

貢獻勳章

回覆:geraint 的帖子

25 分舊年都要抽,入唔晒,今年相信都差唔多!

引用:25+分舊年都要抽,入唔晒,今年相信都差唔

原帖由 joemyt 於 14-06-10 發表
25 分舊年都要抽,入唔晒,今年相信都差唔多!
今年有4個25分抽吾到, 以前未試過, 不過應該收返哂。 明年可能重多,到時叩門位便越來越小。

貢獻勳章

geraint 發表於 14-6-10 16:36
今年有4個25分抽吾到, 以前未試過, 不過應該收返哂。 明年可能重多,到時叩門位便越來越小。

...
叩唔到門, 咪插班囉, 仲有四次機會添!

引用:Quote:原帖由+joemyt+於+14-06-10+發表25+

原帖由 geraint 於 14-06-10 發表

...
你sure唔sure嗰四個都收番晒?

叩門同插班, 邊個機會高d?