用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新界出香港讀k1既困難決擇
樓主: suki224
go

新界出香港讀k1既困難決擇

C.Humphrey 發表於 14-5-26 22:16
st clare小學係咪好少班?如果直升機會唔大,換樓好risky
識有人係入面讀緊話都會收返晒wo

katebb 發表於 14-5-26 18:15
咁貴?你係咪睇西園?你試下單幢樓啦
西園有問過,但agent話唔帶我地睇因為個度有命案wo

小朋友番學坐校車時間太長真係會影響學習態度, 由其幼稚園, 充足睡眠先有良好的學習態度。
西環近年樓價租金真係貴, 地方細咗就一定啦, 你跟d 細細地的地產睇多幾間呢, 石塘咀, 西寳城附近都有d企理單"動"樓, weekend 再睇下啦!

我有朋友住開西半山, 真係好貴, 業主加不停, 因交通不便, 又要車, 不過原來西九租就一樣呎價, 只是西九的樓新些有會所.. 會不會睇下港島其它地方, 盤多些可能多些有得選.   

引用:Quote:katebb+發表於+14-5-26+14:19+如果近

原帖由 suki224 於 14-05-26 發表
昨天有睇過一個第2街單位,3十幾年樓,唔好講外觀,內裡下午3點成間屋好黑,甘啱業主開門,已feel到佢唔係 ...
二萬租有幾大呀?

回覆:新界出香港讀k1既困難決擇

其實可以諗下租北角。。西環d樓都好舊。樓主想要咩價位呀?

引用:Quote:C.Humphrey+發表於+14-5-26+22:16+st

原帖由 suki224 於 14-05-27 發表
識有人係入面讀緊話都會收返晒wo
如果真係收返晒,讀咁多年就換樓la,你係唔想佢搭咁耐校車,其實都唔一定要住西半山,可考慮北角等地方

引用:Quote:原帖由+suki224+於+14-05-27+發表識

原帖由 vincentchun 於 14-05-27 發表
如果真係收返晒,讀咁多年就換樓la,你係唔想佢搭咁耐校車,其實都唔一定要住西半山,可考慮北角等地方

...
我都打算換樓,但唔太熟港島區,現在仍然努力做功課中。請問北角、天后、上環,有邊D屋苑(唔想要單幢樓),交通比較方便,近近哋地鐵站?

tam_bb 發表於 14-5-27 11:53
我都打算換樓,但唔太熟港島區,現在仍然努力做功課中。請問北角、天后、上環,有邊D屋苑(唔想要單幢樓) ...
上環: 荷李活華庭, 帝后華庭

北角: 丹拿花園, 和富中心, 城市花園, 海峰園

炮台山: 康澤/富澤花園

天后單橦比較多

如果慳時間, 慳車錢, 就西營盤單幢樓, 近正街扶手電梯, 有新d (十幾年樓), 好似救恩小學果幢o甘- (麗恩閣) 英華台果帶.

行遠d可以揀廣豐台, 俊庭居.毓明閣.

如果唔介意搭短程校車, 可以諗下西環, 薄扶林花園, 置富.

上環 - 帝后華庭, soho 189 (都可以行返學, 約20分鐘).

大女k1 時住西灣河,車程一小時內,下雨天會耐啲。
因為我女呢屆(k3) 系一定上到小學,所以決定搬西半山。依家行幾分鐘到學校。

因為會讀好多年,加上妹妹都讀,感覺值得搬。

今年k2 都可以直上,之後上小學的%就未知。

我地就買西半山,放租西灣河;因為怕業主會不停加租,而且要成日搬。

breadmaster 發表於 14-5-27 10:53
二萬租有幾大呀?
如羅便臣道舊樓實4百零尺到

醒目開學勳章 王國長老

搭句咀:最好睇睇校巴路線先決定。我女曾經考到st clare小一,家住銅鑼灣,校巴公司通知上車時間為6:50

樓主可以考慮一下奧運站,去香港站都好快,而且st clare好快有西港島綫。

回覆:suki224 的帖子

5>4>3
如果賣左荃灣換近d既話都係一個好選擇

Charlotte_mom 發表於 14-5-28 13:37
搭句咀:最好睇睇校巴路線先決定。我女曾經考到st clare小一,家住銅鑼灣,校巴公司通知上車時間為6:50

...
甘你最後點呀!

醒目開學勳章 王國長老

我31/7收到心儀直資call, 去st clare放位, 想唔起要通知校巴公司, 佢8月尾call我講時間我至記起, 應該要通知佢一聲 (失禮晒)

我知你會問, 順便答埋: 唔揀sc因為我考慮之後都係鐘意活動多d, 揀左活動

回覆 Charlotte_mom 的帖子

揀得啱,SC比較適合d文靜乖巧的女仔。

引用:樓主可以考慮一下奧運站,去香港站都好快,

原帖由 tam_bb 於 14-05-28 發表
樓主可以考慮一下奧運站,去香港站都好快,而且st clare好快有西港島綫。

...
唔拖唔水