用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新界出香港讀k1既困難決擇
樓主: suki224
go

新界出香港讀k1既困難決擇

引用:我在baby+kingdom+見過你的post+你好+我是s

原帖由 socute 於 14-05-24 發表
我在baby kingdom 見過你的post 你好 我是st Clare 舊生 若你一心諗住讀落去 換樓是長遠辨法 若現在不可行  ...
認同!換樓是長遠的辦法,因為小學時,上課時間好早,比幼稚園的9:00am更早,而且,放學後仲可能會有課外活動。不過,st Clare's附近很快有地鐵站,情況比大坑真光方便。

回覆:新界出香港讀k1既困難決擇

但可考慮香港其他地区,未必一定中西区,因中西区太貴!

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-05-24+發表

原帖由 tam_bb 於 14-05-24 發表
車程1小時?保姆車叔叔話,因為要早15分鐘到達學校,例如,pm class是1pm-4pm,保姆車就12:45pm到達學校, ...
西隧呀,8:20 上堂,要 7:05 上車呀,咁 nanny bus 仲要去其他站接人架麻,除非係尾站啦,加上中西區內街成日塞,塞 15 mins 都試過

引用:由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家

原帖由 suki224 於 14-05-24 發表
由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家比下意見,呢幾日念到訓唔著,
1, 出租自主荃灣單位,係西半山 ...
而家st clare's 話明吾保證收返曬,半龍危危地,當年我小孩就係讀另一半龍而小學吾收返,寧收九龍塘,victoria 及學之園等名幼畢業生,所以選1好d,高班收左小學offer letter 先賣樓再買中西區樓。

做人至緊要開開心心 :-D

你住新界,點解要報考港島區嘅學校?你報名嗰陣,應該都預咗住屋同交通會係個大問題。好學校新界都有,九龍亦有唔少,點解要跨海去到港島咁遠?

賣tsuen wan 買堅尼地城, 堅尼地城很好住.
希望每天開心渡過 ;-)

suki224 發表於 14-5-24 08:41
由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家比下意見,呢幾日念到訓唔著,
1, 出租自主荃灣單位,係西半山 ...

如果負擔到就1啦,橫店都係搬,點解唔有咁近搬咁近,我都係由青衣搬去西半山

kongman 發表於 14-5-25 03:27
你住新界,點解要報考港島區嘅學校?你報名嗰陣,應該都預咗住屋同交通會係個大問題。好學校新界都有,九龍 ...
其實我老公係個邊住左廿幾30年,係結婚先搬去新界同我住,佢熟個邊,所以先諗住搬返去港島區,但一家3口連工人,洗費真係好大,我地已經plan緊賣左架車減輕負擔,我知道呢道一定會有人話貴有貴養,平有平養,唔明點解要甘樣花錢,但我亦相信呢度會有媽媽明白我,自己小時候屋企環境唔好,到而家叫做好d,都想比阿女條路好行d,要係呢個世界生活,越黎越困難,我得一個女,都想比最好既佢,昨天去左睇樓,有平租d既超舊樓,但入面好似鬼屋甘,或者新d既,但又細好多,而且又擔心自己層樓唔知租唔租得出

ST CLARE 只係半龍 租住先穩陣D

只係自己意見, 不喜勿插: 我覺得租住先啦. st clare 唔係100%一條龍要穩陣D. 如果budget 問題, 一係睇下奧海城個d 盤, 最緊要問實nanny bus/school bus 行邊條線同埋係尾站走, 頭站落/只載1-2間學校.
你住綠楊應該幾好租, 話哂近地鐵. 只係條數可否cover新租
細就預左, 你有1個小朋友都仲可以諗轉細屋. 我有2個朋友, 仲頭痕.
我既情況類似你, 住新界, 仲遠過你, 無買車添, 女女將於九龍讀書, 放棄左港島一個offer(幸好不是龍校, 如果唔係仲難決擇)
我地都想上間好津校, 因為仲有細B. 但無奈很多問題未解決, 又要靠99照顧細B,只好到大B K2尾時再決定租屋定搬屋la

一定唔好揀4

如果近st clare's 唔一定住西半山, 你可以睇下西半山下面o既西營盤, 李陞小學, 水街一帶 (有d 十幾年樓) 果度行返去都係15min以內.  樓價平好多.  

回覆 suki224 的帖子

choose 1

wai_yanc 發表於 14-5-26 13:47
只係自己意見, 不喜勿插: 我覺得租住先啦. st clare 唔係100%一條龍要穩陣D. 如果budget 問題, 一係睇下奧 ...
我唔係住綠楊架,不過都係荃灣,其實奧運站d樓同西半山差不多租咋

katebb 發表於 14-5-26 14:19
如果近st clare's 唔一定住西半山, 你可以睇下西半山下面o既西營盤, 李陞小學, 水街一帶 (有d 十幾年樓) 果 ...
昨天有睇過一個第2街單位,3十幾年樓,唔好講外觀,內裡下午3點成間屋好黑,甘啱業主開門,已feel到佢唔係好人,屋租雖然唔過2萬,但好似去左鬼域甘

回覆:suki224 的帖子

咁貴?你係咪睇西園?你試下單幢樓啦

回覆:bbaunt 的帖子

你排一排次序
仔女,(父母)心儀學校,定經濟
你好似想問樓市投資甘

如果想子女開心舒服,蝕本都要
如果唔想蝕?叫佢搭校巴拉,橫掂所有都從  $$諗

係要取舍架拉
你決定返那學校,跟住點都就返佢等小朋友舒服D
以上咁多方案應該到從小朋友出発

st clare小學係咪好少班?如果直升機會唔大,換樓好risky

回覆:suki224 的帖子

如果好擔心直升唔到, 搬去中西區既好處除左近外, 就係校網好過荃灣好多

gio1832 發表於 14-5-26 21:44
你排一排次序
仔女,(父母)心儀學校,定經濟
你好似想問樓市投資甘
啱既,排次序當然阿女最緊要,但就係因為佢緊要,亦預佢將來讀直資,先想儲多個錢比佢用,但當然亦想佢而家返學返得舒服