用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想找密集式訓練
go

想找密集式訓練 [複製鏈接]

阿仔2歲幾,外星話,又吾聽指令,想找密集式訓練,排緊協康會,但條龍好長,有冇其他好介紹?

2    0    0    0

funghon 發表於 14-5-24 00:05
阿仔2歲幾,外星話,又吾聽指令,想找密集式訓練,排緊協康會,但條龍好長,有冇其他好介紹?

...
有冇搵過CAC做過評估? 因為密集式訓練至少都要知道邊方面需要密集式嘅治療/訓練, 如果未排CAC, 去問吓健康院, 如果真有需要, 可介紹讓你參考其他中心.

引用:Quote:funghon+發表於+14-5-24+00:05+阿仔2

原帖由 alexcmlam 於 14-05-24 發表
有冇搵過CAC做過評估? 因為密集式訓練至少都要知道邊方面需要密集式嘅治療/訓練, 如果未排CAC, 去問吓健康 ...
已排CAC, 言語治療師認為我仔需要密集式訓練

引用:Quote:funghon+發表於+14-5-24+00:05+阿仔2

原帖由 alexcmlam 於 14-05-24 發表
有冇搵過CAC做過評估? 因為密集式訓練至少都要知道邊方面需要密集式嘅治療/訓練, 如果未排CAC, 去問吓健康 ...
言語慢,吾聽指令,眼神接觸小

簽名被屏蔽

回覆:LamMAMA 的帖子

Pm埋比我,thanks!

引用:仔仔當年未排到cac,已做密集,讀了兩間,差個

原帖由 LamMAMA 於 14-05-24 發表
仔仔當年未排到cac,已做密集,讀了兩間,差個間唔洗講,好個間,謮了半年
學識飲水,聽指令,玩puzzle,基本概念, ...
麻煩pm埋俾我,吾該!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

可以PM我嗎?thanks!

引用:好多人問我唔好果間密集係邊間,果間d+治療

原帖由 LamMAMA 於 14-05-27 發表
好多人問我唔好果間密集係邊間,果間d 治療師唔差,只不過d assistants 求求其其,hea 住教飲水,你地問清 ...
可以PM 我好同唔好果間?thx thx

引用:Quote:原帖由+alexcmlam+於+14-05-24+發表

原帖由 funghon 於 14-05-24 發表
言語慢,吾聽指令,眼神接觸小
我個仔都係, 佢而家22個月, 但我覺得好無奈, 唔知可以做d 乜, 報n 班面試又唔收, 排緊健康院做評估, 但老公又覺得個仔冇乜問題, 等評估出咗先算, 但起碼要半年到一年, 都唔知點算, 好似淨係得我一個煩, 好想有人可以敎下我

熹熹媽咪Js 發表於 14-5-27 23:17
我個仔都係, 佢而家22個月, 但我覺得好無奈, 唔知可以做d 乜, 報n 班面試又唔收, 排緊健康院做評估,  ...
你那那聲去報名私人言語治療先啦,私人都要排2-3個月,吾好坐係度等算數,錯過最好治療時間!!報名吾洗錢,有位到你先俾錢!!

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員

引用:Quote:原帖由+funghon+於+14-05-24+發表言

原帖由 熹熹媽咪Js 於 14-05-27 發表
我個仔都係, 佢而家22個月, 但我覺得好無奈, 唔知可以做d 乜, 報n 班面試又唔收, 排緊健康院做評估,  ...
如果負擔到,去私家評估啦,起碼知道小朋友有那方面問題,可及早訓練

回覆:琪寶 的帖子

謝謝, 除咗健康院都, 我哋仲有寄信去另一間排緊做評估, 好似係協康。

另外, 我有個做緊幼兒敎育的朋友, 佢而家讀緊特殊敎育, 我只佢幫住bb 同佢食個lunch,  佢已經話, 我個仔樣樣都遲, 未識講野, EQ未達同齡, 大脾氣, 唔聽人講野, 叫佢又唔彩唔應,望都唔望,又未識自己食飯, 只係會用手…

而我老公只係話,呢個係佢性格。 但我自己就好擔心, 我自己唔識教冇人教。

我朋友話家長教育比較有用, 但我自己要返工, 都唔知可以邊度有得上堂學, 所以想請敎下

回覆:熹熹媽咪Js 的帖子

我仔弱聽外…
其他特徵也跟你仔仔一樣!
(連C6也說他一切正常!)
仔現在配耳機中…
希望戴耳機後,可以改善他言語能力!
(評估說他言語遲了一年!)

我建議妳先帶他到私人機構做些
全面評估(eg感統),看看報告說他那方面較弱,再針對弱項治療!

這裡有很多父母也曾遇上疑慮,
幸好有這版頁,可讓大家分享彼此經驗。
一個人承受那種壓力,又要擔心小朋友…
是很徬徨!
最重要,要放鬆一些,解決問題方法一定有!
如果,妳需要抒發一下…
可以來這裡找我們!
加油!

引用:謝謝,+除咗健康院都,+我哋仲有寄信去另一

原帖由 熹熹媽咪Js 於 14-05-28 發表
謝謝, 除咗健康院都, 我哋仲有寄信去另一間排緊做評估, 好似係協康。

另外, 我有個做緊幼兒敎育的朋友 ...
我個仔都好大皮氣,我開始想試介牛奶,轉食豆奶,牛奶可令人情緒不安和皮氣暴躁。

Pm 埋俾我 thx

貓大姐  如欲提供/索取資料,請直接pm有   發表於 14-10-10 00:55

‹ 上一主題|下一主題