用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果補習社老師用激將法
go

如果補習社老師用激將法 [複製鏈接]

阿仔中一這個月上了新的補習社,他一直說ok,但剛才打電話給我哭著說 就快要去上補習但好怕那補習社老師,因他經常話阿仔「乜你咁蠢」、「呢個字小學一年級都學過啦你唔識?」、「你唔識計呢條數乜咁渣」……那我便說不如轉補習社,阿仔又話唔好,因一齊上的有相熟朋友仔(我們也是因人介紹的,但老師對朋友仔態度正常),阿仔怕被朋友仔取笑受唔住老師教法要放棄,也千叮萬囑我不要和老師傾,阿仔話佢頂得住。我好擔心,應點做好?

王家爸爸    發表於 14-5-24 14:40
   1    0    0    0
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

最重要佢頂得住,有D小朋友真係work,我囡就
要時常問囝囝情況,留心D佢有冇唔開心!

可樂fan 發表於 14-5-24 13:04
最重要佢頂得住,有D小朋友真係work,我囡就
要時常問囝囝情況,留心D佢有冇唔開心! ...
我覺得不可以只用指責的方法,也不會覺得可以只用贊賞的方法,我比較贊成用一啖砂糖一啖屎的方法。

講呢d說話唔喺大忌咩?阿仔哭著說好怕那老師,唔喺隨便說吧~~忍左好耐?如果喺學校老師講,恐怕俾人complain左好耐o路~~話雖唔喺句句要讃,但都唔洗禁hurt人啊~~禁其實補左喺咪成績好左呢?阿仔話頂得住咪信他,但要多d同他傾偈,瞭解下他上課情況,關心他感受囉(他俾人踩完,有得同你呻下會好d掛~)。有媽咪一齊,他應該會感到安心d。

王家爸爸  Totally Agree!!  發表於 14-5-24 21:05

Yanamami 發表於 14-5-24 20:00
講呢d說話唔喺大忌咩?阿仔哭著說好怕那老師,唔喺隨便說吧~~忍左好耐?如果喺學校老師講,恐怕 ...
最擔心有長遠影響,變得缺乏自信。真系要多D同小朋友傾下,多D關心他,開解下他,增強他的自信。

補習老師嚴厲d我覺得ok
但講埋d咁負面既說話, 真係會影響小朋友心理架bor
到時佢對呢科產生抗拒感, 或者自信低落就麻煩了.....

Yanamami 發表於 14-5-24 20:00
講呢d說話唔喺大忌咩?阿仔哭著說好怕那老師,唔喺隨便說吧~~忍左好耐?如果喺學校老師講,恐怕 ...

只是補了一個月,未考試唔知好唔好。我上星期聽了阿仔的電話一時間都好激氣,老師咁踩法,如果學校老師我尚且要避忌,出面普通補習社老師吧了,要我仔這樣受氣!?(話我怪獸都係咁話)。不過阿仔話頂得住又再三叫我唔好插手,才忍住。上星期他回家後神情輕鬆,他說這堂沒有被老師踩了,也沒有留堂 (他之前做唔掂功課時不時要留堂)。我也同阿仔講有什麼唔開心要和家人說,不要死頂。希望老師只是對初來的學生落下馬威,以後會好一點吧。
不過,就快暑假我都會找定另外一些補習試下。真要轉走的話,在暑假轉,藉口多的是(如要向介紹的朋友仔交代時)

Yanamami  正面d睇,啊仔应付得唔錯吖!几好呀!唔係第日出黎做野,唔啤人話得,动不动就唔做就死。  發表於 14-5-26 15:40
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

睇下对成績有無幫助啦!如果有(唔係話要忍氣吞声)而阿仔又頂得順,都未必要轉既,只要你多关心他上課情况,有機会俾佢呻下,發洩左会好d.加上你既关心同安慰,睇貼d有無影响他心情同自伩就得啦!有好多教練(sports)都係禁講野,有mami体貼就好快惯左,hurt唔到佢地。

回覆:如果補習社老師用激將法

如果阿仔頂得住自己话唔轉既,就放心比佢继續試啦,一来老師可能是用激将法,二来亦可当做磨練,總好过那些只视学生為老闆的補習社。     当然,補習的最终目的始終是成绩,如成绩有進步,阿仔更有自信,就什麼也值得啦。

回覆:longlokma 的帖子

要了解:1,老師有否相同情況對其他小朋友。
2,做好咗,有進步會否同樣在課堂上稱讚。
3,小朋友有否進步。
如以上都有,可考慮繼續。

回覆 Fion_Chan 的帖子

雖然你仔仔話handle到但關心佢多d 係傾計中睇下留唔留意到佢既意願
最擔心係口是心非

如果真係要轉
私補都係一個選擇

我覺得初中已經接收咁多負面思想, 就算呀仔話頂得住, 有好多野就係果一兩句而好大影響, 其實已經影響緊, 小朋友因為咁唔開心, 話唔想補習已經係一個負面影響吧

我囡補習唔會抗拒, 什至會覺得補習好重要, 老師影響好大, 我囡都係因為補習老師, 讀書態度好好, 亦好正面。 同樣你仔都會受老師影響, 但可能係負面影響

選擇老師要小心, 學校老師就話唔到自己揀, 但補習老師絕對可以避開d唔好的老師

我個囝老師係用鼓勵法,佢上星期上堂送左一支筆俾佢,個囝珍而重之。
我都好感恩佢有好老師

記得自己初出來職場第1日返工時, 老細曾經都咁講 : 咩你咁蠢架??  當時我無出聲回應, 只當他發UP風.  對於補習老師咁講, 真係好睇吓語氣.  基本上, 我都會叫果仔不要上心, 又唔係佢講啱, 何須在意.  
以我見的一位補習SIR, 他是有料的補習老師, 他的確會咁講嘢, 感覺上他覺得青年人都應該受得"串"吓, 2來, 又可收驚嚇作用.   3來, 他只會覺得頂唔住咪BYE BYE囉, 大把學生在手. 唔想俾人串, 咪醒定D, 交齊功課, 溫足書本
至於受唔受到依套, 真係見仁見智.  套在我家孩子中就WORK囉, 因為TUTOR有料, 他佩服他!!  相反, 如果補習老師無料, 他/她們幾咁鼓勵佢, 送小禮物, 我兒都會不會補下去的.  因為, 他知道終極目的是來補習.

Fion_Chan 發表於 14-5-23 17:27
阿仔中一這個月上了新的補習社,他一直說ok,但剛才打電話給我哭著說 就快要去上補習但好怕那補習社老師,因他經常話阿仔「乜你咁蠢」、「呢個字小學一年級都學過啦你唔識?」、「你唔識計呢條數乜咁渣」……
辱罵 = 激將法?

王家爸爸  That's what I want to ask...    發表於 14-6-2 16:21

你仔仔要的是補習,不是訓練他的抗疫力,何苦?補習已經是苦事,若這樣的老師激勵唔到阿仔,令阿仔無曬自信,真是得不償失,坊間大把好的補習老師,唔方棄這個,又如何搵個好的呢?

語氣好重要 重語氣大聲鬧 咩你咁蠢 同笑住講 咁都唔識架 已差好遠 小朋友需要鼓勵的環境努力向上 但愛之深 恨之切 導師有緊張學生向上的心 還不錯呢!

回覆 Fion_Chan 的帖子

激將法?吾覺,太多辱罵 ,負面不太好,小朋友已去到哭,你要小心,忍到爆煲,很難處理

有獎有罰,多些鼓勵說話勝於負面

小朋友話頂得住會否怕家長怪責?怕那位導師知道會罵他?

‹ 上一主題|下一主題