用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有兩個細路,點溫書
go

有兩個細路,點溫書

當你幫個大既溫書,細果個總會走來攪攪振,開電視比個細睇,大果個又會分心,點算

王家爸爸  典型的情況,很多有兩個細路的家庭有同樣的問題。   發表於 14-5-24 08:25

引用:當你幫個大既溫書,細果個總會走來攪攪振,

原帖由 ckgoody 於 14-05-23 發表
當你幫個大既溫書,細果個總會走來攪攪振,開電視比個細睇,大果個又會分心,點算

...
以我細仔未入小学之前,每逢放假我老公就帶走佢出去玩。而家佢讀埋小学就兩老婆一人看一個温軎,好采冇第三個

王家爸爸  大D會好D。   發表於 14-5-24 08:27
8-)

回覆 ckgoody 的帖子

同老公一人一個。如果得我一個人在家,就輪流輔導,另一個就自己安靜溫習、做練習。幼稚園的孩子都有好多野可以自己做,例如做功課、畫畫、找不同、看圖書、溫字卡等等。始終小學的孩子會需要多一點的做功課、溫習的時間,而幼稚園孩子會有多一點休息時間,那就要小孩子自己安靜玩了。

我同仔溫書時, 如果老公係度, 我地是但一個陪妹妹入房玩, 如果得1個家長係度, 叫妹妹同工人入房玩

我細仔未入小學前,大女温習時,細仔都要温習,要佢默下生字、寫下生字、做下練習,要陪家姐一樣,久矣久之,已成習慣,到依家細仔上埋小學,完全能進入狀態,算是意想不到的收穫。

引用:我細仔未入小學前,大女温習時,細仔都要温

原帖由 karen55407 於 14-05-24 發表
我細仔未入小學前,大女温習時,細仔都要温習,要佢默下生字、寫下生字、做下練習,要陪家姐一樣,久矣久之 ...
太幸福了。细囝現K3,。當我幫大囡温習時有安排細囝温習或做練習,但他自己在hea, not productive at all.

回覆 NT-1 的帖子

努力!

回覆:有兩個細路,點溫書

養成習慣,以大教小。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:養成習慣,以大教小。 +

原帖由 Obiepapa 於 14-05-25 發表
養成習慣,以大教小。
簡直係痴❤️妄想!
不過,我比較好采,大小差兩屆,大的自動波,我只需要幫忙中英oral exam同唔識的功課。細的平常雖然很痴身,但見我做「正經事」會自動閃人,自己👀書或畫畫。so lucky!

引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+14-05-25+發表養

原帖由 little_yolky 於 14-05-25 發表
簡直係痴❤️妄想!
不過,我比較好采,大小差兩屆,大的自動波,我只需要幫忙中英oral exam同唔識的功課。 ...
你哋就好,細果個而家N班,一見我入房同大果個溫書,就會跟入來,痴住要我陪佢,老公返工,夜返,我就只好抱住佢,一邊睇住個大溫書,一邊就講下故事比佢聽,比佢激死

本以為書房兩張檯, 兩姐妹可以自顧自做功課, 但最後都要阿妹去功課輔導班, 家姐單拖, 分開做就快D搞掂

一起做, 又傾偈, 拖慢曬

一個係書房, 一個係廳都可以好DD

王家爸爸  女孩比較健談   發表於 14-5-26 10:15

人釘人政策, 兩公婆, 一人釘一個, 好在屋企仲有個婆婆, 有時老公夜返, 就叫婆婆頂住先...

回覆:有兩個細路,點溫書

我2個小朋友都要分開做功課,一個房一個廳,坐埋一齊會心散同慢好多。

換個角度睇,係機會去放手等大既為自己學習負責

點解以前d人大佬大家姐會成熟d,就係父母根本冇時間照顧到阿哥家姐,相反仲要幫手照顧細佬妹
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

yeeyeey2k 發表於 14-5-26 12:02
我2個小朋友都要分開做功課,一個房一個廳,坐埋一齊會心散同慢好多。

...
可能我夠惡,我2個小朋友從小一齊做功課,沒有太大問題。

回覆:ckgoody 的帖子

我大女小一,細女N1,同你有一樣的煩惱

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-05-25+發

原帖由 ckgoody 於 14-05-25 發表
你哋就好,細果個而家N班,一見我入房同大果個溫書,就會跟入來,痴住要我陪佢,老公返工,夜返,我就只好 ...
不激死,你日日咁教個大。細個個就日日聴,日日吸收超班知識,多幾年,到細個個大D,就好勁!我識個朋友又系咁抱住教,而家細個個入左女拔

引用:Quote:原帖由+ckgoody+於+14-05-25+發表你

原帖由 陳皮爸媽 於 14-05-26 發表
不激死,你日日咁教個大。細個個就日日聴,日日吸收超班知識,多幾年,到細個個大D,就好勁!我識個朋友又 ...

引用:Quote:原帖由+ckgoody+於+14-05-25+發表你

原帖由 陳皮爸媽 於 14-05-26 發表
不激死,你日日咁教個大。細個個就日日聴,日日吸收超班知識,多幾年,到細個個大D,就好勁!我識個朋友又 ...
好方法

引用:Quote:yeeyeey2k+發表於+14-5-26+12:02+我2

原帖由 王家爸爸 於 14-05-26 發表
可能我夠惡,我2個小朋友從小一齊做功課,沒有太大問題。
good!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927