用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書店中的巴金,三毛.....書,你們在那裏???
樓主: 小時了了
go

書店中的巴金,三毛.....書,你們在那裏??? [複製鏈接]

哇!好多窩!

Obiepapa 發表於 14-5-24 16:34
目錄(完)。

我就係找尋目錄內的作者著作,但係依家書局好少及好難有齊了。

回覆:Obiepapa 的帖子

謝分享!小女有睇朱自清,魯迅同徐志摩 比較鍾意徐嘅“偶然”。上Youtube聽陳秋霞唱埋出嚟,我同阿囡都感動到想喊。真是佳作,感染力強。

王家爸爸    發表於 14-5-26 17:31

YolandaTam 發表於 14-5-24 22:39
謝分享!小女有睇朱自清,魯迅同徐志摩 比較鍾意徐嘅“偶然”。上Youtube聽陳秋霞唱埋出嚟,我同阿 ...

Copy 偶然 -- 徐志摩

我是天空裡的一片雲,
偶爾投影在你的波心──
你不必訝異,
更無須歡喜──
在轉瞬間消滅了蹤影。
你我相逢在黑夜的海上,
你有你的,我有我的,方向;
你記得也好,
  最好你忘掉,
在這交會時互放的光亮!   

--------------------------
寫於1926年5月,初載同年5月27日《晨報副刊﹒詩鐫》第9期,署名志摩。

我腦海中只是記得"再別康橋",經您提一提,"偶然"再次記起腦中,唔錯,唔錯!

YolandaTam 發表於 14-5-24 22:39
謝分享!小女有睇朱自清,魯迅同徐志摩 比較鍾意徐嘅“偶然”。上Youtube聽陳秋霞唱埋出嚟,我同阿 ...

阿囡今個暑假好忙了,咁多好作品要欣賞!多謝各位提供咁好的散文,我要去圖書館或者書局找尋這些書先。

回覆 c1234 的帖子

謝謝妳分享!我的中文很差,沒有文學修養,真羡暮妳們的博學!

little_yolky  要進修了, 死亡之卷呢!  發表於 14-5-26 16:38

醒目開學勳章

回覆:書店中的巴金,三毛.....書,你們在那裏

好多年前,想買汪洋中我一條船同杏林子的作品,行左好多書局,最後在商務搵到

早幾年,有日返外家,我爸問我,以前d書還要不要?不要佢就當癈紙賣左去,我緊話要,拿黎看,成喼書,三毛,西遊記,紅樓夢。。。。。開心到成晚瞓不著,以為一早丟晒

回覆:Obiepapa 的帖子

可惜是簡體字。

唔好意思, 借位問下, 大家小寶寶幾多歲, 我係唔係入錯咗中學部個BK?

little_yolky 發表於 14-5-26 16:39
唔好意思, 借位問下, 大家小寶寶幾多歲, 我係唔係入錯咗中學部個BK?

小囡9歲, 讀小三, 屋村普通津校小學而然.

小時了了 發表於 14-5-26 17:18
小囡9歲, 讀小三, 屋村普通津校小學而然.
原來係咁, 嚇得我丫。我囡囡小一六歲, 仲睇緊無聊《小一生鮮事多》笑到卡卡聲, 係時候俾佢睇下名著, 培養下氣質了。暑假就黎料, 佢就知味道。

Olympian 發表於 14-5-26 15:11
可惜是簡體字。
依家要訓練到小朋友繁體字和簡體字都識睇。

Olympian 發表於 14-5-26 15:11
可惜是簡體字。

多得網友提供網上書店, 枉我用了幾個月時間只係香港書局找尋,

終於我在台灣金石X網站找到了好多, 唔知係咪簡體字?

Search: 簡體書 -文學小說 - 華文創作 - 魯迅與民國作家

勾起我的久遠記憶,小學時讀過巴金"鳥的天堂"

三毛作品,誠品一定有,2011是她逝世廿周年,皇冠重新結集出書,印刷非常精美。
三毛的書,尤其撒哈拉的故事,中學仍推薦學生做讀書報告。

去年暑假,我們去台灣旅行,不時去誠品打書釘,買了三毛作品,然後讀給當時小一,小二的孩子聽,他們對三毛以幽默筆觸記下的沙漠趣事很感興趣,希望將來他們自己看

HKTHK  買咗啦!   誠品真係有  發表於 14-6-5 23:07
HKTHK  我都好鍾意三毛!  差不多睇晒佢嘅作品, 不過唔知去晒邊, 等我又去買番本先  發表於 14-5-27 23:40

little_yolky 發表於 14-5-26 17:27
原來係咁, 嚇得我丫。我囡囡小一六歲, 仲睇緊無聊《小一生鮮事多》笑到卡卡聲, 係時候俾佢睇下名著, 培養下 ...

我教會朋友(職業教小學中文的) 介紹台灣出版社- 小天X的書對小學生初小好好的.

有幾本書我幾鍾意, 打算買給阿囡暑假睇, 可能網上買, 又或者等七月書展買.

1) 藍色星星的孩子國

你願意用多少別人的痛苦,來交換自己的快樂?

美麗自然的藍色星星,無拘無束的孩子國,

迷失在快樂中的孩子們,

有辦法找回純真的心,挽回失去的一切嗎?

☆兒童文學工作者 劉清彥 專文推薦

☆冰島文學獎

☆西北歐兒童圖書獎

☆綠地球榮譽獎

☆雅努什.科扎克榮譽獎

☆西北歐兒童圖書獎

☆北歐兒童圖書獎提名

☆國際兒童讀物聯盟獎提名

◎小學中高年級適讀

2) 我愛藍影子

記憶中,永不褪色的藍影子
世界上唯一不變的,就是「變」,
但世界怎麼變化,有一件事卻是永遠不會變的……

2011好書大家讀文學讀物A組(小說及散文)

3) 換心店

「你自己好好反省反省,換顆心,想一想!」
我又被老師罵了,難過得衝出教室。
眼前突然出現一扇木門,上面寫著「換心店」。
「請問,您想換哪一顆心呢?」
體貼的心、坦誠的心、溫暖的心……
不會吧!心真的可以換嗎?

☆日本青少年讀書心得全國競賽主題書
☆日本長野縣圖書館協會推薦圖書
☆日本靜岡縣教育研究會學校圖書館研究部暑假推薦圖書

4) 不偷懶小學1:不摸魚老師

這所很不一樣的學校裡,到底還有幾個姓「不」的怪學生?
一起來上學吧!不管你是「不聽話」、「不小心」、「不是我」……
還是喜歡摸魚的海盜,認真又勇敢的「不摸魚」老師統統歡迎!

榮獲教育部文藝創作獎童話特優

little_yolky  多謝   發表於 14-5-27 09:48

醒目開學勳章

引用:可惜是簡體字。 +

原帖由 Olympian 於 14-05-26 發表
可惜是簡體字。
學下簡體字,我兩個小朋友,自細看繁體加簡體,無問題

little_yolky 發表於 14-5-26 16:39
小女四年級, 9歲半, 10月細囡.

回覆:CrabPincers 的帖子

我怕佢搞到亂龍,佢同我講嗰d係普通話字

小時了了  普通話字, 有創意  發表於 14-5-27 11:50

回覆 c1234 的帖子

不錯!我試試看

CrabPincers 發表於 14-5-26 08:41
好多年前,想買汪洋中我一條船同杏林子的作品,行左好多書局,最後在商務搵到

早幾年,有日返外家,我爸問 ...

妳就好啦, 我勁後悔幾十年前考完 A-Level 後, 一次過掉晒中五及中六-中七的書. 我仲好記得當日自己好唔捨得的, 因為都陪我一齊渡過艱辛歲月, 好有感情.

依家想找返以前的好文章俾阿囡欣賞吓都無了

MC1128  網上資源好豐富喎,只怕睇唔晒  發表於 14-5-27 13:38
‹ 上一主題|下一主題